YouTube renunță la eliminarea conținutului în care se afirmă că alegerile prezidențiale din SUA au fost fraudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

YouTube nu va mai elimina videoclipurile cu afirmații privind o posibilă fraudă la alegerile prezidențiale din SUA din 2020, a anunțat vineri platforma de socializare, relatează BBC.

YouTube nu mai elimină clipurile privind fraudarea alegerilor prezidențiale, Foto: EPA EFE
YouTube nu mai elimină clipurile privind fraudarea alegerilor prezidențiale, Foto: EPA EFE

Potrivit sursei citate, mișcarea, făcută înaintea alegerilor din 2024, este o inversare a politicii puse în aplicare după votul din 2020.

Platforma a precizat într-o postare pe blog că va înceta să mai elimine „conținutul care avansează afirmații false potrivit cărora au avut loc fraude, erori sau defecțiuni pe scară largă la alegerile prezidențiale din 2020 și la alte alegeri prezidențiale din SUA din trecut”.

Compania a declarat că a șters zeci de mii de videoclipuri care puneau sub semnul întrebării integritatea alegerilor trecute, dar acum „era timpul să reevaluăm”. Noua politică a intrat în vigoare de la 2 iunie.

Doi ani, zeci de mii de eliminări de videoclipuri și un ciclu electoral mai târziu, am recunoscut că a venit timpul să reevaluăm efectele acestei politici în peisajul schimbat de astăzi", au declarat reprezentanții YouTube.

Având în vedere acest lucru și având în vedere că următoarele campanii din 2024 sunt în plină desfășurare, vom înceta să mai eliminăm conținutul care avansează afirmații false potrivit cărora au avut loc fraude, erori sau defecțiuni pe scară largă în 2020 și în alte alegeri prezidențiale din SUA din trecut.", au continuat aceștia.

YouTube și alte platforme de social media s-au confruntat cu presiuni intense de la alegerile din 2016 pentru a se proteja împotriva dezinformării politice. Platforma deținută de Google spune că noile măsuri au fost luate din cauza peisajului schimbat de astăzi.

Compania a anunțat la începutul anului 2021 că va suspenda orice canal care publica videoclipuri ce susțin în mod fals că au avut loc fraude pe scară largă în alegerile prezidențiale americane, în loc să dea doar un avertisment, așa cum prevedea politica anterioară, în urma evenimentelor violente de la Capitoliu,

În mediul actual, constatăm că, deși eliminarea acestui conținut reduce anumite informații dezinformate, ar putea avea, de asemenea, efectul neintenționat de a reduce discursul politic fără a reduce semnificativ riscul de violență sau alte vătămări din lumea reală”, a mai spus acum compania.

YouTube a precizat că va continua să își modifice politicile înainte de alegerile din 2024, dar nu a oferit detalii despre ceea ce a dus la aplicarea noilor măsuri. Compania a mai adăugat că va continua să aplice alte politici privind dezinformarea la alegeri - de exemplu, videoclipuri care includ instrucțiuni înșelătoare despre unde și cum să votezi.

Politica de fraudă electorală a fost adoptată în decembrie 2020 și a dus la ștergerea unui videoclip, postat de fostul președinte american, Donald Trump, pe 6 ianuarie 2021, în care le-a spus protestatarilor să părăsească Capitoliul SUA. Acel videoclip a intrat în conflict pentru că Trump și-a repetat și afirmațiile de fraudă pe scară largă.

Au fost alegeri frauduloase, dar nu putem juca în mâinile acestor oameni”, a spus Trump în clip. „Trebuie să avem pace. Așa că mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali."

Un alt videoclip postat de o comisie a Congresului SUA care investighează revolta din Capitoliu a fost șters în 2022, deoarece conținea și un clip în care Trump repeta falsurile electorale. Compania a ridicat restricțiile pe canalul de YouTube al lui Donald Trump - care are peste 2,7 milioane de abonați - în luna martie a acestui an. De atunci, fostul președinte a postat în jur de 20 de clipuri scurte în sprijinul campaniei sale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite