Președintele Biden se va întâlni cu liderii Japoniei şi Filipinelor pe 11 aprilie

0
Publicat:

Președintele american, Joe Biden, va avea o întâlnire cu conducătorii Filipinelor și Japoniei pentru un comun pe 11 aprilie la Washington, a anunţat luni Casa Albă, o premieră între cele trei ţări îngrijorate de ascensiunea Chinei, relatează AFP, scrie Agerpres.

Casa Albă FOTO: Shutterstock
Casa Albă FOTO: Shutterstock

Premierul japonez, Fumio Kishida, preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos, şi liderul american vor apăra împreună „o viziune comună pentru un Indo-Pacific liber şi deschis”, a transmis într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Karine Jean-Pierre, referindu-se la China.

Puterea sa în creştere în regiune îngrijorează Statele Unite şi mulţi dintre aliaţii lor, determinându-i să-şi consolideze cooperarea în faţa acestui adversar comun.

Summitul urmează să aibă loc a doua zi după o vizită de stat a premierului japonez în capitala americană, deja stabilită. Biden îl va primi pe preşedintele Marcos pentru o discuţie bilaterală după summitul tripartit.

China lansat recent acuzații că Statele Unite folosesc Filipinele ca „pion” în Marea Chinei de Sud, după mai multe incidente în jurul insuliţelor pe care cele două ţări asiatice şi le dispută. La summitul din 11 aprilie, „liderii vor reafirma alianţele ferme dintre Statele Unite şi Filipine şi dintre Statele Unite şi Japonia”, a mai spus Karine Jean-Pierre în comunicat.

În noiembrie, liderii filipinez şi japonez au anunţat că încep negocieri pentru un acord de apărare care va permite desfăşurarea de militari din ambele ţări pe teritoriile lor. Joe Biden i-a dat asigurări omologului său filipinez de sprijinul său „neclintit” în cursul unei vizite la Casa Albă în mai 2023, promiţând să „sprijine modernizarea” armatei filipineze.

Pe de altă parte, preşedintele american i-a primit pe Kishida şi pe omologul său sud-coreean la reşedinţa sa de la Camp David, în urmă cu câteva luni, pentru un summit care urma să transmită, şi de această dată, un mesaj ferm de unitate în faţa Beijingului.

În cursul unei întâlniri între Joe Biden şi preşedintele chinez, Xi Jinping, în noiembrie, în California, cei doi conducători au reînnoit dialogul, fără a reduce cu adevărat competiţia acerbă dintre cele două mari economii ale planetei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite