SUA: Din cauza subfinanţării sistemului de sănătate, bolnavii psihici nu se pot trata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul din Newtown a relansat discuţiile asupra dificultăţilor în creştere de a obţine tratament psihiatric în Statele Unite din cauza lipsei de resurse publice şi a legilor care fac foarte dificilă tratarea bolnavilor psihici împotriva voinţei lor, relatează AFP.

În acest stadiu, nu există confirmarea că autorul acestui masacru, Adam Lanza în vârstă de 20 de ani, suferea de o problemă psihiatrică anume.

Presa a raportat că acesta a fost diagnosticat cu sindromul Asperger, o formă de autism care nu este asociată în general cu comportamente violente.

El şi-a ucis mama înainte de a se duce la şcoala primară din acest mic oraş din Connecticut (nord-est) unde a ucis cu o armă semiautomată 20 de copii cu vârste între 6 şi 7 ani şi şase adulţi înainte de a se sinucide.

În pofida frecvenţei acestor tragedii - aceasta este a patra de când preşedintele Barack Obama a venit la Casa Albă în ianuarie 2009 - sistemul public de tratament psihiatric continuă să se degradeze sub reducerile bugetare care au accelerat închiderea spitalelor şi au redus serviciile comunitare, reclamă medicii.

"Avem tratamente foarte eficiente însă nu le putem prescrie tuturor celor care au nevoie de ele deoarece aceste persoane nu au acces la ele pentru că sunt fără adăpost, fără asigurare de sănătate, sau pentru că ele consideră că nu sunt bolnave", a explicat pentru AFP Dr. Jeffrey Swanson, profesor de psihiatrie la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Duke (Carolina de Nord).

Această situaţie este agravată de scăderea numărului instituţilor şi serviciilor care oferă tratamentele, a adăugat acesta.

Ultima recesiune a provocat reducerea cu 4,35 de miliarde de dolari (10,5 la sută) din 2009 a bugetelor statelor consacrate tratamentului psihiatric, conform Grupării naţionale a directorilor programelor pentru sănătate mentale ale statelor.

Astfel, în ultimii trei ani, 10 la sută dintre paturile din spitalele psihiatrice au fost pierdute în întreaga ţară şi această mişcare, ce a început acum zece ani, continuă.

"Numeroase spitale psihiatrice au fost închise în ultimii zece ani şi aceasta face foarte dificilă spitalizarea oricui, chiar dacă este de acord", subliniază Dr. Lisa Gold, profesor de psihiatrie clinică la Universitatea Georgetown din Washington. "Această situaţie afectează mai ales tinerii".

Iar "situaţia este şi mai grea pentru persoanele care nu au asigurare medicală", adaugă aceasta. Peste 35 de milioane de americani aunt încă neasiguraţi.

Dacă un bolnav poate fi admis într-o instituţie, durata medie de internare este de la trei la şapte zile în timp ce este nevoie de două sau trei săptămâni pentru ca majoritatea medicamentelor psihiatrice să îşi facă efectul, subliniază medicul.

Dr. Gold mai aminteşte că spitalizarea se face în majoritatea cazurilor numai atunci când o persoană este în criză şi prezintă un pericol imediat pentru ea însăşi şi ceilalţi.

Însă chiar şi într-o asemenea situaţie, este imposibil conform legilor statului să internezi o persoană într-o instituţie psihiatrică fără consimţământul lor. Este necesar în general ca cineva să comită un delict pentru a îl interna.

Pentru a obţine tratament psihiatric pentru un adolescent, "li se recomandă uneori părinţilor disperaţi să sune la poliţie şi să depună plângere că copilul lor este un pericol sau a agresat fizic un membru al familiei", reclamă psihiatra. "Acesta este singurul mod de a obţine un tratament în cadrul unui centru de detenţie juvenilă".

Conform acesteia, povestea emoţionantă a mamei unui adolescent violent ce suferă de probleme mentale, publicată pe un blog după atacul din Newtown şi intitulată "Eu sunt mama lui Adam Lanza" pentru a denunţa lipsa tratamentelor, este reprezentativă pentru situaţia disperată în care trăiesc numeroase familii.

Conform unei anchete a Institutului naţional american al sănătăţii (NIH) datând din 2010, aproximativ 20 la sută dintre tinerii între 13 şi 18 ani au suferit la un moment dat în viaţa lor de o tulburare mentală.

O analiză a acestui studiu publicată în 2011 de NIH arată că 36 la sută dintre aceşti adolescenţi au primit ajutor psihologic însă doar jumătate dintre cei mai grav afectaţi au beneficiat de tratament psihiatric.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite