Statele Unite au testat cu succes o rachetă hipersonică

0
Publicat:

Armata americană a anunțat luni că a testat cu succes o rachetă hipersonică, o armă de vârf dezvoltată de asemenea de China și Rusia, relatează BFM TV.

Un prototip al AGM-183A ARRW transportat de un bombardier B52 FOTO Wikipedia/ US Air Force
Un prototip al AGM-183A ARRW transportat de un bombardier B52 FOTO Wikipedia/ US Air Force

Racheta de croazieră hipersonică de tip AGM-183A ARRW a fost lansată vineri de pe un bombardier strategic B52 în largul Californiei și a atins „o viteză hipersonică de cinci mai mare decât cea a sunetului, și-a urmat cursul de zbor stabilit și a explodat” în zona prevăzută, se arată într-un comunicat al forțelor aeriene ale SUA.

Statele Unite dezvoltă mai multe programe de arme hipersonice. Darpa, aripa științifică a armatei americane, a testat la începutul anului 2022 şi un alt tip de rachetă. Este o tehnologie de ultimă generaţie dezvoltată de asemenea de China şi de Rusia.

Rachetele hipersonice, capabile să lanseze o armă nucleară către o ţintă specifică, sunt proiectate să zboare cu viteză mare şi la altitudine mică şi să-şi schimbe direcţia în zbor, în loc să urmeze o traiectorie liniară şi previzibilă, ceea ce le face mai greu de detectat.

„Armele hipersonice, concepute pentru a scăpa de interceptorii și sistemele de apărare americane, reprezintă o amenințare tot mai complexă din cauza dublei lor capacități (nucleare și convenționale), itinerarului de zbor (...) și manevrabilității”, avertizează Statele Unite într-un raport publicat recent.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite