SUA afirmă că nu intenționează să cumpere rachete hipersonice Lockheed Martin
0Directorul de achiziții al Forțelor Aeriene din SUA, Andrew Hunter, nu a explicat motivul refuzului achiziționării rachetelor.

După testarea noilor rachete hipersonice, US Air Force a anunțat că nu intenționează să achiziționeze arme de acest tip fabricate de Lockheed Martin în cadrul programului ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), conform unei declarații făcute miercuri de șeful departamentului de achiziții al Forțelor Aeriene din SUA, Andrew Hunter, la o audiere în cadrul subcomisiei pentru forțele tactice aeriene și terestre a Camerei Reprezentanților Congresului.
Hunter, citat pe site-ul web al subcomitetului, a remarcat că „Forțele Aeriene nu intenționează în prezent să achiziționeze [rachetele AGM-183A în cadrul] programului ARRW” realizat de Lockheed Martin. El nu a explicat care a fost motivul refuzului de a achiziționa aceste arme, dar a subliniat că Forțele Aeriene ale SUA intenționează să efectueze toate testele planificate pentru a „obține date care să ajute în continuare la implementarea programului de arme hipersonice”.
Bloomberg observă că refuzul de a cumpăra AGM-183A a urmat unui test nereușit al unui eșantion de testare al unei rachete fabricată de Lockheed Martin . De asemenea, subliniază că în acest moment Forțele Aeriene ale SUA preferă Raytheon Technologies pentru a dezvolta arme hipersonice.
Anterior, secretarul american al Forțelor Aeriene Frank Kendall, vorbind în cadrul unei audieri în cadrul Comitetului de alocări ale Camerei a Congresului, a declarat că cel mai recent test al armelor hipersonice în cadrul programului ARRW nu a avut succes. Defense News Weekly a raportat anterior că Forțele Aeriene ale SUA au efectuat cea de-a doua lansare a unui prototip complet de rachetă hipersonică aer-sol AGM-183A, pe 13 martie, în largul coastei de sud a Californiei, dintr-un bombardier B-52H Stratofortress.
Pe 9 decembrie 2022, Forțele Aeriene ale SUA au efectuat prima lansare cu succes a unui prototip al AGM-183A. Potrivit cifrelor oficiale, racheta a dezvoltat rapid o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului, a zburat pe un curs predeterminat și a explodat pe partea planificată a traiectoriei.