Bătălia bobocilor pentru un loc în cămin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera de cămin va deveni „acasă“ pentru studenţi de la 1 octombrie
Camera de cămin va deveni „acasă“ pentru studenţi de la 1 octombrie

Studenţii admişi la facultate în toate marile centre universitare concurează şi pentru un loc în cămin, pentru o cameră cu vedere la mare sau într-un complex renovat recent.

Bobocii dau „admiterea" în cămin în funcţie de media obţinută la intrarea în facultate. Numărul exact de locuri, cât şi taxa de închiriere a unei camere pentru anul universitar 2012-2013 vor fi stabilite în luna septembrie, după sesiunea de admitere din toamnă.

Pentru studenţii admişi în anul I de licenţă şi masterat în sesiunea iulie-septembrie, ponderea alocării de camere este de  60% din locurile disponibile, restul locurilor fiind distribuite celor din anii superiori sau de la masterat.

Universitatea Politehnică dispune de două campusuri, cel din Regie şi cel de la Leu, cu o capacitate totală de 13.000 locuri. Studenţii politehnişti trebuie să plătească între 120 şi 240 de lei pentru un loc de cazare. Universitatea Bucureşti are aproximativ 5.400 de locuri în cămine. Preţul unui loc variază între 80 şi 380 de lei, în funcţie de dotările camerelor şi căminul ales. 

În căminele Academiei de Studii Economice se pot caza 6.000 de studenţi, „chiria" porneşte de la 80 de lei şi poate ajunge la  349 de lei pe lună. La Medicină un loc în cămin costă  100 - 140 de lei pe lună.

Formalităţile sunt relativ simple pentru a „prinde" un loc în căminele bucureştene: studenţii trebuie doar să facă dovada că urmează cursurile sau că au fost acceptaţi la una dintre facultăţile universităţii respective şi să completeze o cerere de cazare la recepţia căminului ales.

Cămine pentru profesorii şi studenţii vizitatori

Studenţii Universităţii Babeş - Bolyai (UBB) din Cluj se pot caza într-unul din cele cinci complexuri de cămine din campus. La „Haşdeu"  sunt 13 cămine care oferă condiţii de cazare diferite.  „În complexul Haşdeu sunt căminele cele mai faine, dar şi cu cei mai mulţi sinucigaşi", este descrierea făcută de o studentă la UBB. În aceste cămine sunt cazaţi studenţi de la facultăţile Universităţii, dar şi doctoranzi şi cadre didactice, în limita locurilor disponibile. Tarifele de cazare sunt diferenţiate în funcţie de gradul de confort. Căminele din complexul „Economica" sunt noi, cu spaţii de cazare moderne cu un confort sporit, conform informaţiilor date de Universitate.

„Universitas Student House" este căminul rezervat studenţilor străini, iar la „Juventus" stau sportivii de performanţă, profesorii în vizită şi studenţii străini care frecventează cursurile de vară. Aceştia din urmă se pot caza şi în Casa de oaspeţi din complex, rezervată lor în exclusivitate.
Studenţii cazaţi aici trebuie să plătească o chirie lunară începând de la 60 de lei, pentru bursieri, până la 220 de lei, cât trebuie să achite studenţii străini necomunitari.

Repartiţia locurilor de cazare pe facultăţi este propusă de către Direcţia Generală Administrativă a Universităţii, împreunã cu Prefectul Studenţilor, conform regulamentului UBB. Astfel se stabileşte facultatea care deţine ponderea cea mai mare în numărul total de locuri de cazare al fiecărui cămin. Studenţii de anul I sunt cazaţi pe baza mediei de la concursul de admitere, cu trei zile înainte de începerea anului universitar.

Cămine renovate şi preţuri piperate

În total, universităţile din Timişoara aşteaptă aproximativ 12.000 de noi studenţi în fiecare an, însă numărul locurilor de cazare în cămine nu ajunge nici pe departe la această cifră.

Tariful de cazare reprezintă cheltuielile aferente pentru fiecare loc de cazare, iar un loc în cămin costa anul trecut, în funcţie de Universitate şi condiţii, între 50 de lei şi 150 de lei pe lună. În ultimii ani, Universitatea de Vest din Timişoara se clasa în topul celor mai mari preţuri la cazare din ţară. Pentru camera dublă se plătea cel mult 85 de lei de persoană, iar pentru camera cu cinci locuri preţul era de 55 de lei pe lună. Universitatea oferă şi locuri de cazare pentru familiile de studenţi, la aproximativ 120 de lei pe lună.

Universitatea de Vest plănuieşte construcţia unui nou cămin, al 11-lea al instituţiei, care va fi amplasat în vecinătatea BRD, în Complexul Studenţesc. „Noul spaţiu de cazare va avea camere cu două paturi, şi baie în cameră. Trebuie să ne adaptăm la normele europene. Momentan,  există discuţii cu constructorii pentru organizarea licitaţiei, iar dacă lucrurile merg bine, lucrările vor începe în curând. Sperăm ca într-un an să fie gata primul cămin", a explicat rectorul Marilen Pirtea. Conform datelor UVT, aproximativ 60 la sută din studenţii care depun cereri de cazare primesc locuri în cămine.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) oferă studenţilor aproximativ 1.500 de locuri în cămine. Universitatea de Medicină şi Farmacie oferă peste 2.500 de locuri de cazare, iar Universitatea „Politehnica" administrează un număr de 16 cămine studenţeşti, cu aproape 3.000 de locuri de cazare.

În ultimii ani, majoritatea căminelor timişorene au fost renovate, iar la începutul fiecărui an universitar vânzarea de locuri în cămine este o afacere dusă la rang de tradiţie.

Nebunia cazărilor începe la Iaşi pe 26 septembrie

Listele cu studenţii de la Universitatea „A. I. Cuza" care au prins loc la cămin vor fi afişate la fiecare facultate pe data de 26 septembrie. Criteriul de accedere este media de la admitere sau cea din anul anterior de studii. În anul universitar 2011-2012, bătălia cea dură s-a dat între studenţii de la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, unde ultima medie admisă pentru cazare a fost 8.50. Şanse pentru studenţii cu medii mici mai sunt pe 2 octombrie, atunci când se redistribuie locurile care n-au fost „revendicate".

De altfel, cea mai mare universitate din Iaşi are probleme de ani de zile cu locurile de cazare. Doar unu din cinci studenţi prind loc în cele trei campusuri ale universităţii, care au o capacitate totală de cazare de aproximativ 5.000 de paturi. Tariful lunar variază între 100 de lei, în camerele cu cinci locuri, şi 250 de lei, în căminele modernizate cu câte două paturi în cameră. Universitatea „Al. I. Cuza" administrează şi două cămine considerate de lux, Akademos şi Gaudeamus, cu două sau trei locuri în cameră, unde chiria lunară variază între 400 şi 560 de lei.

A doua mare instituţie de învăţământ superior de stat din Iaşi, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi", poate acoperi necesităţile de cazare pentru 80-90% dintre studenţii proprii. În campusul „Tudor Vladimirescu", unul dintre cele mai mari din ţară, sunt disponibile în jur de 7.500 de locuri de cazare.  Anul trecut, tarifele de cazare au variat între 185 de lei şi 250 de lei, în camere de câte două, trei sau patru paturi. Mai mult de jumătate dintre cele 21 de cămine din campus au fost modernizate în ultimii ani şi oferă condiţii moderne de cazare.

Camerele din campusul Tudor Vladimirescu sunt şi cele mai râvnite pe piaţa la negru. Anul trecut, studenţii care şi-au cedat locul de cazare au cerut în schimb minim 150 de euro. Cei care sunt prinşi riscă exmatricularea.

Cămine cu vedere la mare

Peste 1.400 de locuri de cazare sunt la dispoziţia studenţilor constănţeni de la Universitatea Ovidius. Instituţia are cinci cămine noi sau renovate, situate în zona Faleză Nord, pe malul mării. Multe dintre camere au balcon cu vedere la mare, pe etaj există spaţii de gătit dotate cu plită electrică. Căminele sunt dotate cu garsoniere cu baie proprie, internet şi cablu TV. În cămine există săli de lectură, cabinete medicale şi birouri de Poliţie universitară.

„Eu nu mai am dreptul să stau în cămin, pentru că am terminat studiile, dar cu ceva cunoştinţe se rezolvă. Îmi convine să am aşa condiţii la preţ de cămin - cam 250 de lei pe lună", mărturiseşte o tânără absolventă.

Liga Studenţilor din Universitatea Ovidius Constanţa a anunţat că depunerea cererilor de cazare pentru anul universitar 2012 - 2013 se efectuează în perioada 10-23 septembrie, la sediul de pe Bulevardul Mamaia nr. 124, la mansarda căminului nr. 2. Cererile tipizate se găsesc la sediul Ligii şi la copiatoarele din universitate. Liga atrage atenţia că, la depunerea acestora, studenţii primesc un număr de înregistrare, ce atestă că cererea a fost depusă. „Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru cererile lăsate în altă parte decât în sediul Ligii Studenţilor", spun cei de la ligă. Cezar Pădurariu, Sînziana Ionescu, Valentin Silaghi

15.000 de locuri în căminele universităţilor din Bucureşti.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite