Dezbatere ca la carte la Adevărul Live: „Numai persoanele găsite vinovate de crime violente ar trebui trimise la închisoare”
0Patru liceeni pasionaţi de arta oratoriei, care abia au revenit de la campionatul Eurasians din Turcia, au dezbătut ca la carte, după modelul britanic, la Adevărul Live, un subiect apropiat de recenta aprobare a noului Cod Penal. Tema de astăzi: „Numai persoanele găsite vinovate de crime violente ar trebui trimise la închisoare”.
Echipa Guvernului (echipa băieţilor) trebuie să susţină tema pentru a convinge publicul, iar echipa opoziţiei aduce contra argumente (echipa fetelor).
Claudiu: 140.000 de lire/an este taxa pe an pentru o singură persoană ţinută la puşcărie. Este eficient să facem asta şi este necesar ca toate persoanele responsabile de crime aferentă să fie trimise la puşcărie? De ce este nevoie să trimitem la puşcărie persoane care au comis crime monore? Când spunem crime violente ne referim la violuri, bătăi, omoruri, cele nonviolente sunt furtul, spre exmplu. Rata criminalităţii a crescut cu 189% în ultimii 10 ani în America. E de la sine înţeles că sistemul actual nu este suficient şi nu reuşim săli reabilizăm, plus că puşcăriaşii ies din închisoare cu stres post-traumatic datorită abuzurilor care au loc acolo. 15% care au intrat acolo închişi pentru crime non-violente au ajuns să consume droguri în penitenciar. Puşcăriile de astăzi sunt suprapopulate de oameni., e un stres foarte mare pentru bugetul unui stat să-i trimită pe oameni acolo. Oamenii care nu au comis crime violente pot să ajungă acolo întâmplător, vor sta pentru puţin timp şi vor fi expuşi la violenţe (violuri, droguri) (...) sistemul nostru ar fi mai bun fiindcă ar reduce bugetul, ar fi mai puţini criminali în închisoare...
Ioana: Ni s-a spus că investim mulţi bani în aceste închisori, cred că trebuie să vedem în ce este mai sigur să investim (...) Credem că criminalii care comit crime non-violente sunt destul de raţionali, nu cred că vor fi prinşi. 73% din aceştia sunt oameni raţionali, credem că ei vor continua să comită crime pentru că nu va mai exista pedeapsa asta. Există o parte din oameni care se gândesc că dacă fură un telefon, vor intra la închisoare. Credem că or să existe mai multe crime. Nu contează că nu există o traumă fizică, fiindcă există trauma psihologice. Atunci când statul vine şi spune că nu îi mai bagă la puşcărie pe hoţii de telefoane şi îi pune, în schimb, să plătească daune, hoţii vor continua să fure.
Lucian: Există oameni care fac o crimă din impuls, acţionează din instinct. Închisoarea este irelevantă pentru aceştia fiindcă nu crează factori care să influenţeze decizia acelei persoane. A doua categorie de oameni sunt cei raţionali, care calculează acţiunea ca să nu fie prins. Ei pleacă de la premisa că vor avea un beneficiu fără a avea un cost ulterior. Categoria de oameni speriaţi să facă ilegalităţi, sunt oamenii speriaţi de pedeapsă, de închisoare, amenzi. Majoritatea oamenilor care aleg să facă crime o fac fiindcă se află într-o situaţie grea. În SUA, nr. oamenilor care comit crime non-violente s-a dublat fiindcă ei preferă să fie trimişi la închisoare decât să continue viaţa pe care o duc în anumite condiţii. Acele închisori sunt mult prea populate pentru a fi controlate, iar puşcăriaşii dezvoltă un comportament şi mai violent şi devin mai eligibili să comită crime. Oamenii care au comis crime violente nu-şi vor schimba comportamentul în condiţiile actuale din închisoare. Societatea are numai de pierdut dacă vom continua să pedepsim orice crimă cu închisoarea. Pedeapsa nu este proporţională cu fapta.
Tonia: Ce ar trebui să fie închisoarea? Considerăm că este un loc unde nu te duci de plăcere. Codurile penale din toate ţările încearcă să pedepsească crimele cât mai proporţional posibil. Observăm că un om care a furat o pâine nu va fi imediat trimis la închisoare, dar dacă devine recidivist, da. Echipa Guvernului ne propune ca acel om să poată să fure şi să nu fie pedepsit cu închisoarea chiar dacă el privează anumite persoane de bunuri. Noi nu considerăm că pentru faptul că mai există hibe în sistem, trebuie să eradicăm o întreagă parte din acesta, ar trebui în schimb să-l eficientizăm.

Dezbaterea a fost moderată de Şerban Pitic, unul dintre cei mai experimentaţi arbitri şi instructori de dezbateri din România, iar cele două echipe sunt formate din membrii echipelor care au avut performanţe bune în Turcia la Eurasians: Claudiu Toader şi Lucian Câmpeanu, respectiv Ioana Cristocea şi Tonia Sandu.
Descrieri:
Şerban Pitic
Şerban face dezbateri de 10 ani, ajungând în Finala ESL (engleza ca a 2-a limbă) a Campionatului Mondial de Dezbateri Universitare – Berlin 2013, câştigând competiţia SOAS IV de la Londra. Şerban are în acelaşi timp o experienţă vastă în arbitraj şi instruire. Este actualmente antrenorul echipei naţionale la dezbateri a României şi s-a întors recent de la Eurasians Schools Debate Championship, unde a fost unul dintre Chief Adjudicators.
Claudiu Toader
Claudiu este elev la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti. El a început dezbaterile în clasa a10-a şi a avut un început deosebit, reuşind până la sfârşitul primului său an de dezbateri să intre în echipa naţionala pentru Campionatul Mondial al României. Claudiu este câştigator Timişoara Open, sfertfinalist Argo International, Semifinalist la Eurasians Schools Debate Championship in 2013, Semifinalist la Central Open şi Sfertfinalist la Eurasians Schools Debate Championship (Turcia) in2014.
Lucian Cîmpeanu
Lucian este elev în clasa a 11-a la Colegiul National „Mihai Viteazul”, Ploieşti, face dezbateri academice de aproximativ 3 ani şi a fost selectat de curând în echipa ce va reprezenta România la WSDC (Campionatul Mondial) în Thailanda 2014. Printre rezultatele notabile din cariera lui de debate se regăsesc Semifinala Ljubljana Open 2013, 1st ESL Team Eurasians Schools Debate Championship 2013, Sferturile de finală Eurasians Schools Debate Championship 2014, 2nd best speaker la Forumul Naţional de Dezbateri Academice 2013.
Ioana Cristocea
Elevă la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, Ioana a început dezbaterile în clasa a X-a. La prima competiţie a câştigat locul 1 la echipe şi individual iar de atunci dezbaterile au devenit pasiunea ei. Câştigătoare Timişoara Open, Semifinalista Argo Internaţional, Octofinalistă Europene, Sfertfinalistă precum şi locul 4 la individual în categoria engleza ca a doua a limbă la Eurasians Schools Debate Championship.
Tonia Sandu
Tonia este elevă la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” şi a început dezbaterile în clasa a X-a. A prins gustul dezbaterilor la Primul Turneu Argo şi de atunci nu s-a putut opri. Astfel a participat la multiple concursuri naţionale şi internaţionale obţinând rezultate notabile cum ar fi câştigarea PTA Ploieşti şi al Timişoara Open alături de ajungerea în semifinala Argo Open şi sferturi la Eurasians Schools Debate Championship in 2014.
Pe aceeaşi temă:
Luni seară a avut loc finala Turneului Campionilor Naţionali la Dezbatere organizat de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), iar trofeul a fost câştigat de Radu Cotarcea, unul dintre cei mai buni debateri la campionatele internaţionale. Adevarul.ro a avut ocazia să stea de vorbă cu marele campion din acest an, dar şi cu cea mai tânără campioană la dezbateri pentru juniori, Cristina Badea.
Unul dintre tinerii calificat la finala Turneului Campionilor la dezbateri din această seară şi alţi trei reputaţi debateri au făcut o demonstraţie de dezbatere „ca la carte” în studioul Adevărul Live, plecând de la unele dintre cele mai ample proteste internaţionale din ultima vreme, cele din Ucraina, pe fondul aderării la Uniunea Europeană (UE), argumentând pro şi contra lărgirii UE.
Patru studenţi, aşi ai oratoriei, dintre care unul a câştigat prestigiosul turneu de dezbateri SOAS IV de la Londra, au dezbătut, la „Adevărul Live”, dacă mişcările de protest de tip „occupy” sunt benefice pentru societate. Cea mai cunoscută astfel de mişcare - Occupy Wall Street - a avut loc în septembrie 2011, când protestatarii au ocupat un parc din New York.