Bătălie academică în universităţile româneşti: Dumnezeu ia puncte în faţa maimuţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veche de peste 100 de ani, controversa privind originea omului reuşeşte şi astăzi să dea naştere unor vii dezbateri în toată lumea. „Omul se trage din maimuţă“, teoria acceptată ca adevăr universal până de curând e tot mai contestată în lumea academică mondială.

La peste 100 de ani de când Charles Darwin răsturna supremaţia religiei în şcoli, teoria creaţionistă pare să îi seducă pe tot mai mulţi intelectuali de vârf. Dezbaterile academice susţinute sunt însă destul de rare, iar cursurile în care sunt prezentate ambele teorii privind originea omului, şi mai şi.

Citiţi şi:
Studenţii români vor ajunge pe Lună

Doar una dintre Universităţile de Medicină şi Farmacie din România, cea de la Iaşi, găzduieşte un curs care abordează şi teoria creaţionistă. Iar acest curs este unul nou, a pornit abia în anul universitar 2009-2010, mărturiseşte rectorul Vasile Astărăstoaie.
Tot el spune ca respectivul curs, la care pot veni studenţi din toţi anii, "a avut mare succes, nu mai puţin de 180 de participanţi. Cursul va fi continuat şi în anul universitar următor". Rectorul Astărăstoaie însuşi se numără printre savanţii care nu sunt pe deplin convinşi de teoria evoluţionismului şi spune că abordarea creaţionismului trebuie să fie opţiunea fiecărui profesor universitar.

image


VEZI AICI un articol complet despre libertatea profesorilor din România de a trata tema creaţionism-evoluţionism

"Evoluţionismul are multe verigi slabe, care ar putea fi acoperite de creaţionism. După o epocă de secularizare excesivă, inclusiv de «scienticism», ar trebui să ne întoarcem la un model în care ştiinţa să aibă şi conştiinţă, iar libertatea de opinie să fie acceptată. Prea mult timp s-a spus că ştiinţa rezolvă tot şi că tot ce e posibil din punct de vedere ştiinţific este şi acceptabil moral. Dar nu am realiza decât o societate lipsită de spiritualitate", spune rectorul UMF Iaşi.

Teorii absente la curs

Medicina bucureşteană, "Carol Davila", nu găzduieşte un astfel de curs. Nici Universitatea de Medicină din Craiova şi nici cea din Timişoara. Rectorul bănăţean, Ştefan Drăgulescu, se declară însă „adeptul libertăţii academice şi nu împotriva acestor discuţii, atât timp cât sunt făcute de o minte normală".

Studenţii sunt, la rândul lor, interesaţi de controversă, dar nu cred că au de pierdut pentru că dezbaterea e absentă în cursuri. Ioana Goganău, vicepreşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, e de părere că niciuna dintre cele două teorii privind originea omului nu o demontează cu totul pe cealaltă.

"Se mai întâmplă să discutăm despre creaţionism şi darwinism, e o discuţie care ne interesează pe mulţi. Noi, la cursuri, ne concentrăm însă pe starea biologică a omului. Controversa ar fi un subiect mai curând pentru timpul liber. "

Citiţi şi:

Religia: opţională, dar fără alternativă

Inventatorul RMN-ului acuză: discriminare

În SUA, creaţionismul poate fi tabu. Nu puţine au fost cazurile de universitari îndepărtaţi din mediul academic, după ce au pus la îndoială teoria evoluţiei. Poate cel mai grăitor exemplu ar fi cel al cercetătorului Raymond Damadian, inventatorul investigaţiei moderne RMN - Rezonanţă Magnetică Nucleară.

El susţine că ar fi fost umilit de colegi după ce a scris articole în reviste creştine (Christianity Today) ori să vorbească la curs despre slăbiciunile teoriei lui Darwin. Damadian e convins că din acelaşi motiv i s-a retras nominalizarea pentru premiul Nobel în medicină, în 2003. Ironic, în acel an premiul a fost acordat unor savanţi care îmbunătăţiseră aparatul RMN.

Citiţi şi:

Război pentru note furate în sala de examen

Campioni la fotbal, sunt premianţi în clasă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite