SUA solicită extinderea rapidă a NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În acelaşi timp, secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice Karen Donfried a spus că Statele Unite înţeleg îngrijorarea Turciei cu privire la terorism.

Statele Unite nu neagă că Turcia are o preocupare legitimă cu privire la terorism, dar solicită o soluţionare rapidă a diferendelor dintre Ankara, Stockholm şi Helsinki cu privire la admiterea Finlandei şi Suediei în NATO, a anunţat miercuri secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried.

"Recunoaştem preocupările legitime ale Turciei cu privire la terorism, care au fost evidenţiate şi de secretarul general al NATO [Jens] Stoltenberg. Continuăm să îndemnăm Stockholmul, Ankara şi Helsinkiul să lucreze împreună pentru a găsi o cale de urmat care să abordeze preocupările de securitate ale tuturor aliaţilor. Şi îndemnăm Alianţa [Nord-Atlantică] să ajungă prompt la un consens cu privire la procesul de aderare al Finlandei şi Suediei la NATO”, a declarat un oficial al Afacerilor Externe al SUA în cadrul unei audieri în Comisia de Afaceri Externe a Senatului a Congresului SUA.

La rândul ei, secretarul adjunct al Apărării pentru Afaceri Internaţionale de Securitate Celeste Wallander, care a participat la aceleaşi audieri cu Donfried, a subliniat că admiterea Finlandei şi Suediei în alianţă ar putea duce, printre altele, la o reducere a ponderii Washingtonului în bugetul general al NATO. „Aderarea Finlandei la NATO va duce probabil la o reducere a procentului SUA în bugetele comune ale NATO. <...> Aderarea Suediei la NATO va duce probabil la o reducere a procentului SUA în bugetele comune ale NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

Ambasadorii Finlandei şi Suediei la NATO, Klaus Korhonen şi Axel Wernhoff, i-au prezentat oficial lui Stoltenberg cererile pentru aderarea ţărilor lor la NATO pe 18 mai.

Preşedintele rus Vladimir Putin, pe 16 mai, la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă de la Kremlin, a avertizat cu privire la răspunsul Moscovei la extinderea infrastructurii militare a blocului nord-atlantic în Finlanda şi Suedia. În acelaşi timp, liderul rus a menţionat că extinderea NATO în Finlanda şi Suedia nu reprezintă o ameninţare directă pentru Federaţia Rusă, întrucât Moscova nu are probleme cu aceste ţări.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pe 18 mai că Ankara nu va sprijini admiterea Suediei şi Finlandei în NATO până când nu vor determina atitudinea lor faţă de organizaţiile teroriste, în special Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia îl consideră ca atare. El a făcut o declaraţie similară pe 16 mai, menţionând că se opune aderării Finlandei şi Suediei la NATO în legătură cu refuzul acestor ţări de a extrăda în Turcia persoanele implicate în activităţile PKK. Cu toate acestea, pe 21 mai, Erdogan a adăugat că Turcia ar sprijini intrarea Suediei şi a Finlandei dacă Stockholmul şi Helsinkiul îşi vor manifesta în mod clar solidaritatea cu Ankara în privinţa preocupărilor sale de securitate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite