Ce caută angajatorii la absolvenţii de facultate. Recruter: Cine nu ştie engleză nu ajunge pe niciun post, nici mic, nici mare
0Piaţa liberă a devenit tot mai exigentă, iar un loc de muncă nu se obţine uşor. Specialiştii în resurse umane atrag atenţia că temelia unui job bine plătit se pune din momentul opţiunii de studiu la o anumită universitate, ba chiar din liceu. UBB, de exemplu, a făcut un parteneriat cu ANOFM.
Ocuparea unui loc de muncă presupune multă străduinţă, iar unele universităţi înţeleg să pună umărul la efortul pe care îl fac absolvenţii. La Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca a fost pus la punct un program de sprijin pentru absolvenţii care vor să-şi găsească un loc de muncă potrivit, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ANOFM.
Prin acest proiect, absolvenţii universităţii sunt invitaţi să se înscrie într-o bază de date. După ce vor fi angajaţi vor beneficia de o primă de inserţie în valoare de 1.500 de lei; primă de activare, a cărei valoare este de 1.000 de lei; primă de instalare care ajunge la suma de 12.500 de lei; primă de încadrare în valoare de maximum 55 de lei pe zi.
La Academia de Studii Economice, ASE, conducerea universităţii ţine o legătură strânsă atât cu organizaţiile studenţeşti, cât şi cu liderii mediului de afaceri care doresc să angajeze. „Avem proiecte doctorale în parteneriat cu mediul de afaceri, iar aceşti parteneri urmau să-i angajeze În plus, la fiecare facultate există o bază de date cu mediile studenţilor care poate fi consultată de Consiliul consultativ pe care-l avem împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri. Noi îi recomandăm în primul rând pe cei cu medii mari”, a explicat Nicolae Istudor, rectorul ASE.
„Marii angajatori se uită la universitatea terminată”
Temelia unui loc de muncă sau maximizarea şanselor de a-ţi găsi de lucru după finalizarea studiilor se pune însă încă din momentul în ce alegi să urmezi o universitate, ba chiar din liceu, atrage atenţia expertul în resurse umane George Butunoiu. „Nu numai în România, în orice ţară contează universitatea. Pentru cam 20% din joburi ai nevoie de o certificare pe domeniul respectiv – juridic, medicină, arhitectură etc. Însă în 80% din joburi, că sunt pe vânzări sau pe orice altceva, nu ai nevoie de o certificare în domeniul respectiv. Primul lucru la care se uită un angajator este universitatea, nu facultatea, pentru că ea face diferenţa. Dacă ai terminat Oxford, te angajază oricine, indiferent ce facultate ai făcut. Pentru că se consideră că este o garanţie că eşti bun. Apoi, se uită la facultate şi mai ales la notele cu care ai terminat. În România, mulţi angajatori nu se prea uită la note pentru că nu prea au încredere, dar marii angajatori se uită la ce universitate ai terminat.Şi dacă ai terminat la o facultate privată, indiferent care, nu te iau. În Japonia, ca să te angajezi funcţionar la stat trebui să fi terminat doar anumite universităţi şi numai studenţii cu notele cele mai mari”, explică expertul.
Dincolo de universitate şi de note, angajatorii se mai uită şi la limbile străine pe care le cunoaşte solicitantul. „Dacă ai un certificat sau îl faci pe angajator să înţeleagă că vorbeşti foarte bine, deja acest lucru te saltă foarte mult, fiindcă asta înseamnă că ai învăţat singur şi nu împins de la spate. Mai ales dacă ai făcut şi nişte lucruri care nu intrau în obligaţiile de şcoală: ai publicat, de exemplu. Limba engleză este obligatorie. Cineva care nu ştie engleză nu ajunge pe niciun post, nici mic, nici mare. Dacă vrei să le-o iei înainte altora trebuie să înveţi şi o a doua limbă şi dacă o ştii şi pe a treia, deja asta spune mult despre tine”, conchide George Butunoiu.
Ce spun oamenii de afaceri
Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului investitorilor autohtoni, spune că atunci când un tânăr vine să-i ceară un loc de muncă verifică diploma de licenţă în mod formal. „Din păcate, în ultimii ani, diplomele de licenţă nu au întotdeauna acoperire şi în cunoştinţe. Astfel, dacă vine un absolvent de construcţii, îi pun în faţă nişte planuri de construcţie. Să văd dacă înţelege ceva din ele. Şi dacă nu înţelege înseamnă că a făcut facultatea de construcţii degeaba şi nu-l pot folosi pe şantier, pentru că nu ştie ce să le spună muncitorilor”, explică omul de afaceri felul în care se face selecţia.