Coloniștii israelieni radicali au în vizor proprietățile de pe malul mării din Fâșia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O organizație radicală a coloniștilor israelieni denumită Nachala (pământ strămoșesc) promovează inclusiv colonizarea Fâșiei Gaza, relatează BBC.

Israelul desfășoară operațiuni în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE
Israelul desfășoară operațiuni în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Daniella Weiss, în vârstă de 78 de ani, este șefa mișcării radicale și de zeci de ani dă un imbold colonizărilor în Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est, pe teritoriile palestinene capturate de Isarel în războiul din 1967.

Ea spune că are deja o listă cu 500 de familii israeliene dornice să se mute în Fâșia Gaza, mai ales în apropiere de coastă. Weiss le spune însă că aceste locuri au fost deja rezervate.

Unii membri din mișcarea coloniștilor nutresc visul să se se întoarcă în Gaza încă din 2005, când Israelul a ordonat o retragere unilaterală, 21 de așezări fiind desființate și aproximativ 9.000 de coloniști  evacuați de armată. 

Mulți coloniști au considerat decizia ca pe o trădare din partea statului și o greșeală strategică.

Sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor se opun recolonizării Gazei, iar aceasta nu este o politică guvernamentală, dar de la atacurile Hamas din 7 octombrie se discută cu voce tare despre această posibilitate, și anume de către unele dintre cele mai extremiste voci din guvernul Israelului.

Weiss desfășoară cu mândrie o hartă a Cisiordaniei în care sunt marcate așezările evreiești.

Există aproximativ 700.000 de coloniști evrei în aceste zone acum și numărul lor crește rapid.

Marea majoritate a comunității internaționale consideră așezările ilegale conform dreptului internațional, inclusiv Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. 

Weiss a vorbit cu BBC de la locuința ei din așezarea Kedumim din Cisiordania.

Viziunea ei pentru viitorul Gaza - care acum găzduiește 2,3 milioane de palestinieni - este că va fi evreu.

„Arabii din Gaza nu vor rămâne în Fâșia Gaza”, spune ea. „Cine va rămâne? Evreii”.

Ea susține că palestinienii vor să părăsească Gaza și că alte țări ar trebui să-i primească; în cadrul unui interviu lung, ea folosește totuși rar cuvântul „palestinian”.

„Lumea este largă. Africa este mare. Canada este mare. Lumea va absorbi oamenii din Gaza. Cum o facem? Încurajăm asta. Palestinienii din Gaza, cei buni, vor fi încurajați. Nu spun forțați, spun încurajați pentru că vor să meargă”, spune ea.

Nu există niciun indiciu că palestinienii ar dori să-și părăsească patria – deși mulți ar putea visa acum să evadeze temporar, pentru a-și salva viața. Dar pentru majoritatea palestinienilor, nu există nicio ieșire. Granițele sunt strict controlate de Israel și Egipt și nicio țară străină nu le-a oferit refugiu, notează BBC.

Ea nu a protestat când reporterul a făcut observația că comentariile ei sună ca un plan de epurare etnică.

„O poți numi epurare etnică. Repet, arabii nu vor, arabii normali nu vor să trăiască în Gaza. Dacă vrei să-i spui epurare, dacă vrei să-i spui apartheid, n-ai decât să alegi o definiție. Eu aleg calea de a proteja statul Israel”, a spus ea.

Câteva zile mai târziu, Daniella Weiss vinde ideea unei întoarceri în Gaza unei mici adunari, găzduită de un alt colonist în sufrageria lor.

Ea arată o nouă hartă a Gazei, alături de potențiale așezări și pliante intitulate „Întoarceți-vă în Gaza”.

„Oamenii mă întreabă care sunt șansele să se întâmple asta? „Care erau șansele atunci când am ajuns pe acești munți întunecați și am ajuns în acest rai?”, răspunde ea.

„Vreau să mă întorc imediat. Când mă vor suna, mă voi întoarce la Gush Katif [fostul bloc al colonizării israeliene din Gaza]”, spune o participantă.

Întrebată unde se vor muta cei care locuiesc acolo, răspunde: „Zona este goală acum. Acum nu trebuie să vă gândiți unde să instalați așezarea, trebuie doar să vă întoarceți și să creați o nouă așezare”.

Este „cel mai mare cimitir în aer liber” din lume, a spus șefului politicii externe al UE, Josep Borrell despre enclava distrusă de bombardamente.

Peste 32.000 de palestinieni au fost uciși, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas din Gaza, majoritatea femei și copii. Organizația Mondială a Sănătății consideră că datele ministerului sunt credibile.

Israelul a aprobat construirea de 3.500 de noi locuințe în Cisiordania FOTO EPA-EFE
Israelul a aprobat construirea de 3.500 de noi locuințe în Cisiordania FOTO EPA-EFE

În viziunea unor miniștri ai cabinetului israelian, teritoriul palestinian este pregătit pentru relocare. Printre ei se află ministrul Securității Naționale al Israelului, Itamar Ben Gvir, el însuși colonist.

La sfârșitul lunii ianuarie, a participat la o conferință la care au fost prezenți aproximativ 1.000 de ultranaționaliști care promovau întoarcerea în Gaza.

Ben Gvir, care este în favoarea „încurajării emigrării”, s-a numărat printre cei zece miniștri de cabinet prezenți.

„Este timpul să ne întoarcem acasă”, a spus el de pe scenă, în aplauze puternice. "Este timpul să ne întoarcem în țara lui Israel. Dacă nu vrem încă 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă și să controlăm țara."

Yehuda Shimon a crescut 10 copii aici, într-un grup  de colonii din Cisiordania numit Havat Gilad, sau Ferma lui Gilad, lângă orașul palestinian Nablus.

În jurul lui sunt sate palestiniene, cele mai apropiate la doar 500 de metri. Nu există niciun contact între ei, spune el. Shimon a trăit în Gaza și pretinde un drept de la Dumnezeu de a se întoarce.

„Trebuie să o facem. Face parte din Israel", spune el. „Acesta este țara pe care ne-a dat-o Dumnezeu și nu poți să-i spui lui Dumnezeu: Bine, tu mi-ai dat și eu am dat altor oameni” .Nu. Cred că până la urmă ne vom întoarce în Gaza”, spune el.

Cum rămâne însă cu palestinienii?

„Au alte 52 de locuri în care să meargă în lume. 52 de țări musulmane”. El spune că noua Gaza va fi „un alt Tel Aviv”.

Grupuri de colonii ca ale lui se înmulțesc în Cisiordania, împreună cu așezări mai mari, fragmentând teritoriul palestinian și stârnind tensiuni.

Atacurile coloniștilor asupra palestinienilor au crescut din 7 octombrie, potrivit ONU, care condamnă de mult timp coloniile drept „un obstacol în calea păcii”.

Întrebat dacă există o perspectivă reală ca coloniștii să ajungă pe malul mării din Gaza, un jurnalist israelian experimentat a spus că nu se va întâmpla.

„Apelurile de colonizare an Gaza nu vor fi transpuse în politică”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite