SUA vor sancționa în premieră un batalion al IDF pentru presupuse abuzuri asupra drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA urmează să sancționeze în premieră o unitate a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată, a relatat Axios.

Tanc israelian în apropiere de Fâșia Gaza FOTO SHUTTERSTOCK
Tanc israelian în apropiere de Fâșia Gaza FOTO SHUTTERSTOCK

Este vorba despre batalionul Netzah Yehuda, compus din peste 900 de militari.

Sancțiunile fără precedent vor interzice batalionului și membrilor săi să primească asistență sau antrenament militar american.

Măsurile impuse sunt în conformitate cu legea Leahy din 1997 prin care se interzice ca programe de instruire ale Departamentului Apărării, precum și ajutor extern american să fie furnizate unor unități de securitate, militare și de poliție ale altui stat despre care se presupune că sunt vinovate de încălcări ale drepturilor omului.

Un oficial american a spus că decizia lui Blinken cu privire la unitatea Netzah Yehuda se bazează pe incidente care au avut loc înainte de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

În 2022, Departamentul de Stat a solicitat ambasadei SUA să intervieveze israelienii și palestinienii cu privire la comportamentul batalionului în Cisiordania, în urma unor raporturi de abuz asupra palestinienilor, a informat publicația israeliană Haaretz, citată de Insider.

Luna trecută, un grup al Departamentului de Stat a recomandat ca Blinken să descalifice mai multe unități militare și de poliție israeliene care operează în Cisiordania de la a primi ajutor american, a raportat ProPublica.

Secretarul de stat Antony Blinken a confirmat vineri că a luat decizii pe baza acestei investigații, el declarând în privința sancțiunilor: „Vă puteți aștepta să le vedeți în zilele următoare”, conform Axios.

Membrii înalți ai guvernului israelian au criticat potențialele măsuri ale SUA împotriva batalionului Netzah Yehuda.

„Sancțiunile nu trebuie impuse Forțelor de Apărare Israelului”, a scris premierul israelian Benjamin Netanyahu pe X.

„Într-un moment în care soldații noștri se luptă cu monștrii terorii, intenția de a impune o sancțiune unei unități IDF este apogeul absurdului și un minim moral”, a scris el.

Ministrul Apărării Benny Gantz a scris pe X că batalionul Netzah Yehuda este „o parte inseparabilă a Forțelor de Apărare Israelului”.

Vestea posibilei sancționări a unității IDF a venit în momentul în care Camera Reprezentanților a adoptat sâmbătă un proiect de lege care include mai mult de 14 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Israel, precum și 9 miliarde de dolari în asistență umanitară, dintre care o mare parte va merge în Fâșia Gaza.

Ce este unitatea Netzah Yehuda

Unitatea Netzah Yehuda, parte a brigăzii Kfir, a fost înființată în 1999 pentru a ține seama de convingerile religioase ale recruților din comunitățile religioase ultra-ortodoxe și naționale, inclusiv ale celor din așezările extremiste.

Toți membrii săi sunt bărbați. Unitatea are reputația de a recruta coloniști radicali care nu sunt acceptați de alte formațiuni IDF, a relatat Axios.

Din punct de vedere istoric, batalionul Netzah Yehuda a fost desfășurat în principal în Cisiordania, câștigând notorietate prin prisma tratamentului aplicat palestinienilor.

Mai cu seamă soldații din unitate au fost acuzați de moartea lui Omar Assad, un cetățean american în vârstă de 80 de ani, care a murit în urma unui atac de cord în 2022, după ce a fost reținut și apoi legat și abandonat de membrii batalionului.

Israelul a retras batalionul Netzah Yehuda din Cisiordania de la incident, însă unitatea a continuat să servească — în primul rând în nordul țării și în Fâșia Gaza în timpul războiului în curs cu Hamas.

Washingtonul acordă asistență militară anuală în valoare de 3,8 miliarde de dolari Israelului căruia i-a rămas un aliat ferm pe tot parcursul campaniei militare a acestuia împotriva Hamas în Fâșia Gaza, soldată cu moartea a peste 30.000 de palestinieni.

Israelul a încercat să determine SUA să se răzgândească

Guvernul israelian a cerut administrației Biden duminică,  atât public, cât și în privat, să-și reconsidere decizia, a relatat Axios.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avut duminică o întâlnire urgentă cu înalți oficiali ai IDF cu privire la această problemă, a declarat unul dintre consilierii săi.

„Gallant a îndrumat instituția apărării să acționeze la toate nivelurile pentru a clarifica guvernului SUA importanța sprijinirii operațiunilor IDF, care sunt desfășurate în conformitate cu dreptul internațional”, a transmis Ministerul Apărării.

„A pedepsi un batalion este dăunător IDF în întregime – nu așa te porți cu partenerii și prietenii”, a spus Gallant într-o declarație, adăugând că se așteaptă ca administrația Biden să se răzgândească.

Asistentul a subliniat că Gallant dorește să încerce să rezolve această problemă în discuții private cu administrația Biden.

Gallant a mai vorbit duminică cu ambasadorul SUA în Israel Jack Lew și cu Blinken.

Alți doi oficiali israelieni au spus că ministerul de externe israelian și ambasada israeliană la Washington au avertizat de luni de zile IDF, ministerul apărării și biroul primului ministru că un astfel de scenariu este posibil și le recomandă să ia măsuri urgente pentru a-l preveni. .

„Problema a fost neglijată de conducerea superioară a IDF și de politicieni. Ei au ignorat implicațiile legii Leahy și s-au gândit că ar putea evita problema fără a oferi răspunsuri reale administrației Biden”, a spus un oficial.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite