Trump îl atacă pe Putin după întâlnirea cu Zelenski: „Mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul”
0Președintele american Donald Trump a lansat un atac dur la adresa președintelui rus Vladimir Putin după ce a participat la funeraliile Papei Francisc, sâmbătă. Trump a avut o scurtă discuție cu Volodimir Zelenski în Bazilica Sfântul Petru înainte de slujba de înmormântare și a plecat spre aeroport la scurt timp după încheierea ceremoniei.

Trump a scris pe rețeaua sa Truth Social că „nu există niciun motiv pentru ca Putin să tragă cu rachete în zone civile, orașe și localități în ultimele zile”. 12 persoane au fost ucise în urma atacurilor rusești asupra Kievului la începutul acestei săptămâni, dar de atunci au avut loc zilnic bombardamente asupra principalelor regiuni ucrainene, soldate cu morți și răniți.
Președintele SUA a adăugat: „Mă face să cred că pesemne nu vrea să oprească războiul, ci doar mă duce cu vorba, și să mă întreb dacă nu trebuie cumva să fie tratat diferit, prin măsuri legate de tranzacții „bancare” sau „sancțiuni secundare”? Prea mulți oameni mor!”
Mesajul lui Trump începe cu o critică la adresa predecesorilor săi la Casa Albă, respectiv Joe Biden şi Barack Obama, dar și cu aprecieri dure la adresa jurnaliştilor americani.
„Orice înţelegere aş face în legătură cu Rusia/Ucraina, oricât de bună ar fi, chiar dacă este cel mai bun acord încheiat vreodată, eşuatul New York Times va vorbi rău despre el.
Peter Baker, redactorul foarte părtinitor şi lipsit de talent al NYT, a urmat cerinţele editorului său şi a scris că Ucraina ar trebui să recupereze teritoriul, inclusiv, presupun, Crimeea, şi alte cereri ridicole, pentru a opri cea mai rea vărsare de sânge de la al Doilea Război Mondial. Oare de ce acest reporter superficial nu spune că Obama a fost cel care a făcut posibil ca Rusia să fure Crimeea de la Ucraina fără să tragă niciun foc de armă.
Acesta este războiul lui Joe Biden Somnorosul, nu al meu. A fost un fraier din prima zi şi (războiul n.red) nu ar fi trebuit să se întâmple şi nici nu s-ar fi întâmplat dacă aş fi fost preşedinte în acel moment. Eu doar încerc să curăţ mizeria lăsată de Obama şi Biden, şi ce mizerie este", a scris Trump, înainte de a face remarcile despre preşedintele rus Vladimir Putin.
Donald Trump și Volodimir Zelenski, discuție de 15 minute
Trump și Zelenski au fost surprinși stând față în față pe două scaune roșii în interiorul Bazilicii Sfântul Petru. Aceștia nu au oferit imediat detalii despre ce au discutat, Zelenski limitându-se să spună că au fost chestiuni sensibile legate de război. Ulterior, liderul ucrainean a scris pe contul său de X că discuțiile sunt simbolice, iar eventuale rezultate comune au potențialul de a fi istorice.
„Într-adevăr, am avut o întâlnire productivă. Nu vreau să intru în prea multe detalii dacă este posibil, întrucât sunt probleme foarte sensibile despre, desigur, cum să aducem pacea mai aproape", a spus el.
Trump și Zelenski au fost filmați de personalul Casei Albe, mergând împreună spre niște scaune, escortați de oficiali ai Vaticanului. Macron i-a însoțit pentru scurt timp înainte de a se retrage, iar cei doi să se așeze pentru o discuție privată.
Pe rețelele sociale au apărut și imagini cu liderii Franței și Marii Britanii alături de Trump și Zelenski.

Președintele ucrainean a fost surprins ulterior stând de vorbă separat cu premierul britanic Keir Starmer, respectiv cu președintele francez Emmanuel Macron.
Donald Trump a părăsit Roma şi a plecat înapoi spre SUA după încheierea funeraliilor Papei Francisc. El a avut o întâlnire de 15 minute cu Zelenski şi a purtat discuţii scurte cu alţi lideri, potrivit EFE:
Trump, care a însoţit de prima doamnă a SUA, Melania Trump, a sosit la aeroportul Leonardo da Vinci la aproximativ 50 de minute după încheierea ceremoniei funerare, a confirmat biroul de presă al Casei Albe.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat între timp că a avut un „schimb foarte pozitiv” cu omologul său ucrainean la înmormântarea Papei Francisc.
Zelenski i-a spus lui Macron că Ucraina este „pregătită pentru o încetare necondiționată a focului”, adăugând că „încheierea războiului din Ucraina este scopul pe care îl împărtășim cu președintele Trump”.
Într-o postare pe X, Macron spune că acum îi revine președintelui rus Vladimir Putin sarcina să „demonstreze că își dorește cu adevărat pacea”.
„Vom continua munca în cadrul coaliției voluntarilor lansată la Paris în martie trecut, pentru a obține atât această încetare a focului, cât și o pace totală și durabilă în Ucraina”, a adăugat Macron.
Reacție de la Kremlin despre discuțiile viitoare de pace
Sâmbăta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Putin i-a spus emisarului preşedintelui Donald Trump, Steve Witkoff, în timpul întâlnirii lor care a avut loc vineri la Kremlin, că este pregătit să negocieze încheierea conflictului din Ucraina „fără nicio condiţie prealabilă", relatează AFP, citată de Agerpres.
O propunere de plan de pace avansată de SUA prevede încetarea permanentă a focului, recunoaşterea de către SUA a peninsulei Crimeea ca fiind de jure parte a Rusiei şi recunoaşterea de facto a controlului rusesc asupra celorlalte teritorii ucrainene ocupate, cu excepţia zonelor din regiunea Harkov, precum și excluderea aderării Ucrainei la NATO (nu şi pe cea a aderării la UE), ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei, trecerea sub control american a centralei nucleare Zaporojie şi garanţii de securitate pentru Ucraina oferite de state voluntare, în principal europene.
Într-o contrapropunere transmisă Washingtonului, Ucraina şi aliaţii săi europeni cer amânarea discuţiilor despre teritorii până la încheierea unui armistiţiu - fără a recunoaşte controlul rusesc asupra vreunui teritoriu ucrainean - precum și amânarea ridicării sancţiunilor împotriva Rusiei, alături de garanţii sporite de securitate pentru Ucraina şi despăgubirea acesteia de către Rusia pentru daunele provocate de război.