Ce le-a transmis rectorul UMF Iași studenților: „Dacă ați ales această carieră doar pentru prestigiu, pentru o situaţie financiară bună, nu veţi fi fericiţi”
0Rectorul UMF "Gr. T. Popa" Iaşi, Viorel Scripcariu, a subliniat importanța pasiunii și vocației în carierele din domeniul sănătății, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2024-2025.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași, Viorel Scripcariu, a afirmat luni, în cadrul deschiderii noului an universitar 2024-2025, că, indiferent de specializarea aleasă, o carieră în domeniul sănătății implică un efort intelectual considerabil, muncă intensă și stres.
„Lumea se schimbă rapid, iar o dată cu ea se schimbă şi paradigmele învăţării. Iar generaţia voastră, dragi studenţi, vine cu aşteptări noi şi un mod de gândire adaptat unei epoci dominate de inteligenţa artificială, tehnologiile avansate şi accesul nelimitat la informaţie. Cu toată deschiderea pe care o aveţi înnăscută pentru provocările viitorului, cu tot curajul pe care vi-l oferă tinereţea, nu pot să vă amăgesc şi să vă spun că va fi uşor. Cariera în domeniul sănătăţii, indiferent de specializarea aleasă, este presărată cu mult efort intelectual, cu multă muncă, cu mult stres", a afirmat rectorul Viorel Scripcariu, potrivit Agerpres.
Rectorul UMF "Gr. T. Popa" a subliniat că o carieră în domeniul medical presupune pasiune, vocația de a vindeca și empatie pentru pacienți, nefiind vorba doar despre prestigiu, situație financiară sau dorința de a satisface așteptările familiei.
„Nu vreau să vă dezamăgesc, dar dacă v-aţi ales această carieră doar pentru prestigiu, pentru o situaţie financiară bună sau pentru a le face pe plac părinţilor, nu veţi fi fericiţi. Pentru că sacrificiile cerute sunt mai mari decât vă puteţi imagina acum şi doar pasiunea, vocaţia de a vindeca şi empatia faţă de pacient sunt cele care vă vor oferi un sentiment pur de împlinire profesională şi umană", le-a spus studenţilor rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.
UMF "Gr. T. Popa" din Iași are o tradiție de 145 de ani în educația medicală, oferind patru facultăți, 11 specializări de licență, 8 programe de master și doctorat în Medicină, Medicină Dentară și Farmacie. Cu peste 10.000 de studenți, 2.100 fiind în primul an, universitatea dispune de 1.000 de cadre didactice, 4.000 de medici rezidenți și 500 de doctoranzi. Anul acesta, s-a introdus o nouă specializare unică, Audiologie și protezare auditivă, adresată viitorilor profesionişti în domeniul diagnosticării şi tratării tulburărilor auditive, de echilibru şi conexe.