ADMITERE FACULTATE 2014 Au început înscrierile la ASE. Condiţiile de selecţie
0Marţi au început înscrierile la admiterea de anul acesta la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, unde tinerii s-au înghesuit de dimineaţă, dornici de o carieră în domeniul economic şi atraşi de faptul că nu trebuie să treacă printr-un nou examen.
La Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti înscrierile se fac în perioada 15-18 iulie, iar admiterea la studiile de licenţă (5.500 de locuri), la forma de învăţământ cu frecvenţă, se face prin concurs, pe baza unui eseu motivaţional şi a mediei obţinute la examenul de Bacalaureat.
Dacă anul trecut, candidaţii de la ASE au dat examen de admitere în vară, drept care au rămas multe locuri neocupate în prima etapă, în 2014, universitatea a introdus eseul motivaţional la admitere, întocmai ca la universităţile din străinătate, datat şi semnat de către candidat, în care acesta trebuie să scrie argumentat motivele pentru care a ales să studieze la ASE.
În total, Academia de Studii Economice (ASE) scoate la concurs pentru anul univeristar 2014-2015 peste 5.500 de locuri la studiile de licenţă (învăţământ cu frecvenţă) pentru 24 de specializări, dintre care peste 2.790 sunt la buget şi mai mult de 2.600, la taxă.
Ce trebuie să cuprindă eseul motivaţional
Candidatul poate scrie despre motivele personale, preferinţele legate de o anumită carieră şi argumentele pentru care vrea să obţină o anumită calificare.
De asemenea, candidatul trebuie să scrie şi ce aşteptări are de la viaţa de student la ASE în ceea ce priveşte procesul educaţional precum şi eventuala angajare pe durata studiilor şi dacă se gândeşte să se înscrie la masterat după absolvire. Candidatul mai poate menţiona realizările sale din timpul liceului (olimpiade, concursuri, stagii de practică, voluntariat) care îl recomandă pentru programul de studii pe care l-a ales şi dacă doreşte să se implice în activităţile extracuriculare organizate la ASE.
Criterii de departajare
Eseul este notat cu admis sau respins, iar ierarhizarea candidaţilor care au obţinut calificativul admis la eseul motivaţional se face în funcţie de media de la Bac şi în ordinea opţiunilor precizate de candidat în fişa de înscriere, se arată în metodologia de admitere.
Un candidat poate fi admis la o singură facultate, la un singur program de studii şi la o singură formă de finanţare, indiferent de numărul opţiunilor sale, excepţie făcând olimpicii internaţionali care pot urma două programe.
Aceştia trebuie să fi obţinut în unul din ultimii doi ani de studiu distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale sau premiul întâi/o medalie de aur în unul din ultimii patru ani, la olimpiadele şcolare internaţionale. Totuşi, pentru a fi admişi la a doua facultate, pe locuri finanţate la buget, candidaţii olimpici trebuie să aibă media de admitere mai mare decât a ultimului admis la respectiva facultate.
În cazul în care există mai mulţi candidaţi cu media generală de admitere egală cu cea a ultimului loc repartizat la buget sau, respectiv, la taxă, aceştia sunt departajaţi după următoarele criterii: media anilor de studii din liceu şi nota obţinută la proba scrisă la limba şi literartura română/maternă de la examenul de Bac.
Calendarul concursului de admitere la licenţă, forma de învăţământ cu frecvenţă
- 15-18 iulie (9:00-17:00) – înscrieri
- 19 iulie – afişarea rezultatelor obţinute la eseul motivaţional şi afişarea repartizării pe săli a candidaţilor înscrişi la programele cu predare în limbi străine, pentru susţinerea testului de competenţă lingvistică
- 21 iulie – susţinerea testului de competenţă lingvistică pentru candidaţii înscrişi la progarmele cu predare în limbi străine: 8:00-9:00 – intrarea candidaţilor în săli, 9:30-11:30 – susţinerea testului de competenţă lingvistică
- 22 iulie - afişarea rezultatelor la proba de competenţă lingvistică
- 23 iulie – afişarea listelor cu candidaţii repartizaţi pe locurile finanţate de la buget, la taxă şi a celor aflaţi în aşteptare
- 24-25 iulie şi 28 iulie – depunerea diplomelor de bacalaureat în original şi/sau plata a jumătate din taxa anuală de şcolarizare
- 29 iulie – afişarea finală a listelor cu candidaţii admişi pe locurile finanţate de la buget şi taxă şi a celor respinşi
- 29-30 iulie – restituirea dosarelor, la cerere
- 15-30 septembrie – semnarea contractelor de studii
- Prima săptămână a anului universitar 2014-2015 – înmatricularea în anul I
Taxa de înscriere este de 200 de lei, iar taxa de şcolarizare este de 3.500 de lei/an.
Lista specializărilor şi locurile alocate acestora pentru studiile de LICENŢĂ, învăţământ cu frecvenţă
Calendarul înscrierii la licenţă, forma de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă
- 16-18 iulie – înscrieri între orele 9:00-17:00
- 28 iulie – afişarea listelor candidaţilor înscrişi şi a rezultatelor obţinute la eseul motivaţional
- 29-30 iulie- înscrieri şi plata a jumătate din taxa anuală de şcolarizare sau restituirea dosarelor, la cerere
- 31 iulie – afişarea listelor cu candidaţii admişi
- 1 august - restituirea dosarelor, la cerere
- 15-30 septembrie – semnarea contractelor de şcolarizare şi de studii
Pentru forma de învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă, doar cinci facultăţi oferă în total 650 de locuri la şapte specializări, toate la taxă. Este vorba de:
- Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, specializarea Informatică Economică – 125 de locuri la ID
- Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune – 125 de locuri la ID
- Facultatea de Finanţe, Asigurări Bănci şi Burse de Valori, specializarea Finanţe şi bănci (la Buzău) – 50 de locuri la ID
- Facultatea de Management, specializarea Management (la Piatra neamţ) – 50 de locuri la ID
- Facultatea de Marketing, specializarea Marketing – 100 de locuri la FR
Eseul motivaţional, noutatea admiterii din 2014
Noutatea principală de la admiterea de anul acesta este eseul motivaţional, care a apărut la majoritatea facultăţilor. Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul universitar Mircea Dumitru, spune că anul acesta nu se va mai intra la facultate numai pe baza mediei de la Bac.
În total, Universitatea din Bucureşti va organiza admitere pe bază de examen scris pentru cinci facultăţi: Drept, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Litere, Limbi şi Literaturi Străine şi Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Examenele au loc în perioada 21-25 iulie. Taxele de înscriere variază între 330 şi 85 de lei, în funcţie de facultate, majoritatea având taxa de înscriere la concursul de admitere de 150 de lei. În ceea ce priveşte numărul de locuri, la licenţă sunt aproximativ 4.500 de locuri la buget şi 4.000 de locuri la taxă.
Perioadă de foc la marile universităţi din ţară
După Universitatea din Bucureşti, şi alte instituţii de învăţământ superior organizează admitere în perioada imediat următoare, cum ar fi Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca. „Startul înscrierilor la UBB se dă pe 14 iulie şi tot procesul admiterii se încheie pe 31 iulie. Menţinem metoda de admitere pe care am avut-o şi anul trecut şi am păstrat numărul de locuri din 2013: 4.840 de locuri la buget, la licenţă, şi 9.000 la taxă“, a explicat prorectorul Anna Soos de la UBB Cluj.
La UBB se susţin probe de admitere la facultăţile de Matematică şi Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Drept, Litere şi Psihologie, iar la Teatru şi Educaţie Fizică se susţin probe practice.
Universitatea Politehnică din Bucureşti are înscrieri în perioada 12-19 iulie. Urmează susţinerea probelor de concurs între 21 şi 22 iulie la Facultăţile: Energetică, Automatică şi Calculatoare, Electronică, Transporturi, Inginerie Aerospaţială, Inginerie în limbi străine şi Ştiinţe aplicate. În rest, candidaţii intră pe baza mediei de Bac şi a unui interviu, iar taxa de înscriere este 100 de lei. La Medicină va fi o concurenţă mare anul acesta unde sunt 1.500 de locuri la specializarea Medicină la care se va susţine examen de admitere pe 23 iulie.
Mihnea Costoiu a anunţat în şedinţa de Guvern că patru universităţi au intrat în lichidare
ADMITERE FACULTATE 2014 Peste 1.000 de locuri la taxă şi buget la SNSPA
ADMITERE FACULTATE 2014 ASE înlocuieşte examenul cu eseul motivaţional şi media de la Bac
ADMITERE FACULTATE 2014 La Universitatea din Bucureşti se intră pe baza de eseu motivaţional, examen scris şi media de la BAC