Directoarea care a terorizat-o pe o elevă din Constanţa, eliberată din funcţie. Ministrul Educaţiei: „Astfel de profesori nu au ce căuta în învăţământ“
0Părinte: „Cum vă permiteţi să-l faceţi pe copilul meu prost”. Director: „Nesimţită… am întrebat-o eşti proastă?” Acesta este dialogul absurd dintre un director de şcoală din România anilor 2015 şi mama unei fetiţe date afară de la ore şi din şcoală pentru că avea un model pe fusta cu care era îmbrăcată. Dascălul a fost eliberat din funcţie.
Anchetă de amploare la Şcoala Gimnazială Nr 2 „Viceamiral Ioan Murgescu“ din comuna Valu lui Traian după ce mama unei eleve de 11 ani a acuzat-o pe directoarea instituţiei că i-a jignit fata după care a dat-o afară din clasă pe motiv că fusta cu care era îmbrăcată avea un model cu flori albe. În drum spre casă, fetiţa a traversat o cale ferată şi o şosea cu patru benzi. Gestul directoarei Elena Preda, care este şi profesor de biologie la clasa unde micuţa învaţă, a ajuns şi la urechile reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Constanţa care ieri au declanşat o anchetă în acest caz. La sfârşitul zilei, oficiali din cadrul inspectoratului au declarat că Elena Preda a fost schimbată din funcţie. „Astfel de profesori nu au ce căuta în învăţământ“, a reacţionat şi ministrul Sorin Cîmpeanu.
"Nu este în interesul învăţământului ca directoarea să rămână la conducerea şcolii. Am decis să o eliberăm din funcţia de conducere şi în lipsa unui concurs de ocuparea a funcţiilor de director, vom numi prin detaşare o altă persoană. În ceea ce priveşte desfacerea contractului de muncă, lucrul acesta este la decizia Consiliului de administraţie al şcolii, dar pentru asta tot şcoala decide dacă se desfăşoară o cercetare disciplinară în vederea sancţionării profesorului în cauză", a spus pentru "Adevărul" inspectorul şcolar general, Gabriela Bucovală.
Directoarea "Cruella de Vil"
„A dat-o efectiv afară din şcoală, iar în drum spre casă fata mea a trecut o şosea şi o cale ferată, unde acum două luni, un băiat de 17 ani a fost tăiat de tren. De atunci o duc de mână pe fată la şcoală, de frică să nu i se întâmple ceva. Când a ajuns acasă, tremura toată şi plângea, îmi spunea încontinuu că nu vrea să se mai întoarcă acolo. Am încercat s-o liniştesc, am luat-o de mână şi m-am dus cu ea la şcoală, mai ales că aflasem că îi bate şi îi loveşte pe elevi, îi pune să spele veceurile şi nimeni nu o reclamă de frică. După incidentul cu fiica mea, a venit luni la şcoală şi a intrat în ora de franceză de la clasa fiicei mele şi le-a spus copiilor că atunci când vin controalele de la inspectorat să le spună că nu ea a fost de vină, apoi i-a zis fetei mele că «mama ta a vrut să-mi facă rău» şi că nu retrage ceea ce a spus şi că pot să vin să iau transferul copilului din şcoală că îl semnează cu plăcere“, a povestit Sorina Spilcea, mama copilei.
Ministrul Educaţiei: „Astfel de profesori nu au ce căuta în învăţământ"
Cazul a ajuns şi la urechile ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. „Indiferent cât de tare s-ar supăra sindicatele, astfel de profesori nu au ce căuta în învăţământ“, a declarat acesta. La rândul lui Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, a explicat că niciun professor nu are dreptul să jignească elevii. „Nu ai dreptul să jigneşti un elev, la fel cum un elev nu are dreptul să jignească un profesor. În acest caz trebuie să se dispună măsurile necesare. Regulamentul şcolar trebuie respectat, dar de aici şi până la atacuri la persoană şi să dai afară copilul din şcoală e o diferenţă“, a arătat Nistor.
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: „Ar trebui să înfunde puşcăriile pentru abuz"
Şi reprezentanţii elevilor au reacţionat în acest caz. Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a scris pe Facebook următorul mesaj: „Peste o zecime din directorii de şcoli din România scriu regulamente penibile care încalcă cel puţin 5 legi, se cred Dumnezei, nu fac nimic relevant la adresa calităţii educaţiei, zero cunoştinţe de management, nişte lichele feudale care ar trebui să înfunde puşcăriile pentru abuz în funcţie“.
De altfel, potrivit legii, profesorilor le este interzis să dea elevii afară din clasă în timpul orelor, să-i trimită la colţ, să-i insulte şi să-i jignească, acestea fiind considerate atacuri la demnitatea unei persoane.
Profesorii ar trebui să meargă la psiholog, meseria este foarte solicitantă
Experţii în Educaţie şi psihologii şcolari spun la rândul lor că situaţia din Constanţa este ilegală şi inacceptabilă. „Orice se poate întâmpla şi tu ca profesor răspunzi de siguranţa copilului. Dacă, Doamne fereşte, i se întâmpla ceva elevei când traversa calea ferată, directoarea ajungea la închisoare. Adultul a greşit grav în acest caz, e clar că este vorba de un comportament patologic şi probabil de o fire colerică. Frustrările grave proiectate deasupra unui copil lasă urme adânci, fata ar trebui să meargă la psihologul şcolii”, este de părere psihologul şcolar Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală.
Mai mult, aceasta consideră că fosta directoare Elena Preda ar trebui să fie consultată de un psiholog. De aceeaşi părere este şi expertul în educaţie Alexandra Anton, care a studiat domeniul educaţiei la Universitatea Turku din Finlanda şi care s-a întors în ţară unde a deschis un centru educaţional la Ploieşti, după model finlandez. Pentru Anton, care a învăţat cum se face educaţie în cel mai performant şi aclamat sistem din lume, astfel de situaţii arată un contrast uriaş între modul în care se face şcoală în România faţă de ţările mai dezvoltate. „Avem nişte proceduri superfixiste, din păcate, moştenite din comunism. Ca profesori, trebuie să ne punem în pielea copiilor, să avem puţină empatie pentru ei. Sincer, eu cred că toţi profesorii ar trebui să meargă la psiholog, fiindcă această meserie este foarte solicitantă. De asemenea, cred că trebuie să fie mai bine selectaţi din start, dar trebuie să ne preocupăm şi de oamenii care se află de ani de zile în sistem, cum îi putem ajuta să nu mai sufere atâta şi să dea suferinţa aceea mai departe la copii?”, a spus Anton.
La rândul său, expertul în educaţie Marian Staş spune că unui astfel de profesor trebuie să i se desfacă imediat contractul de muncă. „Răspunsul complet e mult mai elaborat şi ţine de fibra intimă a instituţiei şcolare, care cultivă frica. Duplicitatea şi neasumarea răspunderii, acestea sunt mentalităţi care sunt imposibil de schimbat într-o paradigmă comunist-centralizată ca acum, pentru că pe astea le cultivă sistemul însuşi, născând aberaţii precum cazul citat”, a spus Staş.
Stenogramele discuţiei dintre mama elevei şi directoare:
Mama: Cum vă permiteţi să faceţi copilul meu prost, l-aţi făcut dumneavoastră?
Directoare: Nesimţită. Am întrebat-o „eşti proastă”. Nesimţită am făcut-o.
Mama: De ce doamnă, aţi făcut-o dumneavoastră? V-aţi chinuit dumneavoastră să o creşteţi?
Directoarea: Doamnă, doamnă…
Mama: Nu avea pantaloni pe ea, doar nişte floricele albe pe fustă, ce era o crimă?