SUA avertizează Moscova cu privire la noile teste cu rachete. Washingtonul denunţă o posibilă încălcare a unui tratat din 1987

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţiile bilaterale dintre SUA şi Rusia par să se deterioreze în continuare, după disputele din 2013 pe tema Siriei, a lui Edward Snowden şi a dezarmării nucleare. FOTO Reuters
Relaţiile bilaterale dintre SUA şi Rusia par să se deterioreze în continuare, după disputele din 2013 pe tema Siriei, a lui Edward Snowden şi a dezarmării nucleare. FOTO Reuters

Washingtonul analizează în prezent dacă noile teste cu rachete efectuate de ruşi reprezintă sau nu o încălcare a unui tratat bilateral semnat în 1987, a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Moscova a început să testeze noi rachete încă din 2008, potrivit informaţiilor publicate de cotidianului american „The New York Times”, iar asta ar putea reprezenta o încălcare a acestui tratat. Din mai 2013, Rose Gottemoeller, oficialul însărcinat cu controlul armelor din cadrul Departamentului de Stat, a ridicat în repetate rânduri problema, încercând să pornească un dialog cu Rusia pe această temă. 

Psanki a declarat că nu poate infirma informaţiile din „The New York Times”, adăugând faptul că la Washington are loc acum o analiză a tratatului pentru a se stabili dacă aceste teste cu rachete reprezintă o încălcare, transmite AFP. 

Un alt oficial NATO a subliniat faptul că „problema este una serioasă”, adăugând că tratatul în cauză „este o componentă-cheie în securitatea euro-atlantică”. 

„Respectarea tratatelor privind controlul armelor reprezintă o cerinţă fundamentală dacă încercăm să aducem mai multă transparenţă în dialogul nostru cu Rusia. Alianţii NATO se consultă mereu pe chestiuni cu importanţă în securitate”, a spus oficialul citat de agenţia de ştiri. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE Summitul G8: „Războiul Rece” reînvie. „Să nu ne mai păcălim! Nu mai suntem G8, suntem G7+1”

Reuniunea la nivel înalt este marcată de diferenţele acute de poziţii dintre Rusia şi Vest faţă de intervenţia NATO în Siria. Stephen Harper, premierul canadian, a declarat că din cauza divergenţelor fundamentale, grupul G8 s-a transformat în G7 + Rusia.

Rusia ameninţă că-l va apăra pe Assad în faţa oricărui atac SUA asupra Siriei

Preşedintele rus Vladimir Putin a încheiat summitul G20 care a avut loc joi şi vineri la Sankt Petersburg cu un avertisment dur pentru americani. Putin consideră că atacul cu arme chimice nu a fost desfăşurat de forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad, ci de rebelii care ştiu că se bucură de sprijinul americanilor.

Obama este „dezamăgit” de Rusia pentru „mentalitatea de Război Rece” de care a dat dovadă în cazul Snowden

Preşedintele american Barack Obama a confirmat faptul că va efectua o vizita în Rusia la sfârşitul acestui an pentru a participa la summitul G20 care se va organiza la Moscova, însă a subliniat că este „dezamăgit” de faptul că Rusia i-a acordat azil temporar lui Edward Snowden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite