O amibă luată dintr-un lac i-a mâncat creierul unei tinere de 17 ani - Medicii au făcut abia acum anunțul
0Megan Ebenroth, în vârstă de 17 ani, a murit în mod tragic luna trecută, după ce a contractat o amibă rară, mâncătoare de creier, în timp ce înota în Georgia. Potrivit New York Post, decesul a fost raportat luna trecută, dar identitatea victimei nu a fost confirmată până acum.
„Sunt încă în stare de șoc”, a declarat mama adolescentei, Chrissy Ebenroth, pentru Atlanta Journal-Constitution, în timp ce discuta despre decesul „extraordinarei” eleve. „Dar nu pot să tac în legătură cu ea”.
Megan și mai mulți prieteni ar fi mers să înoate pe 11 iulie într-un lac din apropierea casei sale din Georgia.
Tânăra ar fi vrut să se bucure de ultimele săptămâni de vară înainte de a începe ultimul an de liceu.
Patru zile mai târziu, Megan s-a trezit cu o durere de cap puternică, ceea ce a determinat-o pe mama ei să o ducă la spital.
Medicii au diagnosticat-o pe tânără cu sinuzită, i-au prescris un antibiotic și au trimis-o acasă.
Din păcate, simptomele adolescentei au continuat să se agraveze pe parcursul săptămânii, deoarece a început să aibă febră, migrene și pierderea echilibrului, a relatat WLTX.
„Totul a fost atât de neclar pentru că starea ei mentală s-a schimbat drastic”, a spus Chrissy.
Rămas fără prea multe alte resurse, părintele dezorientat și-a condus din nou fiica la spital, unde a fost imediat intubată și plasată într-o comă indusă medical.
În ciuda încercărilor medicilor de a-i atenua umflarea creierului prin intervenţii chirurgicale, situaţia s-a înrăutăţit din ce în ce mai mult.
„Stadiul în care ne aflam nu era unul din care Megan să își poată reveni”, s-a plâns femeia, care încă nu avea nicio idee despre ce anume a cauzat simptomele fiicei sale.
După 11 zile de luptă, Megan a murit.
Abia în ziua de vineri, 21 iulie, medicii au identificat cauza morţii ca fiind o infecţie cu Naegleria Fowleri, cunoscută în mod obişnuit ca amiba care mănâncă creierul.
Mai exact, aceasta infectează victimele cu meningoencefalită amibiană primară, o afecțiune catastrofală care provoacă distrugerea țesutului cerebral și umflarea creierului, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.
Deși se găsește în întreaga lume, monstrul microscopic locuiește cu precădere în apele dulci calde, cum ar fi lacurile și râurile și izvoarele termale, și poate locui chiar și în piscinele prost întreținute.
Naegleria fowleri nu poate supraviețui în apă sărată și nu se poate răspândi de la o persoană la alta.
Din păcate, prognosticul nu este bun pentru victimele acestei infecții amibiene, care se pare că este fatală în 97% din cazuri.
La fel ca în cazul lui Megan, simptomele - care pot începe între 1 și 12 zile de la infectare - presupun inițial dureri de cap severe, febră, greață și vărsături înainte de a progresa spre o rigiditate a gâtului, convulsii și comă.
Moartea survine de obicei în termen de cinci zile.
La o zi după ce a fost diagnosticată, Megan a decedat în mod tragic - la 11 zile după ce a contractat inițial parazitul.
Paul Johnson, medicul legist al comitatului McDuffie, a confirmat ulterior că tânăra a murit din cauza acestei infecții rare a creierului, marcând astfel al șaselea deces legat de amibele din Georgia din 1962 încoace.
Oficialii de stat din domeniul sănătății au omis să dezvăluie locația lacului, de teamă să nu insinueze că acela este singurul corp de apă în care ar putea locui parazitul.
„Pur și simplu nu pare real”, a declarat Chrissy Ebenroth în timp ce discuta despre decesul fiicei sale. „Pur și simplu nu pare că ni s-a întâmplat așa ceva”.
Acest lucru a marcat un sfârșit tragic pentru Megan, care este amintită de prieteni și familie ca fiind o elevă foarte motivată, cu vise mari și o personalitate vibrantă.
În lumina tragediei, Chrissy speră să răspândească conștientizarea bolii, care de multe ori nu este diagnosticată decât atunci când este prea târziu.
„În continuare, vreau ca acesta să fie unul dintre principalele mele obiective”, a declarat femeia, „să găsesc o modalitate de a diagnostica acest lucru mai devreme”.
O parte a problemei constă în faptul că doar câteva laboratoare din SUA oferă testele specifice capabile să detecteze microbul.
Ca să nu mai vorbim de faptul că acesta este adesea confundat cu meningita virală, o boală mai frecventă care are simptome similare, dar este mult mai ușor de vindecat.
Dintre cele 157 de persoane cunoscute infectate cu amibele în SUA în perioada 1962-2022, doar patru au supraviețuit.
Din nefericire, cazurile de Naegleria Fowleri ar putea cunoaște o creștere majoră în viitor, deoarece microbul s-ar putea răspândi din cauza schimbărilor climatice.