Un sfert dintre adulții din SUA vor ca statul lor să se rupă de federație

0
Publicat:

Texas, California și New York sunt statele americane cu o tendință secesionistă puternică, dar cel mai favorabil acestei idei este Alaska, a arătat un sondaj YouGov realizat luna trecută pe 35.000 de americani, relatează Daily Mail.

FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Solicitările Texasului de a se separa de SUA sunt din ce în ce mai vocale, susținătorii motivând că în acest fel ar putea fi oprite fluxurile de migranți din Mexic fără ca demersul să fie blocat de guvernul federal.

Totuși, în Alaska a fost surprinsă cea mai pronunțată tendință. Cercetătorii au descoperit că mai mult de o treime dintre locuitorii din Alaska - 36 la sută - doresc ca acest stat să părăsească federația într-o bună zi.

Este urmată de Texas, cu 31% dintre locuitori care și-au exprimat această dorință.

Tendința a fost observată și în state democrate, nu doar în cele republicane.

California și New York, conduse de democrați, sunt pe locurile trei și patru cu 29%, respectiv 28% dintre rezidenți arătându-se favorabili secesiunii.

Aceste state sunt urmate de: Oklahoma (28 %), Nebraska (25%), georgienii (25%), Florida (24%) și Washington (24%).

La capătul opus se află Connecticut, cu doar 9% dintre rezidenți care ar dori să iasă din federație.

La nivel național, 23% dintre respondenți au spus că doresc ca statul lor să separe de SUA.

Aproximativ jumătate (51 la sută) se opun secesiunii, iar 27 la sută au răspuns „nu știu”.

Paul Roberts, un scriitor al Seattle Times, a spus că mișcarea secesionistă este în creștere.

El a pus acest lucru pe seama „polarizării politice, tensiunilor în creștere urban-rural și fracturi între state... și guvernul federal în probleme precum imigrația și securitatea granițelor”.

Adulții mai tineri sunt mai dornici de secesiune decât cei mai vârstă, au descoperit cercetătorii.

În rândurile republicanilor sunt mai mulți fani ai separării decât democrații – indiferent dacă trăiesc în state roșii sau albastre, se arată în concluziile sondajului YouGov.

Pe de altă parte, statele cu cele mai mari cote de secesionişti nu au această dorință în legătură directă cu politica, ci rata de favorabilitate se asociază cu mărimea unui stat, dimensiunea populației și chiar economia.

Alaska, Texas, California și New York, cu tendințe secesioniste, au un scor ridicat în ceea ce privește mărimea populației și suprafața.

Cu excepția Alaskăi, au și o mare putere economică.

Influentul Partid pentru Independență din Alaska susține de mulți ani un referendum în această privință, alături de alte solicitări precum drepturi legate de arme, educația la domiciliu, un guvern mic și lupta împotriva avortului.

Mulți juriști spun însă că Constituția SUA nu permite statelor să iasă din federație.

Republicanii din Texas sunt printre cei mai pasionați secesioniști din SUA – 44% dintre ei susțin „Texit”.

Ei spun că o ieșire– vag inspirată de Brexit-ul Marii Britanii din Uniunea Europeană – ar contribui la rezolvarea crizei imigrației, în timp ce ar fi evitată o dispută cu Washingtonul în legătură cu cine controlează granița cu Mexicul, cum are loc în prezent între guvernator și administrația Biden.

Daniel Miller, președintele Mișcării Naționaliste din Texas, spune că părăsirea federației este singura modalitate de a avea un „sistem de imigrare rezonabil”.

El a declarat recent pentru AFP că mișcarea sa, creată în 2005, nu a fost niciodată atât de aproape de a-și atinge scopul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite