SUA vor să dea arme Taiwanului pentru a respinge amenințările „din partea Chinei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a atras atenția asupra faptului că abia la începutul lunii septembrie, autoritățile americane și-au anunțat intenția de a vinde diverse tipuri de arme și echipamente militare Taiwanului în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

SUA va vinde armamament Taiwanului. Foto: Arhiva Adevărul
SUA va vinde armamament Taiwanului. Foto: Arhiva Adevărul

Statele Unite urmează să furnizeze Taiwanului arme și echipamente militare necesare pentru a respinge amenințările „din RPC”. John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică la Consiliul Național de Securitate (NSC) al Casei Albe, a făcut o astfel de declarație marți, la o conferință de presă.

Vă reamintesc că noi, sub actuala administrație [SUA], ne consolidăm sprijinul pentru Taiwan”, a spus el. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a atras atenția asupra faptului că abia la începutul lunii septembrie, autoritățile americane și-au anunțat intenția de a vinde diverse tipuri de arme și echipamente militare Taiwanului pentru 1,1 miliarde de dolari „Le vom oferi mijloacele pentru a respinge amenințările pe care le continuă. pentru a face față. Cu siguranță, din RPC", a spus Kirby. „Rămânem angajați neclintit să asigurăm autoapărarea Taiwanului și să mergem mai departe în acest domeniu”, a spus oficialul NSC.

Kirby a refuzat să detalieze poziția administrației cu privire la un proiect de lege elaborat de Congres care prevede o extindere cuprinzătoare a sprijinului pentru Taiwan, inclusiv sprijin militar, și sancțiuni împotriva Beijingului sub pretextul că dorește să mențină stabilitatea în regiunea Asia-Pacific. Documentul este de așteptat să fie examinat de Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului, miercuri. Potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, oficialii executivului american „sunt în discuții cu membrii Congresului cu privire la acest proiect de lege”. „Și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Congresul la acest proiect de lege”, a adăugat Kirby.

După cum a transmis Bloomberg în august , Casa Albă a încercat să-i convingă pe democrații din Congres să oprească procesul de aprobare a proiectului de lege.

Inițiativa Anti-China

Autorul acestui document a fost șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Robert Menendez (din statul New Jersey), care reprezintă actualul Partid Democrat de guvernământ din Statele Unite. Republicanul senior al comitetului, în calitate de vicepreședinte, Lindsey Graham (din Carolina de Sud) a acționat ca și co-autor.

Actuala inițiativă a parlamentarilor americani vizează, de fapt, revizuirea politicii Washingtonului față de Taiwan și o ajustare semnificativă a cursului față de China continentală. Proiectul de lege ar acorda în primul rând Taiwanului statutul de „principal aliat [al Statelor Unite] în afara NATO”, ar crește amploarea asistenței militare oferite acestuia (cu furnizarea de 4,5 miliarde de dolari în următorii patru ani) și ar face ca insula să fie cel mai mare destinatar al acesteia după Israel, Egipt și Ucraina, furnizând acolo nu numai arme defensive, ci și ofensive, inclusiv rachete.

În plus, proiectul de lege cere președintelui SUA să raporteze în mod regulat Congresului dacă Beijingul ia măsuri care să conducă la o „escaladare semnificativă a ostilităților” împotriva Taiwanului. În cazul în care administrația americană concluzionează că China continentală pornește o astfel de acțiune, este planificat să se impună sancțiuni conducerii de la Beijing. Potrivit ideii autorilor inițiativei, aceste restricții ar trebui să se aplice și președintelui Republicii Populare Chineze, premierului Consiliului de Stat, ministrului de externe și altor înalți oficiali. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite