Ungaria vrea să „revizuiască“ conceptul de aderare la NATO. Ce urmărește Viktor Orban?

0
Publicat:

Budapesta lucrează la o „reevaluare“ a conceptului său de aderare la NATO pentru a refuza, eventual, să aprofundeze sprijinul Alianței pentru Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orban, informează Bloomberg.

Viktor Orban shutterstock 1649868622 jpg

Potrivit lui Orban, oficialii și avocații maghiari lucrează deja la elaborarea unui nou concept care să diferențieze țara de ceilalți membri NATO.

"Avocații și ofițerii noștri lucrează din greu la modul în care Ungaria își poate menține calitatea de membru al NATO într-un mod care să nu o oblige să participe la activitățile NATO în afara teritoriului Alianței", a declarat Orban.

Budapesta are deja o contribuție importantă la două dintre misiunile Alianței în afara teritoriului său - în Irak și Kosovo. Membrii NATO au, de asemenea, opțiunea de a renunța la orice misiune militară, deși este întotdeauna încurajată o participare cât mai largă.

Orban spune că Ungaria este angajată în misiunea NATO de a apăra aliații în cazul în care oricare dintre ei este atacat. Dar el spune că Budapesta este îngrijorată de faptul că finanțarea și furnizarea de arme către Ucraina, un stat care nu este membru NATO și care se învecinează cu Ungaria, va duce în cele din urmă la o mai mare implicare militară, posibil chiar la trimiterea de trupe.

Orban: Dacă rușii ar fi fost suficient de puternici pentru a-i învinge pe ucraineni dintr-o singură lovitură, ar fi făcut-o deja

Ungaria este în mod fundamental în dezacord cu evaluarea unor membri NATO care spun că Rusia va invada flancul estic al Alianței după Ucraina, și că războiul actual ar trebui văzut ca un război între "două țări slave", a declarat Orban.

Temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit căruia războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, arată limitele capacităţilor ruse, relatează Reuters. În acelaşi timp, Orban apreciază că la Bruxelles şi la Washington se fac pregătiri pentru intrarea Europei în război, potrivit MTI .

Ungaria, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, a refuzat să furnizeze asistenţă militară Ucrainei de la lansarea invaziei ruse din februarie 2022, iar Budapesta caută de asemenea să nu se implice în planul NATO de asistenţă pe termen lung pentru Ucraina, calificat de ministrul de externe ungar drept "misiune nebunească", menţionează Reuters.

Naţionalistul Orban, aflat la putere din 2010, şi-a axat campania pentru alegerile din iunie pentru Parlamentul European pe evitarea unei implicări mai profunde în conflict, afirmând că votul pentru PE ar putea determina evoluţia Europei spre război sau pace.

"Armata rusă poartă un război serios şi dificil cu ucrainenii", a declarat Orban în interviul săptămânal pe postul public de radio. "Dacă ruşii ar fi fost destul de puternici să-i doboare pe ucraineni dintr-o singură rundă, ar fi făcut-o până acum", a apreciat el.

În acelaşi timp, a mai remarcat premierul ungar, capacităţile militare ale NATO sunt de departe mai mari decât ale Ucrainei şi de aceea este improbabil ca Rusia sau orice altă ţară să lanseze un atac împotriva NATO.

"Nu consider logic ca Rusia, care nu poate nici să învingă Ucraina, să vină deodată şi să înghită întreaga lume occidentală", a spus Orban. "Riscul să se întâmple asta este extrem de scăzut", a adăugat el.

În schimb, premierul ungar consideră referirile la ameninţarea rusă ca fiind un preludiu la o implicare mai profundă a Occidentului în războiul din Ucraina, a mai notat Reuters.

Astfel, potrivit lui Orban, la Bruxelles se fac pregătiri pentru intrarea Europei în război, existând unele similitudini alarmante între ce se întâmplă acum şi pregătirile pentru primul şi cel de-al doilea război mondial, a consemnat agenţia de presă ungară MTI.

"Ceea ce se întâmplă astăzi la Bruxelles şi la Washington, sau momentan mai mult la Bruxelles decât la Washington, setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar, ceea ce am putea descrie la fel de bine şi prin pregătirea intrării Europei în război", a spus Viktor Orban în interviu de la Kossuth Radio.

Orban a amintit că preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat că Rusiei nu i se poate permite să câştige războiul, care a început odată cu invazia de către Moscova a Ucrainei, în timp ce Polonia intenţionează să doboare, cu propriile sale arme, rachete ruseşti care atacă infrastructura civilă din Ucraina.

"Aceasta este o operaţiune de comunicare în pregătirea unei acţiuni de război", a insistat Orban.

El a atras atenţia totodată că sunt necesare o armată, pregătiri şi capacităţi de autoapărare puternice, explicând că simpla existenţă a unei armate "nu duce la război", ci "slăbiciunea este cea mai comună cauză a războaielor".

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite