Cum s-au gândit candidații la președinție să schimbe Educația din România. Cu ce promisiuni ne cheamă la vot
0Lupta autorităților împotriva abandonului școlar va fi și mai aprigă, iar salariile profesorilor vor ajunge la nivelul celor din sănătate. Învățământul tehnologic și dual vor fi finanțate și dezvoltate astfel încât să ne ofere specialiștii și meseriașii care ne lipsesc în acest moment. Școlile vor fi modernizate, programa va fi adaptată pentru piața muncii, iar elevii vor fi încurajați să gândească liber și critic. Sunt doar câteva dintre promisiunile celor mai importanți candidați care s-au înscris în lupta pentru Cotroceni. O luptă aprigă pe frontul educației românești, care are nevoie însă de o restructurare din temelii, spun experții.
Arată bine pe hârtie ce promit candidații la prezidențiale pentru resuscitarea sistemului de învățământ, însă de la promisiune până la implementare este cale lungă. Unora le-ar trebui poate chiar două mandate să-și ducă la capăt planurile.
Nicolae Ciucă: „Nici un copil nu trebuie să rămână în afara școlii”
„Problema abandonului școlar trebuie discutată lucid și responsabil”, se poate citi în programul pentru Educației al lui Nicolae Ciucă. Acesta a declarat recent că niciun copil nu trebuie să rămână în afara școlii. Liberalul atinge cel puțin trei puncte sensibile în planul său pentru Educație și anume abandonul școlar în floare, salariile profesorilor și programele sociale destinate elevilor, scrie scoala9.ro.
Candidatul din partea PNL la prezidențiale le promite dascălilor că până în anul 2028 salariile acestora vor crește și vor ajunge la nivelul celor din sănătate. Elevii, pe de altă parte, vor beneficia de programul „Masă Sănătoasă” care se va extinde în toate unitățile de învățământ din țară. Ciucă mizează și pe dezvoltarea învățământului dual din românia și promite să ducă la bun sfârșit construirea celor 29 de campusuri. În viziunea lui Nicolae Ciucă, școala românească trebuie să se alinieze realității în care trăim. Asta presupune integrarea în procedul de educație a tehnologiilor de vârf precum inteligență artificială, data science, robotică, automatizări. Nicolae Ciucă promite să finanțeze cercetarea și să depoziteze structurile de conducere din universități.
Marcel Ciolacu promite bani pentru modernizarae școlilor
Mihnea Costoiu, vicepreședinte PSD, a declarat recent că „ceea ce ne propunem este transformarea României într-un hub de cercetare și inovare. Pe întreg cuprinsul planului de guvernare veți regăsi măsuri ce reies din această schimbare de paradigmă.”
Partidul Social Democrat promite să investească șase miliarde de euro, o bună parte din fonduri europene, pentru modernizarea școlilor din toată țara. Cât despre candidatul PSD care a intrat în cursa pentru Cotroceni, Marcel Ciolacu, acesta pune accentul pe programele de învățare remedială, extinderea programului „A doua șansă”, adaptarea programei școlare la nevoile pieței munci și înființarea centrelor de excelență în educație, pentru copiii cu potențial academic ridicat și pentru olimpici.
Ciolacu promite profesorilor salarii în funcție de performanță dar și debirocratizarea sistemului de învățământ. Unul dintre marile deziderate îl reprezintă însă combaterea și stoparea și prevenirea consumului droguri în școli printr-o reformă a Agenției Naționale Antidrog. Acest lucru va fi implementat prin mutarea accentului politicilor antidrog de la pedepse și sancțiuni asupra consumatorilor către prevenție și asistență și prin realizarea unei rețele de Centre de Asistență Integrată a Adicțiilor pentru minori. Ciolacu promite elevilor educație financiară, educație pentru sănătate și mediu, consiliere psihologică și în carieră.
Elena Lasconi va aduce în școli un curriculum adaptat realității în care trăim
Senator USR Ștefan Pălărie a declarat recent că „trebuie să revoluționăm conținuturile școlare. Astăzi elevii ajung la școală demotivați, își târâie picioarele, nu găsesc nicio bucurie în a studia niște lucruri pe care nu le găsesc relevante. În competiția globală pentru inovație, pentru o piață a forței de muncă specializată, nu ai cum să nu ai competențe digitale și componente de tipul AI”, a precizat acesta.
Elena Lasconi, candidata la prezindențiale din partea partidului Uniunea Salvați România (USR), vrea să le ofere părinților și copiilor dreptul de a-și alege școala, dar un curriculum adaptat și flexibil. În acest fel, copiii își vor putea alege o parte din materiile pe care doresc să le studieze.
Și în planul pentru Educației al Elenei Lasconi se regăsește extinderea programului „Școală după școală” care oferă copiilor o masă caldă și sănătoasă. Candidata USR s-a gândit și la părinții copiilor mici, de creșă și grădiniță. Ea le promite extinderea Programului Național de Creșe din PNRR și simplificarea procedurilor pentru a înființa creșelor private. Elena Lasconi nu i-a uitat nici pe părinții ai căror copii au cerințe educaționale speciale și dorește să îmbunătățească sistemul în așa fel încât integrarea acestora să devină posibilă nu doar la nivel declarativ.
De asemenea, Lasconi dorește atragerea profesorilor tineri în sistem prin salarii competitive, un fond de stimulare a performanței dascălilor și eradicarea abandonului școlar.
George Simion va readuce uniforma în școli și va cobate propaganda LGBTQ
Partidul AUR, prin vocea lui George Simion, și-ar dori un sistem educațional conservator. Se mizează pe finanțarea școlilor profesionale, astfel încât copiii să poată învăța o meserie. De asemenea, cei de la AUR au în vedere introducerea obligatorie a uniformelor școlare și burse acordate studenților pentru studii în străinătate. „Trebuie să ne inspirăm din trecut, când elevi precum Mihai Eminescu erau susținuți financiar de statul român pentru a studia în străinătate”, a declarat Simion. Acesta promite salarii mai mari pentru profesoriiar pentru atragerea lor în zonele rulare „locuințe și alte facilități. Însă „durererea” cea mai mare a celor de la AUR este propaganda LGBTQ care, conform acestora, se desfășoară în școlile din România și care trebuie stopată.