Trimisul lui Trump preia ideiile lui Putin și respinge planul premierului britanic pentru Ucraina. „Nu trebuie să fim cu toții Winston Churchill“
0Într-un interviu acordat propagandistului american Tucker Carlson, Steve Witkoff, trimisul special al președintelui american Donald Trump, a declarat că Ucraina a acceptat organizarea alegerilor prezidențiale, iar această decizie a fost deja convenită. Witkoff a subliniat că alegerile vor avea loc, deși contextul geopolitic rămâne extrem de tensionat.

„Da, ai dreptate. Vor fi alegeri în Ucraina. Au fost de acord cu asta”, a afirmat Witkoff în cadrul interviului.
Witkoff a comentat și poziția delicată a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se confruntă cu un adversar mult superior din punct de vedere militar și demografic. „Cred că Zelenski încearcă să facă tot ce poate. El se află într-o poziție foarte, foarte dificilă, dar este împotriva unui stat nuclear și, de asemenea, împotriva unui stat care are de patru ori populația Ucrainei. Ar trebui să știe că va fi zdrobit”, a spus el.
Trimisul special a sugerat că acum este momentul oportun pentru Zelenski să facă o înțelegere cu Rusia, subliniind că președintele Trump ar putea oferi „cea mai bună afacere posibilă”. Cu toate acestea, Witkoff a recunoscut că Kremlinul nu îl consideră pe Zelenski un partener legitim, ceea ce complică orice potențială negociere.
Kremlinul folosește în mod activ denaturarea legilor ucrainene pentru a delegitima guvernul ucrainean pentru a sublinia necesitatea schimbării puterii la Kiev ca o condiție pentru orice negocieri cu Rusia. Potrivit ISW , Kremlinul nu este interesat de negocieri și caută concesii maxime de la Ucraina, în special prin înlăturarea guvernului legitim.
Propunerea lui Starmer, respinsă
Propunerea liderului laburist britanic, Sir Keir Starmer, de a forma o forță internațională care să sprijine un acord de încetare a focului în Ucraina, a fost respinsă categoric de emisarul special al fostului președinte american Donald Trump. Steve Witkoff a descris ideea lui Starmer drept „simplistă”, sugerând că premierul britanic și alți lideri europeni se văd pe ei înșiși ca pe niște „Winston Churchill” ai zilelor noastre.
Într-un interviu acordat jurnalistului Tucker Carlson, Witkoff l-a lăudat președintele rus Vladimir Putin, afirmând că îl „place” și că nu îl consideră „un om rău”. „El este foarte inteligent”, a spus Witkoff, care l-a întâlnit pe Putin acum zece zile. Potrivit lui, liderul rus a fost „plin de grație” și „direct” în discuțiile lor. Putin i-ar fi spus că s-a rugat pentru Trump după tentativa de asasinat din anul trecut și că a comandat un portret al fostului președinte american ca dar, lucru care l-a „impresionat” profund pe Trump.
În timpul interviului, Witkoff a repetat mai multe narative promovate de Kremlinul, inclusiv ideea că Ucraina este „o țară falsă” și a întrebat când va recunoaște lumea teritoriile ucrainene ocupate ca parte a Rusiei. Deși conduce negocierile americane pentru un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina, Witkoff nu a reușit să numească cele cinci regiuni ale Ucrainei anexate sau parțial ocupate de forțele rusești. „Problema cea mai mare în acest conflict sunt aceste așa-numite patru regiuni: Donbas, Crimeea... știți numele, și mai sunt încă două”, a spus el. Cele cinci regiuni sunt Lugansk, Donețk, Zaporojie, Herson și Crimeea, ultima fiind anexată ilegal de Rusia în 2014, notează BBC.
Witkoff a făcut și mai multe afirmații false sau contestate. De exemplu, a susținut că trupele ucrainene din Kursk sunt încercuite, lucru negat de guvernul ucrainean și neconfirmat de surse deschise. De asemenea, a menționat că în cele patru regiuni parțial ocupate ale Ucrainei au avut loc „referendumuri în care majoritatea covârșitoare a oamenilor au indicat că vor să fie sub stăpânire rusă”. În realitate, aceste referendumuri au fost organizate doar în unele părți ocupate ale Ucrainei, iar metodologia și rezultatele lor au fost larg discreditate și contestate. Witkoff a mai afirmat că aceste regiuni sunt predominant vorbitoare de limbă rusă, deși acest lucru nu indică în mod automat sprijin pentru Rusia, menționează BBC.
Crimeea și „cele patru regiuni”, obstacole majore în negociere
În contextul în care SUA se pregătesc să organizeze discuții separate în Arabia Saudită cu Ucraina și Rusia pentru un acord de încetare a focului, autoritățile ucrainene au raportat atacuri cu drone asupra Kievului, care au dus la moartea a trei persoane, inclusiv a unui copil de cinci ani. Opt persoane au fost rănite. De asemenea, orașul Zaporoje din sudul Ucrainei a fost lovit vineri.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât 59 de drone ucrainene în mai multe regiuni din sud și în Crimeea. Witkoff a reiterat și câteva puncte de vedere ale Kremlinului privind cauzele invaziei rusești pe scară largă. El a susținut că, din perspectiva rusă, teritoriile parțial ocupate fac acum parte din Rusia: „Problema esențială este că există probleme constituționale în Ucraina în ceea ce privește cedarea teritoriilor. Rușii controlează de facto aceste teritorii. Întrebarea este: va recunoaște lumea că acestea sunt teritorii rusești?”
Witkoff a adăugat: „Există o sensibilitate în Rusia că Ucraina este doar o țară falsă, creată dintr-un mozaic de regiuni. Aceasta este, în opinia mea, cauza principală a acestui război: Rusia consideră că acele cinci regiuni îi aparțin în mod legitim încă din cel de-al Doilea Război Mondial, iar acest lucru este ceva de care nimeni nu vrea să discute.”
Când a fost întrebat despre planul lui Keir Starmer de a forma o „coaliție a celor dispuși” pentru a oferi garanții de securitate militară unei Ucraine postbelice, Witkoff a respins ideea, spunând că este o combinație între „poziționare și atitudine”, dar și „simplistă”. „Există această noțiune că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill, că rușii vor traversa Europa. Este o idee ridicolă. Avem NATO, ceva ce nu exista în cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus el.
Witkoff a mai dezvăluit că un acord de încetare a focului în Marea Neagră ar putea fi implementat „în următoarea săptămână” și că nu este departe de a se ajunge la un armistițiu de 30 de zile. El a detaliat și cum Trump dorește să coopereze cu Rusia după normalizarea relațiilor: „Cine nu ar vrea o lume în care Rusia și SUA să facă lucruri bune împreună, să se gândească cum să-și integreze politicile energetice în Arctic, să împartă căi maritime sau să trimită împreună gaze naturale lichefiate în Europa, poate chiar să colaboreze în domeniul inteligenței artificiale?”
În ciuda optimismului său, realitatea pe teren rămâne una tensionată, iar planurile de pace par să fie departe de a se materializa, subliniază BBC.