ADMITERE 2019. Ce îşi doresc angajatorii de la viitori angajaţi. Interviu cu un specialist în Recrutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
angajati

Mulţi tineri din România îşi doresc cariere în domeniul IT şi Inginerie, deşi piaţa muncii suferă un deficit mare de meseriaşi. Când vine momentul să îşi aleagă un loc de muncă, studenţii, dar şi absolvenţii de studii superioare tind să se lase influenţaţi de părinţi, în loc să-şi urmeze pasiunea.

„Ar trebui să plece de la pasiunile lor, de la ceea ce le place să facă. Să mergi la un job opt ore pe zi şi să nu îţi placă ce faci este o povară pe termen lung. Le recomand să renunţe la frici şi să aleagă ce le place cel mai mult“, este de părere trainerul în Resurse Umane, Alexandra Micu, într-un interviu acordat „Adevărul“.

„Adevărul”: Ce se caută pe piaţa muncii? 

Alexandra Micu: În acest moment, cele mai căutate joburi sunt cele tehnice, în IT şi Inginerie. La polul opus avem un deficit mare de meseriaşi şi muncitori. Angajatorii îşi doresc candidaţi flexibili, dornici să se dezvolte, să se implice cât mai mult în companie. Le recomand tinerilor să fie curioşi şi curajoşi, să încerce joburi part-time, remote, să facă voluntariat, să înveţe constant de la colegii lor. Piaţa muncii cere o adaptare permanentă din partea angajaţilor pentru că învăţarea nu se termină niciodată, mereu apar legi noi, joburi noi la care trebuie să ne adaptăm. 

În ce măsură tinerii trebuie să ţină cont de tendinţele actuale de pe piaţa muncii atunci când îşi aleg facultatea?

Sunt foarte mulţi tineri care se îndreaptă spre facultăţi de programare. Cred că o mare parte dintre ei încă sunt influenţaţi de părinţi în alegerea facultăţii. Le recomand cu căldură să îşi aleagă o viitoare carieră în funcţie de pasiunile lor, conectate cu cerinţele din piaţa muncii. De exemplu, Limba engleză şi utilizarea eficientă a unui laptop/calculator este o condiţie obligatorie. În liceu ar putea să participe la ateliere de carieră, să caute teste de personalitate şi de carieră care să îi ajute să îşi valideze competenţele. 

Cum îşi pot da seama absolvenţii de liceu care le sunt competenţele-cheie şi abilităţile? 

Prin ore de consiliere în carieră, prin participarea la ateliere, implicarea în proiecte de voluntariat şi joburi part-time. Cel mai bine te descoperi atunci când pui în practică anumite joburi/proiecte. Timpul petrecut alături de persoane pe care le admiră ei, precum şi lectura cărţilor de dezvoltare personale sunt elemente care contribuie la cunoaşterea de sine. Un jurnal în care să îşi noteze rezultatele bune, participarea la diferite competiţii, practicarea unui sport, înscrierea pe platforme de freelanceri sunt alte metode la îndemână pentru descoperirea de sine. Ar trebui să plece de la pasiunile lor, de la ceea ce le place să facă în mod uzual. Să mergi la un job opt ore pe zi sau mai mult şi să nu îţi placă este o povară pe termen lung. Le recomand să renunţe la frici şi să aleagă ce le place cel mai mult. Succesul are o definiţie diferită pentru fiecare dintre noi, dar atunci când ne descoperim vocaţia, succesul va veni cu certitudine într-o zi, dacă avem suficientă răbdare şi lucrăm în acest sens. Ca să alegi un domeniu, trebuie să îl cunoşti. 

Le recomand tinerilor să înceapă să lucreze cât mai timpuriu, să nu mai aştepte să termine facultatea sau masterul pentru a intra în câmpul muncii. Candidaţii tineri care au succes au pornit la drum devreme, nu au aşteptat să termine studiile. Putem vorbi încă de aici de time management (planificarea timpului). Asociaţiile studenteşti sunt o alegere inspirată, care poate să îi ajute să aleagă mai uşor domeniul dorit, să aibă o expunere directă în anumite companii. 

Care este nivelul salarial pentru tinerii aflaţi la început de carieră?

În Bucureşti, salariile pornesc de la 2.000 lei net până la 3.500, depinde ce limbi străine vorbeşti, ce competenţe tehnice ai. Cred că în primii doi ani de carieră, focusul tinerilor ar trebui să fie pe învăţare, dobândire de competenţe şi nu pe factorul financiar. 

Cât de mult contează voluntariatul?

Foarte mult, este cea mai bună pregătire pe care o pot avea pentru un job real. Le-aş recomanda programe foarte faine în AIESEC (organizaţie pentru tineri) sau Erasmus care au ajutat mulţi studenţi să fie angajaţi în mod direct de companii multinaţionale.

Ce recomandare aveţi pentru tinerii care îşi caută un loc de muncă?

Le recomand tinerilor să înceapă să lucreze, să nu mai aştepte jobul visat, să nu pună atât de mult accent pe cum sună un job. Îi sfătuiesc să îşi ţină promisiunile faţă de ei şi faţă de angajator şi să se implice cu adevărat în fiecare job pe care îl acceptă. Mai mult, e important ca tinerii să înţeleagă că drumul spre succes este pavat cu muncă şi implicare constantă. În plus, este bine să se bucure de acest parcurs, să nu se grăbească să ajungă în vârf. Eu cred că fiecare etapă din cariera noastră are farmecul ei şi nu cred că a ajunge manager mult prea devreme este o binecuvântare. Îi mai sfătuiesc pe tineri să îşi facă un CV, un profil de LinkedIn şi o poză profesionistă pentru CV şi profilele pentru platformele de recrutare. 

Totodată, îi îndemn să participe la interviuri, să înveţe să fie punctuali, să anunţe dacă nu ajung la timp sau deloc la interviuri. Mai ales când se află la început, este important să îşi facă un CV printat şi semnat şi să meargă în diferite companii în care şi-ar dori să lucreze şi să le depună acolo. Nu în ultimul rând, este extrem de oportun să participe la târguri de joburi şi să accepte un loc de muncă cu potenţial de creştere. E de dorit ca tinerii să se arunce în piaţa muncii cu mult entuziasm şi dorinţa de a fi cel mai bun, în fiecare zi. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite