Cursuri de pregătire pentru cutremur în 30 de școli din București
0Cursuri de pregătire în caz de cutremur vor fi susținute în 30 de școli din București, în perioada 27 februarie - 27 aprilie 2023.
Pentru susţinerea cursurilor de educaţie seismică, 15 traineri au fost pregătiţi de către specialişti/ingineri pe cutremure. Cei 15 traineri vor susţine cursuri interactive pentru 5.000 de liceeni din capitală. Programul „ShakeUp!", sub umbrela „România în siguranță", se va desfăşura în licee în perioada 27 februarie 2023 - 27 aprilie şi are scopul de a informa tinerii despre dezastrele naturale de tipul cutremurelor majore, la ce să se aştepte în timpul unui seism puternic, cum să se pregătească şi care este comportamentul recomandat imediat după cutremur.
Prima unitate de învăţământ din Capitală care va beneficia de educaţie seismică este Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Sectorul 1. Aici, 150 de elevi din clasele a IX-a şi a XI-a vor participa la cursurile teoretice care cuprind noţiuni despre planul de urgenţă al familiei, noţiuni de siguranţă în timpul şi după cutremur. Aceste cursuri vor include informații despre cum să acționeze într-o clădire sau în afara acesteia și cum să se organizeze pentru a evita panica și confuzia. Învățarea acestor măsuri de siguranță este vitală pentru siguranța copiilor, dar și pentru protejarea întregii comunități. Alături de Asociația E.D.I.T, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU) va susține un exercițiu demonstrativ de prim ajutor.
Până la data de 13 martie 2023, programul „ShakeUp" va fi implementat în următoarele licee din Sectorul 1: Colegiul Naţional „I.L. Caragiale", Colegiul Naţional ,,Aurel Vlaicu", Liceul Teoretic "Jean Monnet" şi Colegiul Naţional „Tudor Vianu". Urmând ca până la data de 27 aprilie 2023 să se finalizeze implementarea în toate cele 30 de licee participante.
Bucureştiul Pregătit, programul pentru cutremur şi alte dezastre majore
Lansat acum patru ani de Fundaţia Comunitară Bucureşti, Bucureştiul Pregătit îşi propune să pregătească bucureştenii pentru următorul cutremur major. Programul adună resurse private şi susţine proiecte care cresc gradul de informare şi educare a populaţiei, pentru ca oamenii să ştie care sunt comportamentele corecte înainte, în timpul şi după cutremur cât şi pentru crearea unui sistem de suport după producerea dezastrului. Cu aproximativ 300.000 euro, programul a ajuns ajuns la: 3.000 de oameni care au făcut cursuri de prim-ajutor, 13.000 de elevi şi profesori care au făcut cursuri de pregătire pentru cutremur, 17 câini de căutare-salvare certificaţi pentru dărâmături, 300.000 de oameni expuşi mesajului despre riscul seismic.
Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltarea şi Implicarea Tineretului (E.D.I.T) este formată dintr-un grup de tineri cu experienţă şi profesii diferite, care împărtăşesc aceleaşi valori şi orientaţi către a implementa proiecte cu impact, rezultate clare, de ajutor, relevante, eficiente şi sustenabile în timp. Asociaţia E.D.I.T a fost înfiinţată în 2016 sub forma de organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, colaborând cu profesionişti din domenii precum Educaţia, Sportul, Cultura, Arta şi Tineretul.