Dascăli care nu aşteaptă fondurile de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătoarea Liliana Mursa, la atelierele educative, alături de elevii ei din comuna Gura Roşiei, judeţul Alba
Învăţătoarea Liliana Mursa, la atelierele educative, alături de elevii ei din comuna Gura Roşiei, judeţul Alba

O echipă de tineri pasionaţi a pornit campania „Susţin educaţia“ pentru obţinere de fonduri, prin care speră să-i poată ajuta pe dascălii dornici să-şi facă orele cât mai atractive. „Biblioteca de franceză“, „Şcoală după şcoală“, „Cheia de acces“ sau „Hablamos español“ sunt câteva dintre proiectele depuse deja de învăţători, şi mai ales de cei din mediul rural.

Mulţi dintre profesorii şi învăţătorii care şi-au înscris ideile pe site-ul sustineducatia.ro vor mai multe cărţi pentru elevii lor. Spre exemplu, profesoara Cornelia Stan din comuna Gura Şuţii (Dâmboviţa) vrea să facă o bibliotecă de franceză în şcoală, iar în comuna Vinerea Mare (Alba) o profesoară îşi doreşte un curs opţional de spaniolă, pentru care are nevoie de câteva manuale de gramatică şi literatură spaniolă. Ambele proiecte pot deveni realitate cu bugete mici, între 670 şi 1.000 de lei.

Strâng bani şi cumpără rechizite

Cristiana Anca, de la Asociaţia Română pentru Educaţia Tinerilor spune că, deşi mici, bugetele sunt suficiente pentru ca ideile profesorilor să fie puse în practică la ore. „Plafonul maxim pentru un proiect este de 3.000 de lei. Noi căutăm banii, donatorii şi achiziţionăm totul. Apoi trimitem resursele dascălilor, care devin astfel coordonatori. Tot ei vor face apoi scrisoarea de mulţumire către donator, un raport, vor semna un acord de responsabilitate. Ţinem mult ca totul să fie transparent, pentru a obţine bani şi pe viitor de la finanţatori", spune Cristiana Anca.

Pentru că resursele ajung mai greu, crede voluntara, profesorii care predau în sate sunt cei mai activi. Liliana Mursa este învăţătoare în comuna Gura Roşiei (Alba), din 1986. Din 2006 a început să se implice în activităţi educative nonformale organizate de Asociaţia Ovidiu Rom.

Profesor fără griji, dar cu motivaţie

Tot de atunci, ea învaţă cum să predea mai bine, prin cursuri şi sesiuni de formare. Motivaţia de a preda copiilor nu i-a fost încă umbrită de reducerile bugetare. „Întotdeauna mi-a ajuns salariul şi am trei copii la şcoală. Motivaţia mea ca profesor vine însă mai mult din interior, din pasiune. De mică nu m-am bucurat de lucrurile mari, ci de cele mici. Aşa m-a învăţat mama, când primeam premii, nu-mi cumpăra nimic altceva decât cărţi".

Vrea să organizeze un program de „şcoală după şcoală", unde elevii să înveţe şi altceva: teatru, dans, ecologie, nu doar să fie puşi să-şi facă temele. „Viaţa nu este doar română, matematică, desen şi ştiinţe, este mult mai mult: este lucru în echipă, respect şi perseverenţă", argumentează învăţătoarea din Gura Roşiei, care mai are înscrise alte două idei educaţionale care aşteaptă finanţare: Poveşti din satul meu şi Jocurile copilăriei. „Îi văd pe copii mei tare dornici de asta, iar pentru cel cu jocurile educaţionale, nevoia este clară: mulţi dintre copiii mei nu s-au jucat, nu au frecventat grădiniţa", spune Liliana Mursa.

Calculator pentru copii săraci

Alis Veseliu este învăţătoare şi profesoară de muzică în comuna Gura Şuţii din Dâmboviţa. Majoritatea copiilor din clasa ei sunt săraci şi tot atâţia văd foarte rar un calculator. De aceea, învăţătoarea are nevoie de un desktop şi câteva softuri educaţionale pentru a lucra câteva ore pe săptămână. Proiectul ei, pentru care are nevoie de 1.500 de lei, se numeşte „Cheia de acces". „Aici sunt copii care nu ştiu cum arată un calculator sau care atunci când văd unul, au lacrimi în ochi. Eu în clasă am 21 de copii din care 16 provin din medii defavorizate, mulţi sunt de etnie rromă.

Mă bucur că au picat la mine pentru că acum le văd problemele reale". Alis recunoaşte că a ajuns dascăl din întâmplare, însă nu regretă deloc: „Am realizat că asta este profesia mea. Când mă uit la ochii lor, reuşesc să-mi găsesc motivaţia, dorinţa lor de a învăţa este foarte mare", spune profesoara.

Fiecare proiect poate primi donaţii şi online, pe sustineducatia.ro, site-ul proiectului înfiinţat de Asociaţia Română pentru Educaţia Tinerilor şi Asociaţia Invictus. Până acum, aproximativ 20 de profesori au proiecte selectate pe site, iar aproape 850 de copii vor beneficia de resurse mai bune în şcoli. Şase dintre ideile educaţionale au primit deja donaţii.

Pasiune pentru educaţie

Echipa care se ocupă de selecţia proiectelor şi de strângerea banilor este alcătuită din voluntari: sunt tineri cu vârste între 25 şi 29 de ani, cu joburi cu normă întreagă, dar cu nevoia „de a face acum ceva care să conteze". Cristiana şi-a descoperit pasiunea pentru educaţie în timp ce lucra pentru o companie multinaţională, la activităţi de responsabilitate socială.

Profesorii pe care i-a întâlnit au motivat-o să facă mai mult pentru sistem: „Ei depun proiectul în timpul liber, solicită resurse cu scopul de a avea lecţii mai bune. Sunt oameni care lucrează de 30 de ani în învăţământ şi ne cer ajutorul. Nu are cum să nu fie o motivaţie", mărturiseşte Cristiana.

"Sunt oameni care lucrează de 30 de ani în învăţământ şi ne cer ajutorul. Nu are cum să nu fie o motivaţie."
Cristiana Anca coordonator

"Am realizat că asta este profesia mea. Când mă uit la ochii lor, reuşesc să-mi găsesc motivaţia."
Alis Veseliu învăţătoare şi profesoară de muzică

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite