Bacalaureat 2016. Subiecte echilibrate la Matematică şi Istorie
0Subiectele probei obligatorii din cadrul examenului de Bacalureat nu ar trebui să pună probleme nici la Matematică, nici la Istorie. Astfel, profesorii de Matematică susţin că exerciţiile permit obţinerea unei note de 7 sau 8 şi că nu au existat ambiguităţi. În ceea ce priveşte Istoria, evoluţia României postbelice prin prisma Constituţiilor ar fi putut reprezenta o surpriză
Aproape 120.000 de elevi au susţinut miercuri proba obligatorie a profilului din cadrul Bacalaureatului. Absolvenţii profilelor Real (specializările matematică-informatică şi ştiinţele naturii), Pedagogic şi Servicii au avut de rezolvat subiecte la Matematică, iar cei de la Uman, la Istorie. Subiectele au fost catalogate de către profesori ca fiind corespunzătoare programelor unui examen naţional. De exemplu, cadrele didactice consideră că elevii pot ajunge, la matematică, la note de 7 sau 8, parcurgând subiectele, însă spun că au existat şi exerciţii care pot face diferenţa dintre un elev mediu şi unul bun.
„Subiectele nu ar trebui să pună probleme elevilor. Părerea mea este că se poate ajunge la o notă de 7 sau 8 parcurgând subiectul propus şi de cele mai multe ori punctul c de la subiectul III sau II este legat explicit de punctul b şi se poate folosi chiar dacă subpunctul b nu este rezolvat”, a explicat profesoara de matematică Monica Stan, de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”. Cât priveşte subiectele de la Ştiinţele Naturii, dascălul a arătat că unele probleme sunt comparabile cu cele de la Matematică-Informatică, dacă nu un pic mai dificile. „Nu sunt dificile în totalitate, dar unele subiecte, în special subiectul al III-lea, la analiză matematică, ridică dificultăţi. Este un exerciţiu de M1, de profil Matematică – Informatică”, a spus Monica Stan.
La rândul ei, profesoara de matematică Denisa Tănăsescu, de la Colegiul Naţional „I.L Caragiale” este de părere că subiectele au avut un grad de dificultate echilibrat. „Sunt subiecte cu cerinţe clare, complet formulate, fără ambiguităţi. Sunt echilibrate, cuprind materia studiată şi sunt accesibile elevilor. Mie mi s-au părut uşoare pentru elevii care au învăţat constant la matematică. Comparativ cu subiectele din alţi ani, şi în acest an subiectele reflectă aceleaşi caracteristici, atât ca structură, cât şi ca substanţă”, a subliniat profesoara de matematică Denisa Tănăsescu.
Constituţia, o surpriză pentru candidaţi
Cât priveşte subiectele primite la Istorie de elevii de la Uman, profesoara Mihaela Petreanu, de la„Colegiul I.L Caragiale”, spune că elevii se aşteptau ca la un subiect să fie România postbelică, în schimb nu se aşteptau să fie atât de detaliat subiectul, axat pe Constituţie. „Au fost luaţi prin surprindere de subiectul III, dar s-au descurcat. Nu este un subiect inabordabil. Se aşteptau să fie trecuţi prin mai multe perioade, dar nu pe baza Constituţiilor, cred eu. Cred că se aşteptau la România postbelică, dar şi la altceva. Subiectele I şi II necesită atenţie. Pot fi rezolvate cu uşurinţă dacă elevii sunt atenţi la cerinţe. Doar câteva puncte se axează pe cunoştinţele elevilor”, a explicat cadrul didactic.
Nu istoria este o problemă, ci limba română
Însă profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” susţine că din discuţiile cu elevii, probleme majore au fost cu partea de înţelegere a limbii române, nu pe partea de istorie. „Au avut dificultăţi în interpretarea cerinţei <<menţionaţi o constantă în desfăşurarea faptelor istorice la care participă România la începutul secolului ak XX-lea, în cadrul relaţiilor internaţionale >>. Se lovesc de cuvinte obişnuite şi nu le cunosc sensul. Am întâlnit nenumărate cazuri în care pe partea de istorie să nu fie probleme, dar sunt probleme pe partea de înţelegere a limbii române. Este în scădere nivelul de cunoaştere a limbii române, iar vocabularul este din ce în ce mai sărac”, a explicat profesorul de istorie Corneliu Riegler.
Vineri, 8 iulie, candidaţii vor susţine ultima probă din cadrul examenului de Bacalureat, respectiv proba la alegere a profilului, urmând ca pe 12 iulie să afle primele rezultate.