Wagner folosește țările africane ca să obțină arme pentru războiul din Ucraina, suspectează SUA

0
Publicat:

Grupul militar privat rus Wagner ar putea acționa prin Mali și alte țări africane pentru a-și ascunde încercările de a obține echipamente militare pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, spun oficialii americani.

Mercenari Wagner
Mercenari Wagner

O declarație a Departamentului Trezoreriei a declarat că este posibil ca angajații grupului să fi încercat să procure mine, drone, radare și alte echipamente pentru război. Se știe că Wagner operează în unele țări africane, inclusiv în Mali, scrie bbc.com.

Comunicatul a anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva șefului Wagner din Mali, Ivan Maslov.

Între timp, Evgheni Prigojin, a acuzat Ministerul rus al Apărării că nu a reușit să furnizeze personalului său arme și muniție pentru operațiunile din Ucraina.

Wagner a condus ofensiva Rusiei în orașul ucrainean Bahmut, deși a început să se retragă joi pentru a preda controlul armatei ruse.

Acuzațiile SUA sugerează că ar putea încerca să exploateze abundența de arme din Mali. Țara a cunoscut un aflux de armament după căderea lui Muammar Gaddafi în Libia, în 2011, când mercenarii care luptau pentru fostul lider s-au întors acasă.

La începutul acestui an, SUA au desemnat Wagner drept organizație criminală transnațională. Prigojin și alți lideri Wagner fac deja obiectul unor sancțiuni.

Grupul a oferit asistență guvernului militar din Mali în lupta împotriva insurgenților islamiști.

Maslov este considerat o figură cheie în cadrul Wagner, lucrând cu oficialii din Mali pentru a consolida prezența Wagner.

"Prezența Grupului Wagner pe continentul african este o forță destabilizatoare pentru orice țară care permite desfășurarea resurselor grupului pe teritoriul său suveran", se arată în comunicatul Departamentului Trezoreriei SUA.

Wagner a comis abuzuri pe scară largă în ceea ce privește drepturile omului și și-a însușit resurse naturale, a adăugat acesta.

Trezoreria a sugerat, de asemenea, că Wagner ar putea "căuta să tranziteze achiziții materiale pentru Ucraina prin Mali" și că era "dispus să folosească documente false pentru aceste tranzacții".

De asemenea, declarația acuză Wagner că a furnizat rachete Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan pentru conflictul cu armata sudaneză.

Rusia a încercat să își extindă influența în Africa, în timp ce caută noi aliați în războiul cu Ucraina.

Implicarea sa în Africa de Vest este anterioară războiului, dar dovezile sugerează că operațiunile lui Wagner acolo nu au avut mai mult succes decât cele ale altor forțe, cum ar fi fosta putere colonială Franța.

Franța și-a retras trupele din Mali în februarie anul trecut, în urma unor dezacorduri cu guvernul militar care a preluat puterea în 2020.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite