Computere fără Internet, spionate de Agenţia americană pentru Securitatea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Computere neconectate la Internet, spionate de Agenţia americană pentru Securitatea Naţională FOTO Reuters
Computere neconectate la Internet, spionate de Agenţia americană pentru Securitatea Naţională FOTO Reuters

Sute de mii de computere care nu erau conectate la Internet au fost spionate de către Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA), se arată în cadrul unor noi dezvăluiri făcute de ziarul „The New York Times” pe baza rapoartelor furnizate de fostul consultant Edward Snowden.

Potrvit jurnaliştilor americani, care citează documente secrete NSA, circa 100.000 de computere le-au fost inserate dispozitive de supraveghere electronică,  capabile să transmita unde radio. De asemenea, calculatoarele erau supravegheate şi prin intermediul unor stickuri USB.

Printre dispozitivelor vizate se regăseau calculatoare din sistemul militar chinez şi rus, precum şi computere ale unor carteluri de droguri, se arată îm noile dezvăluiri.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) a afirmat că obiectivele organizaţiei sunt concentrate exclusiv asupra unor suspiciuni de terorism şi nu împotriva unei anumite entităţi.

„Noi nu folosim capacităţile serviciilor noastre de informaţii pentru a fura secrete comerciale ale companiilor străine. De asemenea, nu oferim informaţii firmelor americane pentru a-şi spori competivitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al NSA.

În documentele citate, NSA afirmă că utilizarea tehnologiei de spionaj face parte dintr-un program cunoscut sub numele „Quantum - apărare activă”. Totuşi, Statele Unite, în numeroase rânduri, au denunţat asemenea activităţi de supraveghere atunci când erau folosite de către atacatorii chinezi împotriva unor companii americane.

Potrivit noilor dezvăluiri, cea mai frecventă ţintă a Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) a fost armata chineză. De multe ori, SUA au acuzat armata chineză de infiltrare asupra unor obiective industriale şi militare americane.

„Ce este interesant în acest caz este amploarea şi gradul de tehnologie pe care Agenţia le are pentru a obţine informaţii inclusiv de la reţele care nu sunt conectate la Internet”, a declarat James Andrew Lewis, expert în securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Alte obiective ale NSA în acest caz includ reţele militare ruse, sisteme informatice folosite de poliţia mexicană, precum şi calculatoare ale cartelurilor de droguri, cât şi instituţii comerciale din cadrul Uniunii Europene, mai scrie ziarul american.

Vineri, preşedintele SUA Barack Obama este de aşteptat să se pronunţe din nou asupra activitaţilor derulate de NSA.


Citeşte şi:

NSA nu neagă spionarea membrilor din Congresul american

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a răspuns într-o manieră vagă documentului trimis de senatorul Bernie Sanders instituţiei americane în care membrul din legislativul SUA a întrebat dacă persoanele din Congresul american au fost spionate sau nu.

NSA elaborează un aparat universal pentru decriptare

Agenţia Naţională pentru Securitate a Statelor Unite ale Americii este foarte aproape să creeze un "computer cuantic", capabil să decripteze aproape orice codificare, potrivit ediţiei de joi a ziarului The Washington Post, care citează documente divulgate de către fostul consultant Edward Snowden.

NSA a accesat bazele de date ale Yahoo! şi Google

Reţelele de date care fac legătura între companiile Yahoo! şi Google au fost accesate de către Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA), se arată în cadrul unor noi dezvăluiri făcute de ziarul „The Washington Post” pe baza rapoartelor furnizate de fostul consultant Edward Snowden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite