Alexandru Rafila: Educația pentru Sănătate în școli este obligatorie
0Materia Educația pentru Sănătate ar trebui să fie obligatorie, nu opțională cum este în prezent, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Numai 5% din părinţi trimit copiii la Educaţie pentru Sănătate, care este o disciplină opţională, şi termină doar 2% din aceşti copii modulele materiei. Educația pentru Sănătate înseamnă că putem face și o educație contraceptivă încât sarcinile nedorite să fie mai puține, mai ales la această categorie de până la 16 ani”, a mai spus ministrul.
La rândul ei, Ana Maiță, președinta Asociației Mame pentru Mame, precizează că această materie este atât de importantă pentru societatea românească pe cât sunt de importante reducerea sarcinilor în rândul adolescentelor, a bolilor cu transmitere sexuală și a abuzului sexual între minori. „Faptul că materia a devenit un simplu opțional la care nu participă nici 8% din elevii României arată cât de puțin contează, de fapt, pentru clasa politică reducerea problemelor enumerate mai sus. Toate studiile arată că educația sexuală predată cu cap, corect și complet, pe înțelesul și la nivelul fiecărei grupe de vârstă, încă din primele clase, duce la o vârstă mai mare pentru începerea vieții sexuale, reduce semnificativ riscul sarcinilor nedorite sub 18 ani și al infectării cu boli transmise sexual”, explică aceasta.
Asumare politică și finanțare
Ana Maiță subliniază că mai multe state europene au o astfel de materie în școli și că acestea arată că materia poate fi predată corect medical, pe un ton prietenos și respectuos, dar și că „educația sexuală nu înseamnă educație pentru sex, ci educație pentru sănătate și siguranță”. Ea arată că, pentru a se putea preda corect și echilibrat o astfel de materie, nu este nevoie decât de asumare politică și un pic de finanțare. „Rezultatele vor veni rapid și vor scoate România din topurile dramelor trăite de copii care nasc copii, copii cu boli venerice, copii victime și copii abuzatori sexual. Garnitura politică ce va avea curajul să-și asume introducerea educației sexuale în școli, luându-se la trântă cu conservatorismul, cu habotnicia și cu ipocrizia societății românești, va schimba, cu adevărat, viitorul României în bine”, susține Maiță.
Reamintim că România este pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la capitolul mame minore, potrivit unui raport realizat de Salvați Copiii. Deputații au adoptat, în iunie 2022, Legea privind introducerea Educaţiei pentru Sănătate în şcoli ca materie opțională începând cu clasa a 8-a și doar cu acordul scris al părinților. Elevii învață despre prevenirea „contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.
Educația sexuală în Anglia
În Marea Britanie, cursurile de educație pentru relații sunt obligatorii pentru toți elevii din învățământul primar, iar cursuri pentru „relații și sex” sunt obligatorii pentru toți elevii care urmează studii medii, în timp ce educația pentru sănătate este obligatorie în toate școlile, conform guvernului Marii Britanii.
Educația pentru sănătate include informații despre pubertate, dar se concentrează și pe predarea caracteristicilor unei bune sănătăți fizice și a bunăstării mentale.