Umbra Rusiei tulbură apele la Washington VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi Serghei Lavrov Foto: EPA/Imagine furnizată de Ministerul rus de Externe
Donald Trump şi Serghei Lavrov Foto: EPA/Imagine furnizată de Ministerul rus de Externe

Întâlnirea dintre liderul Casei Albe, Donald Trump, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părut să fie o victorie a Kremlinului la care presa americană a asistat de la distanţă.

Modul în care a decurs întâlnirea dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a stârnit o nouă furtună în SUA, după cea provocată de demiterea directorului FBI, James Comey, responsabil de ancheta privind legăturile echipei actualului lider al Casei Albe cu Rusia.

Întrevederea, la care jurnaliştii americani nu au avut acces, spre deosebire de cei ruşi, a venit în contextul în care şeful diplomaţiei ruse se deplasase miercuri la Washington pentru discuţii cu omologul său american, Rex Tillerson.

Dar cum, potrivit unor surse de la Casa Albă citate de Politico, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a cerut insistent lui Donald Trump, în timpul ultimei lor convorbiri telefonice, să-l primească şi el pe Lavrov, preşedintele SUA s-a conformat. Lavrov nu mai avusese o întâlnire la Casa Albă din anul 2013, deşi Moscova îşi dorea acest lucru.  

Vizita a venit în contextul în care cu doar o zi în urmă Trump provocase un adevărat scandal politic prin destituirea „cu efect imediat“ a directorului Biroului Federal de Investigaţii, o decizie care, potrivit opoziţiei democrate americane, ar reprezenta o tentativă de a submina ancheta privind legăturile dintre echipa de campanie a lui Trump şi Kremlin.

Cum era de aşteptat, în momentul în care Lavrov a apărut alături de Tillerson în faţa presei, un jurnalist l-a întrebat dacă demiterea lui Comey, un eveniment analizat pe larg de mass-media din întreaga lume, va avea vreun impact asupra discuţiilor purtate de el la Casa Albă. 

În acel moment, ministrul rus de Externe, un veteran al jocurilor diplomatice, s-a prefăcut surprins. „A fost concediat? Glumiţi! Glumiţi!“, a spus el, după care s-a întors cu spatele şi a plecat, urmându-l pe Tillerson.

Scene de teatru absurd la Casa Albă

Nu a trecut mult şi jurnaliştii americani au fost puşi în faţa unei alte situaţii neaşteptate. De data aceasta însă de către Casa Albă, care a refuzat să-i lase să asiste la momentul întâlnirii dintre Trump şi Lavrov în Biroul Oval şi care nici nu le-a oferit detalii privind întrevederea. 

După numai câteva minute, aceştia au constatat că Ministerul rus de Externe postează pe reţeaua Twitter fotografii cu Trump şi Lavrov zâmbind şi dând mâna. 

Lavrov Trump EPA/MAE rus

Donald Trump şi Serghei Lavrov Foto: EPA/Imagine furnizată de Ministerul rus de Externe

Surprizele au continuat. Ambasada rusă la Washington a publicat tot pe Twitter o fotografie de la întâlnirea cu Lavrov în care Trump dă mâna cu Seghei Kisliak, ambasadorul rus la Washington, aflat în centrul scandalului legat de legăturile asociaţilor lui Trump cu Rusia, scandal care a condus la demisia lui Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate naţională al liderului de la Casa Albă.

KisliakTrump EPA/Ministerul rus de Externe

Serghei Lavrov, Donald Trump şi Serghei Kisliak Foto: EPA/Imagine furnizată de Ministerul rus de Externe

Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, şi agenţia de presă rusă TASS a publicat fotografii cu cei trei râzând împreună în Biroul Oval, notează „The New York Times“. Publicaţia scrie că jurnaliştilor americani li s-a spus că primesc acces „fotograful nostru oficial şi fotograful lor oficial - şi atât“.

Presa s-a adunat totuşi în Aripa de Vest a Casei Albe, sperând că administraţia s-a răzgândit şi va permite accesul. Însă când jurnaliştii au putut să intre în Biroul Oval câteva momente l-au găsit acolo pe Henry Kissinger, fostul secretar de Stat al lui Nixon, sosit la o întâlnire cu Donald Trump, şi ea neanunţată.

kissinger trump epa

Henry Kissinger şi Donald Trump Foto: EPA

În timp ce CNN a comentat că ziua de miercuri de la Casa Albă a ţinut de domeniul suprarealismului, „New York Times“ a vorbit despre o lovitură dată de Moscova în materie de imagine.

„Pentru Lavrov, numai această întâlnire şi modul în care s-au făcut fotografiile reprezintă o demonstraţie în faţa lumii (...) că Rusia s-a întors, că izolarea a eşuat (...)“, a declarat pentru Politico Alexander Vershbow, care a fost ambasador în Rusia în timpul preşedintelui George W. Bush. 

Trump, acuzat că este marioneta lui Putin

În ziua vizitei lui Lavrov, sute de persoane s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a protesta faţă de demiterea directorului FBI, motivată prin faptul că nu ar conduce eficient instituţia. Demonstranţii l-au acuzat pe Trump că este o marionetă a lui Putin.

Proteste Casa Alba EPA

Foto: EPA

Putin, amuzat că a fost întrebat despre cazul Comey

În timp ce cazul demiterii de către Donald Trump a directorului FBI, James Comey, stârnea valuri de indignare la Washington, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, făcea pe niznaiul, Putin se afla la Soci, unde lua parte la un meci de hockey.

Înainte de a intra în arenă, costumat corespunzător, o jurnalistă a postului de televiziune CBS News a reuşit să-i ia un scurt interviu, întrebându-l cum va afecta destituirea lui Comey relaţiile ruso-americane. 

„Nu va avea niciun efect“, a răspuns în rusă Vladimir Putin. „Întrebarea dumneavoastră mi se pare foarte amuzantă. Nu fiţi furioşi pe mine. N-avem nimic de-a face cu asta“, a mai spus preşedintele rus, care nu şi-a ascuns zâmbetul.

Vladimir Putin, la adresa căruia actualul lider al Casei Albe, Donald Trump, a avut adesea cuvinte de laudă în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, urmează să se întâlnească cu preşedintele SUA la summitul G20, care se va desfăşura în luna iulie la Hamburg, în Germania, după cum a anunţat Serghei Lavrov.

Putin EPA

Vladimir Putin Foto: EPA

Ce ascunde demiterea şefului FBI

Oficial, James Comey a fost înlăturat de la conducerea Biroului Federal de Investigaţii pe motiv că nu ar fi capabil să conducă eficient instituţia. I s-a reproşat că a acţionat greşit în cazul anchetei privind serverul privat de e-mail folosit de democrata Hillary Clinton pe vremea când era secretar de Stat american, un scandal care i-a adus însă capital electoral lui Trump.

Neoficial, demiterea sa a avut alte cauze, potrivit unei surse din anturajul său citate de CNN. Astfel, Comey a fost concediat pentru că nu l-a asigurat pe Donald Trump de loialitatea lui, dar şi pentru că ancheta privind legăturile asociaţilor lui Trump cu Rusia luase avânt.

De altfel, potrivit unor oficiali americani care au ţinut să-şi păstreze anonimatul, cu numai câteva zile înainte de a fi demis, Comey a cerut fonduri suplimentare şi mai mult personal pentru anchetă, informaţii negate însă de Departamentul de Justiţie, relatează ABC News.

Comey EPA

James Comey Foto: EPA

În acest timp, James Comey, care a aflat din presă că a fost demis, a  afirmat într-o scrisoare trimisă personalului FBI că refuză să comenteze decizia lui Trump.

„Am crezut mult timp că un preşedinte poate să dea afară un director FBI din orice motiv sau fără vreun motiv. Nu am să pierd timp cu privire la decizie sau la modul în care a fost executată. Sper că nici voi. E trecut, iar eu voi fi bine, deşi îmi veţi lipsi şi voi, şi misiunea profund“, a scris James Comey, adăugând că „poporul american trebuie să vadă FBI-ul ca pe o stâncă de competenţă, cinste şi independenţă“. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite