Pentagonul: SUA nu fac faţă proliferării armelor nucleare în ţările „ostile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Il, nu vrea să renunţe la testele nucleare

Agenţiile americane de informaţii şi securitate nu au capacitatea de a depista armele nucleare construite de alte state, informează un nou raport al Pentagonului, care a identificat punctele vulnerabile ale comunităţii de intelligence din SUA.

„Naţiunea nu este încă organizată sau suficient de bine echipată“ pentru a detecta activităţile nucleare din întreaga lume, iar în cele mai multe cazuri, „soluţiile actuale sunt fie inadecvate, sau, de cele mai multe ori, inexistente“, potrivit raportului întocmit de departamentul de Apărare, pe o perioadă de trei ani. 

Astăzi, mai multe naţiuni ca niciodată încearcă să dezvolte arme nuclere. Totuşi, SUA nu dispun de mecanismul necesar pentru a detecta sau a urmări evoluţia acestor programe, potrivit raportului.

În plus, agenţiile de informaţii nu depun suficiente eforturi pentru a rectifica problema, conform raportului, care a cerut o reevaluare atentă a modului în care agenţiile abordează problema nucleară.

Statelor Unite „le lipseşte un plan internaţional coerent, dezvoltat pe termen lung, care să stimuleze o cooperare transparentă, bazată pe încredere cu celălalte state“, avertizează documentul.

Neputinţa Americii de a detecta programele nucleare în faze incipiente s-a dovedit problematică în mod special în cazul Iranului, care a construit multe centre nucleare clandestine şi subterane.

„Tehnologiile şi procesele actuale desemnate pentru verificări şi inspecţii sunt inadecvate pentru provocările din viitorul imediat apropiat“, informează specialiştii Pentagonului.

„Achiziţiile de arme nucleare de către numeroşi actori- care au o serie de motivaţii şi capabilităţi militare- au crescut, atingând numere pe care nu le-am mai văzut de la începutul Războiului Rece. Este o problemă de securitate naţională“, potrivit raportului, la care a contribuit şi Departametul de Energie al SUA.

„Mulţi dintre aceşti actori sunt ţări ostile Americii şi aliaţilor săi, iar îngrijorarea cea mai mare derivă din faptul că ele par a nu se supune normelor internaţionale şi nu pot fi constrânse de reglementări“, se arată în raport.

Topul marilor puteri nucleare, potrivit CNN

1. SUA 

- Primul test în 1945
- Cel mai recent test în 1992
- Total teste: 1.054

2. Rusia 

- Primul test în 1949
- Cel mai recent test în 1990
- Total teste: 715

3. Marea Britanie 

- Primul test în 1952
- Cel mai recent test în 1991
- Total teste: 45

4. Franţa 

- Primul test în 1960
- Cel mai recent test în 1996
- Total teste: 210

5. China 

- Primul test în 1964
- Cel mai recent test în 1996
- Total teste: 45

6. India 

- Primul test în 1974
- Cel mai recent test în 1998
- Total teste: 6

7. Pakistan 

- Primul test în 1998
- Cel mai recent test în 1998
- Total teste: 6

8. Coreea de Nord 

- Primul test în 2006
- Cel mai recent test în 2013
-  Total teste: 3

9. Israel 

- Primul test: informaţii neconfirmate
- Cel mai recent test: informaţii neconfirmate
-  Total teste: informaţii neconfirmate

10. Iran 

- Primul test: informaţii neconfirmate
- Cel mai recent test: informaţii neconfirmate
-  Total teste: informaţii neconfirmate

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite