Cine sunt cei șapte români de excepție premiați la Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România

0
Publicat:

În cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România (MLNR) 2024, șapte români remarcabili au fost distinși pentru contribuțiile lor remarcabile în domeniile științelor exacte: medicină, economie, educație, mediu, IT, artă și cultură, precum și diplomație și politologie. Evenimentul, desfășurat vineri, 21 iunie, a subliniat impactul acestora asupra dezvoltării cunoașterii și progresului social în țară.

Gala premiilor Marii Loji Naționale din România, 2024 - Foto MLNR via Calea Europeană
Gala premiilor Marii Loji Naționale din România, 2024 - Foto MLNR via Calea Europeană

În seara de vineri, 21 iunie 2024, Ateneul Român a strălucit în lumina excelenței românești, găzduind cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România (MLNR). Evenimentul a reunit elitele societății românești, onorând șapte personalități remarcabile pentru contribuțiile lor excepționale în diverse domenii de importanță națională și internațională.

Printre distincțiile acordate s-au numărat Premiul Grigore Moisil pentru Științe Exacte, conferit dl. Paul Vasos pentru lucrarea sa de pionieratpentru lucrarea „Relaxarea RMN a protonilor de apă prepolarizați în câmpul magnetic al Pământului, pentru detectarea în timp real a formării de radicali liberi” publicată în prestigiosul jurnal Chemical Communications, editat de Royal Chemical Society, Marea Britanie, Septembrie 2023.

Premiul Henri Coandă pentru Științe Aplicate a fost acordat dl. Vasile Marinca pentru studiile sale avansate asupra vibrațiilor neliniare ale grinzilor cu gradient funcțional. Premiul Carol Davila pentru Medicină a fost acordat dl. Victor Velculescu pentru cercetările sale revoluționare în detectarea cancerului prin ADN circulant.

În domeniul economiei, dl. Sorin Anagnoste a primit Premiul Eugeniu Carada pentru lucrarea sa despre strategii de afaceri durabile cu ajutorul inteligenței artificiale, în timp ce dl. Tibor Hartel a fost distins cu Premiul Spiru Haret pentru contribuțiile sale prin lucrarea „The traditional ecological knowledge conundrum”, publicată în martie 2023 în revista Trends in Ecology and Evolution, Cambridge, USA.

Premiul Constantin Brâncuși pentru Artă și Cultură a fost acordat dl. Constantin Chiriac pentru organizarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar Premiul Nicolae Titulescu pentru Diplomație și Politologie a fost înmânat ambasadorului Sorin Dumitru Ducaru pentru dezvoltarea și operaționalizarea în 2023, în calitate de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, a unei aplicații privind monitorizarea satelitară a deforestărilor din județele Maramureș și Suceava.

Evenimentul a fost marcat de discursurile elocvente ale laureaților și de mesajul profund al Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu, care a subliniat importanța excelenței și contribuția acestora la prestigiul României în lume.

„Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România onorează elitele societății românești, acei oameni remarcabili care, prin realizările lor excepționale, au adus contribuții semnificative și durabile țării noastre. Purtând numele unor personalități de marcă ale Masoneriei Române, reprezentative pentru cele șapte domenii de referință, fiecare premiu acordat astăzi reflectă valorile fundamentale care dau putere societății noastre și care contribuie la afirmarea internațională a performanței românești. Ele dovedesc importanța încurajării și sprijinirii excelențeiși ne motivează să investim în educație, cercetare și inovație, ca motoare ale dezvoltării durabile a României”, a transmis Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu, potrivit unui comunicat de presă citat de Calea Europeană.

Producția galei a fost coordonată de Marele Maestru de Onoare Ad Vitam, Remus Borza, și a fost organizată în colaborare cu instituții academice și culturale de prestigiu din țară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite