Susţinătorii lui Trump au invadat Washingtonul. Preşedintele în funcţie, care nu-şi recunoaşte înfrângerea, a salutat mulţimea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La peste o lună după alegerea lui Joe Biden, o maree de şepci roşii „Make America Great Again“ a invadat sâmbătă capitala SUA pentru a reclama "încă patru ani" de preşedinţie Trump şi a denunţa din nou, fără dovezi, "fraude masive" la prezidenţiale, comentează AFP.

În pofida unei noi înfrângeri usturătoare la Curtea Supremă cu o zi înainte, partizanii lui Donald Trump rămân ferm convinşi de victoria acestuia la alegerile din noiembrie.

Într-o ambianţă festivă, mai multe mii dintre ei s-au adunat în Freedom Plaza, la mică distanţă de Casa Albă, o mulţime însă mai puţin numeroasă în raport cu cei 10.000 de manifestanţi prezenţi în urmă cu o lună pentru a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu.

La orele dimineţii, manifestanţi pro- şi anti-Trump au fost implicaţi în câteva altercaţii, poliţia intervenind pentru a-i separa.

"Nu vom ceda nimic", a promis Luke Wilson, venit din Idaho, purtând un drapel în favoarea dreptului de portarmă.

"Un amestec străin", un software electoral care ar fi şters milioane de voturi destinate preşedintelui. Militanţii au enumerat motivele pentru care alegerile le-au fost "furate".

"Poporul american este victima unei mari nedreptăţi", a subliniat Dell Quick, un obişnuit al mitingurilor omului de afaceri republican, pentru care alegerea lui Joe Biden pare "complet imposibilă".

Violenţe între extremişti de dreapta şi contra-protestatari

Extremiştii de dreapta susţinători ai lui Trump şi un grup de contra-protestatari s-au confruntat violent, sâmbătă seară, la Washington, unde au fost efectuate mai multe arestări şi patru oameni au fost înjunghiaţi, potrivit The Guardian. 

 La marşul la care era denunţată victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, patru oameni au fost înjunghiaţi şi 23 au fost arestaţi.

Violenţele au izbucnit pe străzile din Washington DC între grupuri de extremişti de dreapta şi contra-protestatari, la finalul unui marş organizat de conservatori ce susţin fără dovezi că alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie au fost fraudate.

Demonstraţia a fost, în mare parte, paşnică, însă violenţele au început odată cu lăsarea serii.

Grupuri Proud Boys pro-Trump şi contra-protestatari Antifa (mişcare politică anti-fascistă) s-au confruntat pe străzile din centrul oraşului şi, deşi poliţia a folosit spray-uri lacrimogene pentru a-i dispersa, rivalii s-au regrupat şi violenţele au continuat sporadic.

Patru oameni au fost duşi la spital cu răni provocate de cuţit care le pot pune viaţa în pericol, a scris Washington Post, care citează un purtător de cuvânt al pompierilor din DC. Poliţia a anunţat că 23 de oameni au fost arestaţi.

 Aproximativ 200 de membri ai Proud Boys au participat la marş sâmbătă, în apropierea hotelului Trump din capitală. Amestecându-se cu grupuri religioase, care îndeamnă la mitinguri de rugăciune pentru preşedintele învins, membrii Proud Boys au purtat uniforme de luptă şi veste antiglonţ, caschete şi au salutat în stilul naţionaliştilor albi.

Ei au strigat insulte la adresa protestatarilor Antifa şi au ars steaguri Black Lives Matter, însă poliţia a reuşit să ţină grupurile departe până seara.  Proteste au avut loc sâmbătă şi în Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada şi Arizona, unde echipa de campanie a lui Trump a făcut eforturi să schimbe rezultatul alegerilor.

Presa locală din capitala statului Washington, Olympia, a scris că o persoană a fost împuşcată şi trei arestate după confruntările dintre grupuri pro şi anti Trump.

 Cel puţin şase persoane au fost arestate, în urma altercaţiilor dintre susţinătorii lui Trump şi contra-protestatari. Preşedintele Trump şi-a exprimat, pe Twitter, susţinerea faţă de demonstraţia de sâmbătă.

În lipsa unor elemente tangibile care să susţină acuzaţiile de "fraudă masivă", cele peste 50 de plângeri depuse de aliaţii lui Donald Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost toate, cu o singură excepţie, respinse de instanţă sau abandonate.

Toate statele au certificat oficial rezultatele lor, dând victoria lui Joe Biden, iar marii electori urmează să înregistreze votul lor luni pentru validarea sa.

Preşedintele Donald Trump refuză în continuare să îşi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden.

"Uau! Mii de persoane se adună la Washington pentru a împiedica să ni se fure alegerile", a salutat el sâmbătă pe Twitter, înainte ca elicopterul prezidenţial să survoleze mulţimea care intona imnul american. 

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump susţine în continuare că a câştigat alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, cu două zile înainte de reuniunea electorilor care urmează să desemneze viitorul preşedinte al SUA.

Numărătoarea voturilor îl arată câştigător pe candidatul democrat Joe Biden.

„Am câştigat alegerile cu o majoritate covârşitoare, dar vorbesc doar de voturile legale, nu de alegătorii falşi şi de fraudele care au plutit miraculos pretutindeni! Ce ruşine!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Mesajul vine după ce Curtea Supremă a SUA a respins o încercare fără precedent a lui Trump de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale în patru state cheie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite