Exclusiv Summitul de la Ramstein și planul lui Zelenski. Profesorul Naumescu: „O victorie clară a Ucrainei devine tot mai puțin probabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina ar fi obținut un pachet de ajutor militar în cadrul summitului de la Ramstein, amânat deocamdată, însă nu îndeajuns de consistent pentru a face posibil planul de victorie împotriva Rusiei, spune profesorul Valentin Naumescu.

Reuniunile de la Ramstein au adus întotdeauna ajutor pentru Ucraina. FOTO: AFP
Reuniunile de la Ramstein au adus întotdeauna ajutor pentru Ucraina. FOTO: AFP

Summitul internațional de la Ramstein, în cadrul căruia Volodimir Zelenski urma să prezinte liderilor occidentali un „plan de victorie” a fost amânat oficial.

Motivul? Președintele Biden a rămas în SUA din cauza uraganului Milton.

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și președintele președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), analizează în ce măsură acest summit ar putea aduce Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia și cât de convingător este planul de victorie pe care l-a pregătit președintele Zelenski.

Întrebat dacă au apărut elemente noi care ar putea convinge liderii chemați la Ramstein, și în special pe președintele Biden, să permită Ucrainei folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune în Rusia, în condițiile în care Zelenski nu a reușit să facă acest lucru, în urmă cu câteva zile, în cadrul vizitei pe care a făcut-o în SUA, cu ocazia Adunării Generale a ONU, Naumescu a susținut: 

„Eu nu cred că avem foarte multe elemente de noutate față de întâlnirile recente pe care le-a avut Zelenski, în marja adunării generale a ONU, inclusiv cu președintele Biden. Sigur că întotdeauna la aceste runde de discuții de la Rammstein, se mai adună, să spunem, oferte și contribuții ale aliaților militari, vorbim despre rachete, piese de artilerie, muniție etc. Deci, un sprijin va primi Ucraina, cu siguranță, în urma acestei întâlniri”, arată profesorul.

Un compromis pare inevitabil

În ceea ce privește marea decizie așteptată de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune, Naumescu este de părere că Ucraina nu va primi un răspuns pozitiv la solicitare. „Mai ales că mie mi se pare că începe să scadă cumva în Occident curentul acesta radical pro-Ucraina în sensul de viziunea asupra victoriei Ucrainei asupra Rusiei și, mai degrabă, începe să se extindă sentimentul că un compromis este inevitabil. Dacă bulgărele acesta a început deja să se rostogolească la vale, mi-e greu să cred că acum, dacă aceasta e tendința, la Ramstein, liderii vor mai da verde pentru lovituri în adâncime, cu rază lungă de acțiune, care ar reaprinde puternic vâlvătaia războiului”, spune Naumescu.

Profesorul subliniază că totuși Ucraina va obține un pachet de ajutor militar.

„În general, reuniunile de la Ramstein au fost foarte fructuoase pentru ucraineni, au primit sprijin militar, însă el a fost limitat întotdeauna, a avut acest caracter definitoriu, sprijin pentru apărare. Nu s-a putut din păcate depăși această paradigmă conform căreia apărarea Ucrainei se realizează numai pe teritoriul Ucrainei”, explică analistul.

Profesorul a observat semnale în presa internațională conform cărora chiar președinte Zelenski însuși începe să-și flexibilizeze oarecum poziția față de modalitatea în care se va încheia acest război. „În sensul că dacă până acum câteva luni sau un an, tonul era foarte ferm, clar, puternic, niciun fel de concesie, niciun compromis, singura hartă valabilă pentru Ucraina este cea de la dobândirea suveranității în 1991, deci înainte de anexarea Crimeii, lucrurile s-au schimbat”.

Negocieri de pace: rezultatul poate fi catastrofal

Ucrainenii încearcă să explice de peste un an, spune președintele ICDE, că pentru a-și apăra țara, trebuie să poată să fie lăsați să folosească armele pe care le-au primit la întreaga lor capacitate, tocmai pentru a scădea puterea militară ofensivă a Rusiei. „Deci, practic, ei sunt puși în situația de a se apăra cumva cu mâinile legate la spate sau doar cu o mână, pe jumătate. E clar că e foarte greu în condițiile acestea ca Ucraina să învingă Rusia”, detaliază analistul.

În ceea ce privește o victorie clară a Ucrainei asupra Rusiei, „în acest moment devine tot mai puțin probabilă, dar e important ca ei să aibă forța de a lupta în continuare, de a fi puternici, pentru că nu-i totuna de pe ce poziții te prezinți la masa negocierilor. Dacă ar veni o Ucraină slabă, aproape în genunchi, aproape învinsă, rezultatul discuțiilor ar putea fi catastrofal pentru Ucraina”.

Dacă încep anul viitor negocieri de pace, spre exemplu, cu o Ucraină încă puternică, activă, cu forță militară, atunci sigur că și șansele unui compromis mai bun pentru Ucraina cresc, explică Naumescu.

Înntrebat dacă la Ramstein, Zelensi ar fi adus un nou plan de victorie față de cel propus la Washington sau este tot același pe care l-a prezentat lui Biden, Naumescu susține: „Nu crede că e alt plan. Ucraina va presa cu toate argumentele de care mai este capabilă pentru a obține cât mai mulți sprijini militar și, sigur, pentru a fi lăsată să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune, deși nu știu dacă vor primi acest acord.”

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite