Furtună politică la Washington INFOGRAFIE
0Decizia preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a-l demite pe directorul Biroului Federal de Investigaţii, James Comey, a provocat o undă de şoc la Washington. Democraţii au vorbit imediat de o posibilă tentativă de a submina ancheta FBI privind eventualele legături între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia. Dar şi unii republicani s-au arătat nemulţumiţi.
James Comey, puternicul director al FBI, despre care se spunea că este inamovibil, protejat de reţelele sale şi de toate secretele strânse de serviciile sale de investigaţii, după cum notează AFP, a fost debarcat marţi în mod brutal de Donald Trump.
Oficial, el şi-a pierdut funcţia pentru că a acţionat greşit în ancheta cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată la prezidenţialele de anul trecut Hillary Clinton pe vremea când aceasta deţinea funcţia de secretar de stat. Iar potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, Donald Trump a acţionat în baza „recomandărilor clare“ ale procurorului general, Jeff Sessions şi ale adjunctului acestuia, Rod Rosenstein.
Preşedintele SUA nu l-a sunat însă pe directorul FBI pentru a-l anunţa că a fost dat afară. A trimis o scrisoare la sediul Biroului Federal de Investigaţii, o scrisoare care a fost făcută însă şi publică.
Comey a aflat de la televizor
În acest timp, Comey se afla la o acţiune de recrutare de personal organizată de FBI la Los Angeles şi nu ştia ce s-a întâmplat.
Presa aflase însă, iar posturile de televiziune începuseră să difuzeze informaţia în regim de urgenţă. Cum în sala în care se afla Comey erau televizoare, acesta a auzit că a fost concediat.
A inceput să râdă, crezând că este o glumă, relatează CNBC, însă după ce s-a retras într-un birou şi a vorbit la telefon a constatat că nu este nicidecum vorba despre o farsă. Tot în cadrul convorbirii telefonice pe care a avut-o i s-a citit şi scrisoarea de demitere, „cu efect imediat“, adaugă sursa anterior citată.
„Deşi am apreciat că m-aţi informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuşi de acord cu analiza Departamentului de Justiţie, conform căreia dumneavoastră nu sunteţi capabil să conduceţi de o manieră eficace Biroul“, se arată în scrisoarea semnată de Donald Trump.
Foto: EPA
Opoziţia democrată, revoltată
Decizia a stârnit furia democraţilor, care au vorbit imediat despre o posibilă tentativă de a sumbina ancheta FBI privind legăturile echipei de campanie a lui Trump cu Rusia.
„Domnule preşedinte, cu tot respectul pe care vi-l datorez, faceţi o gravă eroare“, a declarat liderul grupului opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, citat de AFP.
„Nu e altceva decât ceva nixonian“, a afirmat, la rândul său, senatorul democrat Patrick Leahy, evocând cazul fostul preşedinte Richard Nixon, care l-a demis în 1973 pe magistratul independent Archibald Cox care ancheta scandalul Watergate.
Iar vicepreşedintele Comisiei de Informaţii din Senat - democratul Mark Warner - a catalogat demiterea ca fiind „şocantă“.
Nemulţumiri în rândul republicanilor
Şi senatorul republican John McCain s-a declarat „dezamăgit“ şi a repetat apelul său în vederea înfiinţării unei comisii parlamentare speciale de anchetă.
Iar şeful Comisiei de Informaţii a Senatului american, republicanul Richard Burr, s-a declarat „tulburat“ de momentul şi motivele acestei concedieri.
La rândul său, congresmanul republican Justin Amash a catalogat „bizară“ scrisoarea de demitere şi a anunţat că vrea crearea „unei comisii independente privind Rusia“.
Potrivit Politico.eu, Trump s-a gândit mai bine de o săptămână dacă să-l dea sau nu afară pe James Comey, care îi investighează pe apropiaţi ai săi.
Publicaţia citată scrie că doi consilieri ai lui Trump au afirmat că, în ultima perioadă, liderul Casei Albe a devenit din ce în ce mai frustrat din cauza faptului că subiectul legat de legăturile cu Rusia nu dispare din atenţia publică.
Însă decizia de a-l da afară pe directorul FBI reprezintă o răsturnare de situaţie, având în vedere că, în luna octombrie, în timpul campaniei electorale, Trump a lăudat „curajul“ lui Comey de a redeschide dosarul Clinton, iar la două zile după preluarea mandatului prezidenţial liderul de la Casa Albă a glumit în public cu Comey, adaugă Politico.eu.
Donald Trump şi James Comey, la două zile după ce republicanul şi-a preluat mandatul prezidenţial Foto: EPA
Ferm pe poziţii
Miercurea trecută, James Comey şi-a apărat, în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunţa public, înaintea scrutinului prezidenţial de pe 8 noiembrie, că agenţia sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton, aminteşte Reuters.
„A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal“, a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului, insistând că „a fost alegere dificilă“.
Întrebat de senatori de ce a decis să dezvăluie public investigaţia care o viza pe Clinton, dar nu şi pe cea referitoare la presupuse contacte inadecvate ale republicanului Donald Trump sau ale unor apropiaţi ai acestuia cu agenţi ruşi, Comey a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că a făcut alegerea corectă.
„Mi se face uşor greaţă să mă gândesc că noi am fi putut avea un oarecare impact asupra alegerilor, dar, cinstit vorbind, nu aş schimba acea decizie“, a afirmat el.
James Comey a fost audiat în Senat pe data de 3 mai Foto: EPA
Hillary Clinton declarase anterior că i-a fost deturnată candidatura de scrisoarea prin care James Comey anunţa Congresul cu privire la noua anchetă referitoare la folosirea unui server privat pe când conducea Departamentul de Stat, şi de publicarea de către WikiLeaks a e-mailurilor şefului său de campanie John Podesta, puse la dispoziţie, se pare, de hackeri ruşi.
Un scandal de amploare
Pe data de 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunţa că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informaţii clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat. Şeful FBI a declarat atunci că s-a simţit obligat să facă publică respectiva informaţie.
Procurorul general de la acea vreme, Loretta Lynch, considera însă inadecvată dezvăluirea anchetei în curs, cu posibile implicaţii pentru unul dintre cei doi candidaţi prezidenţiali, cu mai puţin de două săptămâni înaintea scrutinului de pe 8 noiembrie.
Lynch i-a spus lui Comey să urmeze practica uzuală de a evita acţiunile care ar putea influenţa rezultatul alegerilor.
Redeschiderea dosarului a venit în situaţia în care Departamentul Justiţiei decisese în luna iulie să închidă dosarul privitor la e-mailurile controversate ale candidatei democrate.
Totuşi, James Comey i-a reproşat atunci fostei şefe a diplomaţiei că, prin utilizarea adresei de e-mail şi a serverului private, a procedat „extrem de neglijent“.
Fost procuror federal, James Comey a fost numit la şefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.