SUA lucrează la dezvoltarea propriilor rachete hipersonice în contextul războiului din Ucraina
0
Rămasă în urma Rusiei în privinţa armelor hipersonice şi aflată într-o cursă şi cu China, SUA accelerează dezvoltarea acestora, Marina SUA intenţionând să instaleze prima astfel de rachetă pe o navă de luptă până la finele anului viitor, relatează AP.
Rachetele hipersonice se deplasează la viteze comparabile cu rachetele balistice, dar, spre deosebire de acestea, sunt mai greu de doborât graţie manevrabilităţii lor.
Rusia susţine că a efectuat primele trageri cu rachete hipersonice în războiul pe care îl duce în Ucraina. Două astfel de rachete ar fi fost lansate asupra oraşelor ucrainene. Pentagonul nu a putut confirma acest fapt. Invazia rusă a Ucrainei va furniza contextul pentru propunerea unui buget care să aibă în vedere dezvoltarea de rachete hipersonice şi alte sisteme avansate de armament.
Armata SUA lucrează la o armă care să fie lansată ca o rachetă balistică şi care să elibereze un vehicul planor capabil să atingă viteze de peste şapte sau opt ori viteza sunetului.
Sucursala din Maine a General Dynamics a început lucrările de modificare a distrugătoarelor din clasa Zumwalt pentru a instala pe acestea noul sistem de armament.
Armele hipersonice depăşesc Mach 5 sau de cinci ori viteza sunetului, deplasându-se cu circa 6.100 kph şi, faţă de rachetele balistice intercontinentale, au avantajul că nu urmează o traiectorie previzibilă astfel încât să fie posibil de interceptat .
Recondiţionarea celor trei distrugătoare va avea un cost estimat în jurul a un miliard de dolari. Distrugătoarele vor avea noile arme instalate până în 2025 şi vor avea baza în Oceanul Pacific.
Rusia a tras prima salvă a rachetei hipersonice Zicron la finele lunii decembrie. Experţii americani în domeniul apărării sunt sceptici în privinţa capacităţilor reale ale acestor superarme ale Rusiei.