De ce au dispărut cozile de la porţile grădiniţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei a pus la bătaie peste 660.000 de locuri pentru toate grupele la grădiniţele de stat. Părinţii însă nu mai fac coadă la grădiniţe pentru a-şi înscrie micuţii cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani.

Începând de ieri s-a dat şi startul înscrierilor pentru copiii nou-veniţi în sistem, astfel că până la data de 1 august, pe aceste locuri sunt aşteptaţi să fie înscrişi majoritatea celor peste 662.000 de copii cu vârste de 3, 4, 5 ani care au domiciliul stabilit în România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Părinţii însă nu mai fac coadă la grădiniţe pentru a-şi înscrie micuţii cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani. Asta şi pentru că azi au mai multe opţiuni, iar ofertele grădiniţelor private sunt mai accesibile financiar, iar condiţiile mai bune decât în grădiniţele de stat unde sunt şi foarte mulţi copii într-o grupă, spun experţii.

Tocmai de aceea, la una dintre cele mai râvnite grădiniţe din Capitală, spre exemplu, care ţine de Şcoala Gimnazială "Ion Heliade Rădulescu", doar cinci părinţi s-au prezentat la înscrieri ieri dimineaţă, potrivit directoarei Steluţa Vlad.

Expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu a explicat pentru Adevărul că acum "se rezolvă informal problemele, iar oferta educaţională este mai bogată şi ceva mai ieftină din partea operatorilor privaţi, mai ieftină decât în cazul nivelului de învăţământ primar".

"Au apărut multe grădiniţe private în ultimii ani, costurile fiind rezonabile pentru părinţi. Au fost finanţări prin Regio exact pentru asta, iar presiunea înscrierii nu este chiar atât de mare ca în cazul şcolii", spune Apăteanu. La rândul ei, expertul în Educaţie Alexandra Anton, care a înfiinţat la Ploieşti un centru educaţional după modelul finlandez, este de părere că vor apărea şi cozi pentru înscrierea copiilor la grădiniţe, dar cel mai probabil spre sfârşitul perioadei în care se poate face acest lucru.

"Unii au garanţia înscrierii, şi atunci nu se mai înghesuie la coadă, iar ceilalţi aşteaptă, de obicei, pentru ultima sută de metri şi se înghesuie la sfârşit. De asemenea, părinţii preferă să viziteze mai multe grădiniţe, mai aşteaptă recomandări, oamenii vor să îşi facă o părere mai întâi şi abia după aceea iau o decizie", a precizat Anton. Ea critică lipsa de grădiniţe subliniind că la stat sunt şi câte  38 de copii într-o grupă, ceea ce duce la scăderea semnificativă a calităţii învăţământului.

De ce trebuie dat copilul la grădiniţă

Copiii a căror minte nu este stimulată intelectual în primii şase ani de viaţă prezintă un risc mult mai crescut de abandon şcolar şi vor avea dificultăţi de învăţare în timpul şcolii, atrage atenţia expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu. "Creierul copiilor are nevoie de interacţiuni cu mediul, cu alţi copii şi cu adulţi pentru a se dezvolta armonios. De altfel cercetările au arătat că exista diferenţe semnificative observabile la clasa pregătitoare între copiii care au fost la grădiniţă şi cei care nu au mers niciodată, diferenţe care se recuperează foarte greu. Chiar în ţările în care grădiniţa nu este obligatorie (precum Finlanda), totuşi rata de înscriere a copiilor la gradiniţe este de peste 98%", a explicat Apăteanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite