Summitul Americilor va adopta cinci documente, inclusiv despre migraţie şi pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul / Schimbările climatice sunt un punct important pe agenda Summitului Americilor
Foto: Arhiva Adevărul / Schimbările climatice sunt un punct important pe agenda Summitului Americilor

Se preconizează ca acestea să reflecte consensul cu privire la orice, de la societatea civilă până la consolidarea legăturilor în sfera digitală.

Participanţii la Summit-ul Americilor vor adopta cinci documente în urma întâlnirii, inclusiv despre migraţie, pandemia de coronavirus şi alte aspecte. Acest lucru a fost declarat de un reprezentant de rang înalt al administraţiei americane, vorbind luni la un briefing telefonic special pentru jurnalişti, care a fost dedicat deschiderii Summit-ului Americilor de la Los Angeles.

„Summitul este o oportunitate pentru noi de a ne întâlni şi colabora ca emisferă şi de a aborda probleme cheie pentru popoarele din regiune, inclusiv cele legate de atingerea şi menţinerea prosperităţii economice, schimbările climatice, criza migranţilor şi pandemia COVID-19”, a spus el. spus. „Statele Unite şi guvernele din regiune au lucrat cu sârguinţă în ultimele luni pentru a ajunge la un consens emisferic cu privire la angajamentul politic în cinci domenii-cheie: guvernanţă democratică, sănătate şi durabilitate, schimbări climatice şi sustenabilitatea mediului, tranziţie la energie curată şi transformare digitală. .Vor fi adoptate cinci documente, care reflectă un consens intra-emisferic ambiţios cu privire la orice, de la societatea civilă până la consolidarea conectivităţii digitale”, a adăugat oficialul.

„Cu privire la migraţie, [preşedintele SUA Joe Biden] <...> se va întâlni vineri cu reprezentanţii guvernelor regiunii pentru a semna Declaraţia de la Los Angeles privind migraţia. Aceasta este o mişcare fără precedent şi ambiţioasă a Statelor Unite şi a partenerilor regionali de a ne uni şi a oferi un răspuns cuprinzător la criza migraţiei”, a spus moderatorul briefing-ului. El a spus că „Preşedintele american va anunţa, de asemenea, peste 300 de milioane de dolari în ajutor pentru combaterea insecurităţii alimentare din regiune”.

Scandal cu implicaţii la vârf
Duminică, Bloomberg a raportat că administraţia americană a „luat decizia finală” de a nu invita oficiali guvernamentali din Venezuela, Cuba şi Nicaragua la Summit-ul Americilor, care are loc la Los Angeles în perioada 6-10 iunie. O serie de alţi lideri ai ţărilor din America Latină, după acest anunţ, au refuzat să participe la eveniment.

Oficialii americani sunt aşteptaţi să-l contacteze pe liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaidó, în termen de o săptămână, a declarat un oficial american, deşi această acţiune nu va fi pe agenda oficială a summitului Americilor.

„Vor participa reprezentanţi ai guvernului interimar al Venezuelei (cum îi numesc Statele Unite pe reprezentanţii opoziţiei ţării) şi ai societăţii civile venezuelene. Au fost invitaţi la forumuri cu părţile interesate şi la alte evenimente. Dar nu vor participa la programul oficial a summit-ului", a spus purtătorul de cuvânt al administraţiei de la Washington. "Statele Unite continuă să-l considere pe Guaido <...> preşedintele interimar al Venezuelei. Când vom avea mai multe informaţii despre posibilele contacte, vom raporta", a spus el.

Situaţia politică din Venezuela a escaladat după ce, pe 23 ianuarie 2019, liderul opoziţiei din ţară Guaidó, a cărui numire în funcţia de preşedinte al parlamentului cu două zile mai devreme a fost anulată de Curtea Supremă, s-a declarat preşedinte interimar. El a fost recunoscut ca şef de stat interimar de către Statele Unite, alături de ţările Grupului Lima (cu excepţia Mexicului), Organizaţia Statelor Americane şi majoritatea ţărilor UE. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a numit incidentul o tentativă de lovitură de stat şi a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite. Rusia, Belarus, Iran, China, Cuba, Nicaragua, Siria şi Turcia şi-au exprimat sprijinul.

Summitul Americilor - întâlniri ale şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor din emisfera vestică, are loc la fiecare câţiva ani sub auspiciile Organizaţiei Statelor Americane, care reuneşte peste 30 de participanţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite