Daniel Breaz, la deschiderea anului universitar: Tinerii trebuie să dea ceva înapoi ţării, pentru educaţia de calitate primită
0Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a afirmat, luni, la deschiderea anului universitar 2019-2020 la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, că învăţământul din România este unul „de calitate”.
„Mă bucur pentru tinerii care au ales (universitatea n.r.) Alba Iulia şi mă bucur, în primul rând, pentru tinerii care au ales să studieze în România, să rămână acasă. De ce spun acest lucru? Întotdeauna în momentul în care doreşti să rămâi, să te formezi, să îţi creezi o carieră acasă, şi acasă spun în ţară, e un lucru, cel puţin pentru mine, îmbucurător.Trebuie să ne gândim întotdeauna să şi dăm ceva înapoi, să întoarcem ceva înapoi acestei ţări care, cel puţin până la vârsta de 18 ani, ne-a oferit o educaţie. Şi ne-a oferit o educaţie de calitate", a declarat Daniel Breaz, suspendat, pe perioada mandatului de ministru, din funcţia de rector al Universităţii "1 Decembrie 1918", conform agerpres.ro.
Breaz a opinat că în România va fi „şi pe mai departe” un învăţământ de calitate. „De ce credeţi că vin atât de multe companii multinaţionale, în special în domeniul IT-ului, în România? Pentru că avem specialişti buni, pentru că învăţământul românesc produce specialişti buni. De ce credeţi că sunt atât de apreciaţi medicii ? Pentru că avem universităţi şi facultăţi de medicină foarte bună. Aceste lucruri le spun cifrele şi trebuie să fim mândri, şi voi, dragi tineri, trebuie să fiţi mândri de educaţia pe care o primiţi aici, în România, în universităţile din România", a mai spus ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.
În ceea ce priveşte Universitatea "1 Decembrie 1918", al cărui rector a fost ales în 2012, Daniel Breaz a afirmat că nu poate decât să se bucure că peste 2.000 de studenţi încep anul I aici, într-un moment în care, a susţinut acesta, "multe universităţi nu se dezvoltă şi nu merg foarte bine".
„Pot să vă spun cu tărie că universitatea din Alba Iulia este pe un drum foarte bun, se dezvoltă, creşte, cifrele spun acest lucru, datorită tuturor celor implicaţi în acest proces educaţional. (...). Faptul că la Alba Iulia există o universitate este un lucru extraordinar. Universitatea dezvoltă oraşul. Niciodată să nu ne gândim că altceva poate să dezvolte o localitate", a susţinut Breaz.
El a spus că, de exemplu, dacă în Deva, potrivit statisticilor, "doar 2% din absolvenţii de liceu se mai întorc acasă, la Alba Iulia vin absolvenţi de liceu, pe lângă cei care termină în oraş, din toate colţurile ţării, lucru care nu face decât să crească şi să stabilizeze oraşul". Breaz a menţionat că 7-8% din populaţia oraşului o reprezintă studenţii.
Potrivit reprezentantului legal şi ordonatorului de credite al universităţii, Adela Socol, peste 2.000 de studenţi încep luni studiile la "1 Decembrie 1918" în anul I, în diferite domenii, la cele 26 de programe de licenţă, 24 de specializări de masterat şi 4 domenii de doctorat.