Cine este ministrul ales pentru Educaţie, în al patrulea guvern Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, este propus de Partidul Conservator (PC) la ministerul Educaţiei, în locul lui Remus Pricopie. Luni, el va fi audiat la Parlament, unde îşi va prezenta programul de guvernare. În guvernul Ponta IV, Ministerul Educaţiei Naţional se va comasa la loc cu Ministerul Cercetării şi Învăţământului Superior.

Profesorul Sorin Cîmpeanu (46 ani) este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti din 2012 şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, for condus anterior de Ecaterina Andronescu. 

Tot din 2012 este şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), an în care CNATDCU a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat. Instituţia a fost reorganizată în aceeaşi zi de către Liviu Pop, ministru interimar la Educaţie pe vremea aceea, care a mărit numărul de membri de la 21 la 44, unul dintre noii membri care au apărut atunci fiind şi Sorin Cîmpeanu.

Câmpeanu este şi vicepreşedinte al Comitetului Naţional Român pentru Programul Hidrologic Internaţional.

Ca preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Cîmpeanu a susţinut în iunie anul acesta cea de-a treia ordonanţă de urgenţă (49/2014) care modifică radical Legea Educaţiei şi care prevede, pe scurt, că persoanele fizice pot să înfiinţeze o universitate şi să rămână cu tot patrimoniul după ce o desfiinţează, că doctoratul se poate face şi la frecvenţă redusă, iar rectorii şi-ar putea prelungi mandatele pe termen nelimitat.

„Fără a genera reducerea standardelor de calitate şi de performanţă în sistemul universitar, considerăm că modificările aduse Legii Educaţiei Naţionale (LEN) reprezintă o abordare modernă, capabilă să permită o dezvoltare graduală a sistemului de educaţie, generând o flexibilitate aşteptată şi necesară în vederea susţinerii autonomiei universitare şi oferind instrumente adecvate în vederea îndeplinirii misiunii asumate de către universităţile româneşti”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Rectorilor de la vremea aceea.

Însă, deşi Consiliul a dat un punct de vedere oficial din partea rectorilor, Universitatea din Bucureşti a venit mai târziu cu un comunicat de presă în care a declarat nu a fost consultată în privinţa elaborării ordonanţei de urgenţă prin care s-a schimbat Legea Educaţiei şi nici în privinţa redactării comunicatului referitor la această Ordonanţă din partea Consiliului Naţional al Rectorilor. Ca atare, reprezentanţii UB nu sunt de acord cu unele prevederi ale OUG, printre care şi doctoratul la frecvenţă redusă.

Studiile lui Sorin Cîmpeanu

În 1986, Cîmpeanu a absolvit Colegiul Naţional Sf. Sava, iar în 1991 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, în 2000 obţinând doctoratul. După absolvirea facultăţii, timp de un an, a fost inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare.

În perioada 2000-2003 a fost expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării - Centrul Naţional pentru Programul european Leonardo da Vinci, iar un an mai târziu expert coordonator în Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Agenţia Naţională pentru parteneriatul univesităţilor cu mediul economico – social (APART).

De asemenea, Cîmpeanu a fost director Irrifrance Roumanie între 2005 şi 2008, vicepreşedinte al Centrului de Excelenţă în cercetare – Biotehnol. Între 2004 şi 2008 a deţinut funcţia de prodecan al Universităţii Agronomice - Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, unde, începând din 1992, a deţinut toate funcţiile didactice, de la cea de preparator până la cea de profesor.


Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

Educaţia primeşte 3,54% din PIB în 2015. Bugetul va fi de 25 de miliarde de lei

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite