Obama anunţă încheierea programului NSA de supraveghere în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nsa new york times

Preşedintele Barack Obama va cere astăzi stoparea controlului guvernamental asupra datelor telefonice ale americanilor, potrivit unui oficial din cadrul administraţiei de la Washington, informează AP. Decizia liderului american este considerată un moment de răscruce în ceea ce priveşte controversatul program de supraveghere al NSA, scos la iveală prin dezvăluirile lui Edward Snowden.

Obama va anunţa această decizie, cerută insistent de asociaţiile pentru drepturile omului, într-un discurs pe care îl va susţine astăzi la Departamentul de Justiţie. 

Cu toate acestea, potrivit presei americane, Obama nu va declara cine ar trebui să controleze datele telefonice ale americanile, lăsând acest lucru în grija Procurorului General, comunităţii de informaţii şi Congresului.

Discursul lui Obama va pune capăt unor luni de speculaţii despre securitatea datelor cetăţenilor americani, dar şi despre legitimitatea autorităţilor guvernamentale în privinţa supravegherii în masă.

În alocuţiunea sa, prevăzută pentru ora 11.00 (18.00 ora României), Obama „va spune că dă ordinul unei tranziţii care să pună capăt programului de colectare a metadatelor telefonice aşa cum există el în forma actuală" şi va conduce la un sistem în care statul nu va mai deţine aceste enorme cantităţi de informaţii, a precizat acest oficial, sub acoperirea anonimatului.

Programul respectiv decurge din articolul 215 al Patriot Act, un vast ansamblu de legi de securitate, votat după atentele din 11 septembrie.

Potrivit acestui text, operatorii de telefonie americani furnizează NSA metadate din apelurile telefonice efectuate în Statele Unite. Aceste metadate sunt comparabile cu ce se găseşte pe o factură de telefon: număr apelat, durata apelului, ora. Dar ele nu includ nici numele abonatului, nici înregistrarea conversaţiilor.

NSA susţine că această bază de date este indispensabilă pentru reperarea eventualilor complici ai suspecţilor de terorism pe teritoriul american.

Ea a făcut obiectul a 300 de căutări în 2012 efectuate de 22 de analişti ai NSA abilitaţi să acceadă la această bază de date, potrivit direcţiei naţionale a serviciilor de informaţii (DNI) şi FBI.

„Preşedintele apreciază că programul rezultat din articolul 215 are capacităţi importante care ne permit să luptăm împotriva terorismului, dar că noi putem şi trebuie să păstrăm aceste capacităţi răspunzând totodată îngrijorărilor referitoare la libertăţile publice şi protecţia vieţii private", a precizat oficialul citat.

Fostul număr doi de la CIA vrea păstrarea programului NSA cu privire la „metadate"

Fostul număr doi de la CIA, Michael Morell, a apreciat miercuri că programul controversat NSA cu privire la "metadate" telefonice ar fi necesar să fie amendat, dar nu suprimat, cu trei zile înainte de anunţarea unei reforme de către preşedintele Barack Obama, relatează AFP.

Morell, fost director adjunct, iar după aceea director interimar al CIA, era audiat în Senatul american împreună cu alţi patru experţi, membri ai comisiei însărcinate de către preşedintele Obama să formuleze propuneri de reformă. Raportul lor, prezentat public în decembrie, preconizează 46 de schimbări mai mult sau mai puţin importante.

„Este suficient ca programul să fie util o singură dată, pentru ca să fie considerat inestimabil", a declarat Morell în cursul audierii. „El are potenţialul să împiedice un atentat catastrofal în Statele Unite", a adăugat acesta.

Însă experţii au apreciat în decembrie că programul, care permite Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) să stocheze pentru o perioadă de cinci ani date privind ansamblul apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite (numere apelate, ora apelurilor, durata acestora, dar nu şi conţinutul conversaţiilor), ar urma să fie modificat în vederea unei îmbunătăţiri în privinţa transparenţei şi împiedicării unor viitoare abuzuri.

În opinia lor, stocarea acestor date este necesar să fie efectuată la operatori şi nu pe servere aparţinând NSA. Agenţia ar urma să aibă acces la ele doar după ce primeşte autorizare din partea unui judecător.

„Îngrijorarea noastră, fondată pe istoria noastră consituţională, este că statul pot face mult mai mult rău, abuzând de informaţii aflate în posesia sa, decât pot face entităţi private", a declarat Geoffrey Stone, profesor de drept la Universitatea din Chicago şi expert în probleme constituţionale.

„Părerea noastră este, astfel, că statul nu ar trebui să deţină în posesia sa aceste informaţii, deoarece există întotdeauna posibilitatea ca cineva, într-o bună zi, să vadă în ele oportunitatea de a culege informaţii pentru a murdări persoane, organizaţii sau asociaţi ai lor. Este un pericol pe care vrem să îl evităm", a adăugat el.

Administraţia Obama, la fel ca cea a preşedintelui George W. Bush, care se află la originea sistemului, consideră că stocarea metadatelor nu constituie o încălcare a vieţii private, întrucât conversaţiile nu sunt înregistrate.

În opinia lui Morell, limita dintre „conţinut" şi „metadate" este totuşi respectată.

„Este vorba mai degrabă despre un continuu", a subliniat el. „Atunci când ai detaliile apelurilor telefonice efectuate de un individ dat, poţi să afli enorm de multe lucruri despre această persoană", a spus fostul conducător CIA.

După mai multe luni de reflecţie, declanşată de dezvăluiri, începând din iunie, provenind de la fostul consultantNSA Edward Snowden, Barack Obama va prezenta vineri, la Washington, direcţiile sale de reformare a programelor americane de supraveghere.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite