VIDEO Uraganul Irma loveşte cu furie Florida. Preşedintele Donald Trump declară starea de catastrofă naturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florida. FOTO EPA - EFE
Florida. FOTO EPA - EFE

Slăbit, dar încă extrem de puternic, uraganul Irma a lovit cu putere zona de coastă a Peninsulei Florida cu rafale de vânt puternice şi ploi abundente ce au lăsat aproximativ trei milioane de oameni fără electricitate şi a inundat străzile din centrul oraşului Miami.

UPDATE 17.55 Patru români aflaţi în Statele Unite, în zona afectată de uraganul Irma, au părăsit zona, în urma demersurilor făcute prin Celula de Criză activată pentru coordonarea intervenţiilor misiunilor diplomatice din zona calamitată după trecerea uraganului, a anunţat, luni după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, patru cetăţeni români au părăsit zona afectată. Doi dintre ei au fost evacuaţi prin Guadelupa, teritoriu francez de peste mări, urmând a-şi continua călătoria către destinaţiile finale, iar ceilalţi doi români au fost evacuaţi în Puerto Rico. De acolo, se vor îmbarca spre New York, Ambasada României la Washington fiind în legătură cu aceştia.

În statul Florida, afectat de urganul Irma, se află aproximativ 35.000 de români.

UPDATE 13.42 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA - zona statului Florida că la nivelul misiunii diplomatice şi al oficiilor consulare de carieră şi onorifice de pe teritoriul SUA au fost luate măsuri pentru preluarea apelurilor de la cetăţenii români sau familiile lor afectate de evoluţia uraganului Irma. 

 Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, soluţionarea acestor apeluri se va realiza cu sprijinul autorităţilor americane, care intervin la faţa locului.

„În mod particular, consulul onorific la Fort Meyers, aflat în centrul evenimentelor, este în permanentă legătură cu autorităţile locale, el însuşi aflându-se într-un adăpost, aşa cum s-a solicitat în mod repetat de către autorităţile americane. Reamintim că în cazul declanşării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgenţă în adăposturile amenajate sau locuri înalte şi rezistente la vânt“, se scrie în comunicat.

Solicitările de asistenţă consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secţia consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum şi la telefonul de urgenţă al Secţiei Consulare a misiunii diplomatice a României la Washington: +12024208350.

La nivelul misiunii diplomatice a fost activat planul de criză, iar personalul misiunii urmăreşte îndeaproape evenimentele, oferind informaţiile necesare şi păstrând contactul cu autorităţile americane competente, atât pe durata manifestărilor de vreme extremă a uraganului Irma, dar şi în perioada următoare, de înlăturare a efectelor cauzate. 

UPDATE 10.18 Milioane de oameni s-au ascuns în adăposturi speciale în Florida, aşteptând să treacă uraganul Irma, una din cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată în Oceanul Atlantic, cu ploi torenţiale şi vânt de 210 km/h, care a ajuns duminică la ţărmurile acestui stat american. 

UPDATE 9.57 Uraganele Irma, care a ajuns duminică deasupra statului Florida, şi Harvey, care a provocat inundaţii catastrofice în Texas, vor costa 290 de miliarde de dolari, sau 1,5 de puncte procentuale din PIB-ul SUA, potrivit serviciului meteorologic privat Accuweather, citat de AFP. 

Update 07.25 Trump a declarat starea de catastrofă naturală în Florida, după uraganul Irma, în urma căruia au murit patru oameni. 

Potrivit Reuters, preşedintele Donald Trump le-a spus reporterilor că repararea pagubelor provocate de uragan va implica costuri uriaşe. „Vestea proastă e că avem de a face cu un monstru mare“, a explicat preşedintele. Cu toate acestea, Trump a precizat că, în prezent, vieţile oamenilor sunt mai importante decât costurile. Din cauza uraganului, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a anulat votările programate astăzi.

În plus, preşedintele s-a felicitat pentru buna coordonare între diverse servicii de salvare federale şi autorităţi locale. „Merg acum la o reuniune. Însă totul depinde de coordonare. Şi cred că suntem cu adevărat bine coordonaţi, atât de bine pe cât putem fi“, a mai declarat acesta.

Oficialii au avertizat că uraganul Irma rămâne încă extrem de periculos, în ciuda scăderii acestuia în intensitate, rafalele de vânt smulgând liniile de tensiune şi acoperişurile caselor şi ameninţând zonele de coastă cu valuri de până la 5 m înălţime.

Această furtună istorică a atins ţărmul Floridei la puţin timp după ce a fost înregistrată o scădere în intensitate, trecând la categoria a treia, cu rafale de vânt cu viteze maxime de 200km/h. La câteva ore distanţă a urmat o nouă scădere în intensitate, până la categoria 2, cu rafale de vânt de maxim 175km/h – conform Centrului Naţional de Meteorologie din Statele Unite.

Aproape 7 milioane de locuitori din sudul statului Florida, aproximativ o treime din întreaga populaţie a statului, au primit ordinul de evacuare din calea furtunii. Circa 17,000 de persoane au fost adăpostite în cele peste 650 de adăposturi de urgenţă.

„Aceasta este o situaţie ce vă pune viaţa în pericol”, le-a transmis cetăţenilor statului guvernatorul, Rick Scott.

O stare de urgenţă a fost instituită în oraşele aflate pe ţărmul Floridei, Tampa Bay şi St. Petersburg, după ce în mai multe localităţi din regiune au fost raportate spargeri de locuinţe din partea hoţilor dornici să profite de casele vacante.

Zgârie-norii din centrul oraşului Miami s-au clătinat în faţa vântului, două macarale aflate pe un şantier s-au prăbuşit iar valurile înalte au inundat străzile din centrul financiar al oraşului, anunţă Reuters.

Săptămâna trecută, uraganul Irma a devenit unul dintre cele mai puternice uragane din Atlantic documentate, şi unul dintre puţinele uragane de categoria 5 ce au susţinut rafale de vânt cu viteze de 300km/h.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite