Anunțul profesorilor care „#Îndrăznesc”. „Președintele Iohannis ne-a transmis exact ce ne-a spus și Dana Budeanu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva profesorilor va continua, cel mai probabil, și după mini-vacanța de Rusalii, iar cadrele didactice anunță că „îndrăznesc” să lupte, pentru că li s-au dat doar „firimituri”.

image

„Mustrați” de președintele Klaus Iohannis, profesor și fost inspector școlar, că „îndrăznesc să pună în dificultate examenele naționale”, profesorii par mai înverșunați ca niciodată să lupte până când lista lor de revendicări va fi rezolvată. Acum sunt supărați nu doar pentru că revendicările lor au rămas nerezolvate, ci și pentru că se simt disprețuiți de clasa politică. Mesajele pe rețelele sociale au început să curgă, în scurt timp luând amploare mișcarea „#Îndrăznesc”. 

„Eu pot să renunț. Precizez, la învățământ, nu la grevă! Sunt chiar exigent: vreau mai mult respect! Cer prea mult? Că avem bani, că țara e săracă... asta poate fi negociat. Respectul pe care îl solicităm este nenegociabil!”, spune profesorul Nicolae Sulger, subliniind că nu poate renunța la grevă acum când în discuție este, de fapt, viitorul unei nații. 

„Președintele Klaus Johannis ne-a transmis ieri, folosind alte cuvinte, dar același ton, exact ce ne-a spus și Dana Budeanu. Mă tot gândesc ce am greșit noi, profesorii, să merităm atât de mult dispreț?!

Probabil am greșit acceptând să fim mereu ultimii pe listă, înțelegând că nu sunt bani, că e criză, că data viitoare...

Sunt în pragul pensiei și nu am o miză personală în această grevă, oricât ar crește salariul pentru mine nu va mai conta, dar îndrăznesc!

Sunt obligată să îndrăznesc pentru că altfel nu mi-aș mai putea privi în ochi elevii!

După greva de avertisment, un elev m-a întrebat:

„- Doamna, sunt atât de mici salariile dumneavoastră că trebuie să faceți grevă?".

Și am purtat cu ei o discuție despre ce nu-și pot permite profesorii din salariile lor. Eu cred că au înțeles și cu toate că mi-e tare dor de elevii mei de clasa a IV-a, ce sa fac, domnule președinte, îndrăznesc pentru că altfel cine știe ce întrebare mai primesc de la David!?”, a scris pe contul său de socializare Olimpia Medaru, profesoara pentru învățământul primar, chiar una dintre susținătoarele lui Klaus Iohannis în campania pentru alegerile prezidențiale.

Și alți profesori au anunțat să „Îndrăznesc” și că, oricât le-ar fi de greu, vor merge mai departe, explicând că mărirea salarială anunțată, 1.000 lei brut, nu este o certitudine, dar și pentru că lista de revendicări este mult mai lungă.

Din ce în ce mai mulți profesori anunță pe rețelele sociale că „#Îndrăznesc”
Din ce în ce mai mulți profesori anunță pe rețelele sociale că „#Îndrăznesc”

Felicia Alexandru este tot un profesor care „Îndrăznește” și a anunțat această decizie pe contul său de socializare. Contactată telefonic, profesoara ai cărei elevi an de an obțin rezultate bune la olimpiadele și concursurile naționale, dar și la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, a explicat de ce este decisă să protesteze în continuare.

„Îndrăznesc pentru că nu au dat curs solicitărilor noastre și ne-au înșelat cu publicarea unei ordonanțe de urgență din care lipsesc acele promisiuni. (...) Nu numai salarii am cerut, am cerut mult mai multe lucruri. (...) Ministrul Ligia Deca a publicat fluturașul cu toate măririle și sporurile care există acolo. Acel spor de solicitare neuropsihică noi nu-l primim. Sunt lucruri neadevărate. Vor să apară în fața opiniei publice cu mesajul: «Le-am dat, le dăm, și ei nu vor să accepte». Nu vrem să acceptăm pentru că ne mint pe față. Poate că ne-am fi întors de marți la școală, dar în momentul în care tu, ca președinte, ieși și spui «Cum îndrăznim să dăm peste cap examenele naționale?», atunci eu ce să înțeleg? Că este abuz de putere și că mă obligi să mă întorc la școală, să dau examene, ca să stai tu liniștit. Primul profesor al țării ne zice, vorba Danei Budeanu, «Marș la catedră!», nu?! Acea mărire de 1.000 lei brut nu este reală, este o mărire care va avea loc într-o perioadă de trei ani, dacă de la anu', conform legii salarizării, se vor găsi fonduri. Dacă nu se vor găsi, vor spune «N-am găsit!», și atunci mărirea este doar pe hârtie”, a precizat cadrul didactic.

Pentru un învățământ de calitate este nevoie de profesori motivați, de școli dotate, dar și de reguli stabilite clar și respectate, mai spune profesoara. E un moment de răscruce, iar profesorii le cer părinților elevilor să-i susțină, pentru ca lucrurile să poată cu adevărat să fie schimbate. Sunt clase și cu 35, chiar 38 de elevi, pe lângă multe alte neajunsuri, iar în aceste condiții nu poți face educație la cele mai înalte standarde,  mai spun profesorii.

Pe de altă parte, susține prof. Alexandru, examenele se vor da.

„Examenele se vor da, și Evaluarea și BAC-ul. Eventual poate la BAC sărim acele probe de competențe lingvistice și digitale, pentru că s-a mai întâmplat treaba asta și în pandemie și n-a murit nimeni, s-au echivalat acele competențe cu notele din catalog”, a mai spus prof. Alexandru.

Profesorii spun că se confruntă și cu o tăcere suspectă din partea liderilor lor, care le-au transmis, sec, o notă informativă conform căreia ei nu ar fi acceptat ca majorările care urmează să se acorde prin noua lege a salarizării să fie eșalonate pe maximum 3 ani, așa cum, „în mod incorect”, spun liderii, a apărut într-un comunicat dat de Guvernul României în data de 2 iunie.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite