SUA au trimis în Israel negociatori în luări de ostatici. Forțe de operațiuni speciale, pregătite să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au trimis în Israel negociatori în luări de ostatici, în timp ce trupe din forțele de operațiuni speciale au fost puse în așteptare într-o țară europeană vecină, au declarat sub rezerva anonimatului pentru The Messenger doi oficiali de rang înalt din armata americană.

Militanții islamici palestinieni au luat ostatici cetățeni ai mai multor țări FOTO PROFIMEDIA
Militanții islamici palestinieni au luat ostatici cetățeni ai mai multor țări FOTO PROFIMEDIA

Numărul estimat al ostaticilor duși de teroriștii Hamas în enclava Gaza, sâmbătă, după asaltul fără precedent lansat asupra Israelului, este estimat între 100 și 150. O parte din aceștia erau cetățeni ai altor țări care au fost răpiți în timp ce participau la un festival de muzică electronică în sudul țării, în apropiere de granița cu Gaza. Douăzeci de americani sunt în continuare dați dispăruți în Israel, din care o parte sunt ostatici, potrivit rudelor.

Sursele citate au precizat că trupe din cadrul forțelor speciale ale SUA sunt pregătite să intervină pentru a lua parte la o eventuală acțiune de salvare de ostatici, dacă primesc un ordin. Acestea pot ajunge în câteva ore în Israel.

Pentru moment, nu există însă niciun indiciu că acestea vor lua parte la vreo operațiune pe teren în Israel, au precizat sursele.

Totodată, Statele Unite au trimis experți din cadrul comunității de informații americane pentru a suplimenta o echipă americană de operațiuni speciale alocată ambasadei americane din Israel, au declarat sursele pentru "The Messenger".

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a confirmat marți că SUA au "oameni pe teren" care vor ajuta autoritățile israeliene "cu informații și planificare" pentru potențiale operațiuni care implică eforturi de salvare a ostaticilor.

„Avem, de asemenea, capacitatea de a desfășura rapid alte resurse în regiune", a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin,

Președintele Joe Biden a trimis în Marea Mediterană pentru a sprijini armata israeliană portavionul U.S.S. Gerald R. Ford și cinci crucișătoare și distrugătoare cu rachete ghidate.

„Sosirea în regiune a acestor forțe extrem de capabile este un semnal puternic de descurajare în cazul în care oricare actor ostil Israelului se gândește să încerce să profite de această situație”, a declarat generalul Michael 'Erik' Kurilla, care supraveghează Comandamentul Central al SUA.

Duminică, Austin a declarat că navele de război vor transporta avioane de luptă ale Forțelor Aeriene americane „pentru a susține eforturile de descurajare regională' - un efort de a descuraja Iranul sau Hezbollah să profite de conflict.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat marţi SUA pentru decizia de a muta mai aproape de Israel un portavion aflat în Mediterana, liderul turc acuzând Washingtonul că astfel vrea să comită „masacre grave'' în Fâşia Gaza.

„Ce va face portavionul Statelor Unite în apropiere de Israel, de ce vine? Ce vor face bărcile şi avioanele din jurul lui? Ele vor lovi Gaza şi împrejurimile şi vor lua măsuri pentru (comiterea de) masacre grave acolo'', a spus şeful statului turc într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, la Ankara.

Cel puțin 1.200 de israelieni și 1.055 de palestinieni au fost uciși la cinci zile de la lansarea asaltului fără precedent al Hamas, urmat de bombardamente aeriene ale Israelului asupra Gaza. Israelul a convocat 300.000 de rezerviști, iar o operațiune terestră e iminentă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite