Telefoanele și calculatoarele vor fi scutite de taxele propuse de Donald Trump. Compania Apple, printre beneficiari
0Administrația Trump a anunțat vineri seara că electronicele importate în SUA vor fi exceptate de la taxele vamale „reciproce” impuse de președintele american.

Smartphone-urile, monitoarele de calculatoare și alte tipuri de piese electronice se numără printre produsele care vor fi exceptate de la tarife. Scutirea se aplică produselor care intră în Statele Unite sau au fost scoase din depozite începând cu 5 aprilie, conform unui anunț făcut de autoritățile americane, potrivit CNN.
Decizia a venit după ce Donald Trump a impus o rată tarifară minimă de 145% pe bunurile importate din China. Tarifele vor avea un impact puternic asupra giganților tech precum Apple, care produc telefoane iPhone și alte produse conexe în China. În jur de 90% din producția de iPhone-uri a Apple se realizează în China, conform estimărilor.
Counterpoint Research, o firmă care monitorizează livrările globale de smartphone-uri a estimat că Apple mai are bunuri pentru șase săptămâni de livrări în SUA. Odată ce aceste rezerve se epuizează e de așteptat că prețurile vor crește.
Casa Albă a transmis sâmbătă că Trump va continua să îndemne companiile de tehnologie să mute producția în Statele Unite.
„Președintele Trump a spus clar că America nu se poate baza pe China pentru a produce tehnologii esențiale precum semiconductori, cipuri, smartphone-uri și laptopuri. Acesta este motivul pentru care președintele a asigurat investiții de trilioane de dolari în SUA din partea celor mai mari companii de tehnologie din lume, inclusiv Apple, (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) și Nvidia. La indicația președintelui, aceste companii se grăbesc să își mute producția în Statele Unite cât mai curând posibil", a declarat Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe.
Donald Trump le-a spus reporterilor, vineri, la bordul Air Force One, că ar putea să existe și mai multe excepții de la tarifele sale.
„Ar putea fi unele excepții, din motive evidente, dar aș spune că 10% reprezintă un plafon”, a spus președintele american, potrivit sursei citate.
Economiștii continuă să averizeze că noile costuri produse de taxele vamale ar putea să fie plătite, în final, de consumatorii americani. Această teamă a dus la situația în care americanii s-au grăbit să cumpere produse de valoare mare, precum mașini și electronice, de frica creșterii prețurilor.
Administrația Trump susține, însă, că tarifele sale vor duce la o revitalizare a sectorului industrial american și că vor inversa o tendință de decenii de automatizare și de mutare a mijloacelor de producție în alte țări. Unele produse, însă, nu pot fi produse sau găsite în SUA, astfel că tarifele generalizate nu vor face decât să producă inflație.