SUA şi aliaţii săi se antrenează pentru o eventuală debarcare în Iran?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii şi alte opt ţări vor desfăşura, până la jumătatea lunii februarie, un amplu exerciţiu militar de-a lungul coastei de est a SUA. Exerciţiul, numit „Aligatorul îndrăzneţ", urmăreşte să testeze nivelul de pregătire a forţelor dacă ar fi confruntate cu o ameninţare similară celei pe care o reprezintă Iranul.

Este cel mai important exerciţiu amfibiu din ultimii zece ani şi este pentru prima dată când la manevrele desfăşurate de armata SUA participă şi alte state a declarat amiralul John Harvey, care conduce flota americană.

La manevre iau parte 25 de nave militare şi 20.000 de militari americani, 650 de militari francezi şi unităţi ale forţelor navale canadiene, olandeze şi britanice, dar şi ofiţeri de legătură italieni, spanioli, neozeelandezi şi australieni.

image

Exerciţiul a debutat la 30 ianuarie în largul statelor Virginia şi Carolina de nord şi se va încheia la jumătatea lui februarie. Un portavion, nave de debarcare, dragoare de mine canadiene şi zeci de avioane de luptă sunt de asemenea mobilizate.

Manevre pentru „Ziua Z"

Manevrele pentru „Ziua Z" au avut loc luni dimineaţă când puşcaşii marini americani au debarcat cu ajutorul băcilor pneumatice pe plaja de la Camp Lejeune, din Carolina de Nord. Soldaţii francezi, la bordul vehiculelor blindate AMX-10, au asigurat terenul pentru colegii lor americani care au debarcat puţin mai departe pe plajă.

Scenariul imaginat de militari arată astfel: un stat teocratic, denumit Garnet, îşi invadează vecinul de la nord, statul Amber, şi se îndreaptă spre o altă ţară, Amberland, care cheamă în ajutor coaliţia internaţională. Forţele din Garnet au minat unele porturi şi au instalat rachete antinavă de-a lungul coastei.



Oficial, scopul manevrelor este de a „revigora şi întări competenţele amfibii" ale SUA, la 10 ani după războaiele din Irak şi Afganistan, afirmă organizatorii. Dar, întrebat de ziarişti, amiralul Harvey a recunoscut că scenariul după care se desfăşoară exerciţiul este „aplicabil" şi în cazul unei crize în strâmtoarea Ormuz.

La finele anului trecut, Teheranul a ameninţat cu închiderea strâmtorii strategice Ormuz, prin care tranzitează o treime din traficul petrolier mondial, în replică la sancţiunile adoptate de ţările occidentale împotriva sa.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite