Trump recunoaşte că a aflat despre situaţia din provincia siriană Idlib din „falimentarul New York Times“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia şi regimul al-Assad au reluat bombardamentele asupra rebelilor din Idlib

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a relatat miercuri despre modul în care a aflat despre criza din provincia siriană Idlib: de la o susţinătoare, la un miting electoral, şi din presă.

"Eram la un miting cu mulţi susţinători şi o femeie s-a ridicat şi a spus că "există o provincie din Siria cu trei milioane de oameni chiar acum. Iranienii, ruşii şi sirienii încercuiesc acea provincie şi îmi vor ucide sora şi vor ucide milioane de oameni pentru a scăpa de 25.000 sau 30.000 de terorişti"", şi-a amintit preşedintele. "Am spus că nu se va întâmpla aşa ceva. Nu auzisem de provincia Idlib. M-am întors de acolo şi am luat "New York Times"-ul falimentar şi l-am deschis (...) nu pe prima pagina, dar era acolo un articol foarte mare şi am spus "ooo! e la fel ca povestea pe care mi-a spus-o femeia" şi mi s-a părut greu de crezut şi am zis "cum, de ce ar face cineva aşa ceva?"".

Potrivit preşedintelui, articolul arăta că ofensiva din Idlib ar putea începe chiar a doua zi, aşa că a scris pe Twitter şi a dat ordine echipei sale, inclusiv secretarului de stat Mike Pompeo şi consilierului pentru securitate naţională John Bolton "să nu permită să se întâmple asta".

"Nimeni n-o să-mi recunoască meritul, dar e OK fiindcă oamenii ştiu, dar mi-au mulţumit mai mulţi sirieni pentru asta. (...) Am ieşit cu asta cam acum patru săptămâni", a mai spus Trump. 

Trump a scris pe Twitter pe 4 septembrie un mesaj prin care a avertizat Siria, Rusia şi Iranul că dacă ar declanşa un asalt în Idlib ar face "o mare greşeală umanitară dacă ar participa la această tragedie umană potenţială".

În provincia siriană Idlib, potrivit ONU, trăiesc în prezent aproape trei milioane de oameni şi câteva mii de luptători islamişti.

Provincia Idlib este situată în partea de nord-vest a Siriei, lângă Marea Mediterană şi frontiera cu Turcia. În mod normal, pentru restul lumii nu ar trebui să conteze prea mult cine o controlează. Dar în geopolitică, uneori cele mai mici şi mai obscure locuri provoacă cele mai mari temeri printre marile puteri - şi este exact ceea ce face Idlibul. 

Viitorul provinciei în sine ar putea să nu fie o problemă de importanţă mondială, dar ea a devenit scena unei confruntări între Rusia, Turcia, Iran, SUA şi Siria, plus o implicare într-o bună măsură a kurzilor, care sunt forţaţi să reconsidere cine le sunt aliaţii şi inamicii. 

În acest moment, Idlibul este controlat de forţe ostile guvernului sirian. Devine tot mai clar că guvernul de la Damasc a obţinut totul şi îi mai rămâne doar să câştige războiul care nu conteneşte de la declanşarea Primăverii Arabe. 

La acea vreme, preşedintele Bashar al-Assad părea că urma să cadă. Dar nu a căzut, supravieţuirea lui datorându-se în parte incapacităţii inamicilor săi de a forma un front unit. Aceştia din urmă l-au detestat pe Assad şi nu au avut încredere în el, dar în egală măsură şi ei s-au detestat reciproc şi nu au avut încredere unii în ceilalţi. 

Acesta a fost fundamentul puterii guvernului sirian timp ce aproape 50 de ani. Idlibul este una dintre ultimele redute rebele, o bucată de teritoriu care stă în calea lui Assad către victorie. Forţele rebele de acolo au în faţă distrugerea garantată.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite