Numărătoare inversă pentru deschiderea procesului în cazul destituirii lui Donald Trump: contre dure între democraţi şi republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei luni de dezbateri tensionate în Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, procedura destituirii lui Donald Trump se pregăteşte să treacă la etapa procesului în Senat, dominat de republicani. Ori cei din urmă fac scut în jurul celui de-al 45-lea preşedinte american.

Camera Reprezentanţilor se va reuni, a priori miercuri, pentru a se pronunţa în şedinţă plenară asupra a două capete de acuzare reţinute împotriva actualului lider de la Casa Albă şi aprobate vinerea trecută în Comisia pentru Afaceri Juridice, şi anume abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, transmite AFP.

Rezultatul votului este previzibil. Camera inferioară a Parlamentului american este dominată de democraţi, iar aceştia sunt hotărâţi să ducă până la capăt procedura de impeachment deschisă împotriva lui Donald Trump în urma dezvăluirilor despre presiunile puse de acesta pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de a favoriza deschiderea unei anchete împotriva lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden, în schimbul prelungirii ajutorului militar şi unei vizite la Casa Albă. Ori Joe Biden se anunţă un contracandidat serios pentru Donald Trump la următorul scrutin prezidenţial din Statele Unite, prevăzut să aibă loc la începutul lui noiembrie 2020.

Un vot anti-Trump în Camera Reprezentanţilor va rămâne în analele istoriei. Trump ar putea deveni al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite şi primul republican vizat de o punere sub acuzare într-o procedură de destituire, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998, ambii democraţi. Un alt republican, Richard Nixon, a demisionat la 9 august 1974, înainte de votul din Cameră, din cauza Afacerii Watergate.

Pe lângă faptul că i-a sugerat condiţii nefireşti lui Zelenski, lui Trump i se mai reproşează că a împiedicat mai mulţi martori-cheie să coopereze în procedura de destituire angajată împotriva sa de democraţi.

„Reprezintă o ameninţare persistentă la adresa integrităţii alegerilor noastre, iar acest lucru nu s-a întâmplat doar o dată“, a declarat duminică alesul democrat Jerry Nadler, subliniind că scandalul ucrainean urmează celui rus, adică suspiciunilor de coliziune între puterea de la Moscova şi echipa lui Trump înainte de alegerile prezidenţialele din 2016. „Nu ne putem permite ca toate aceste lucruri să continue“, a adăugat el într-o intervenţie la postul ABC.

Dar audierile spectaculoase din Comisia pentru Afaceri Juridice a Camerei Reprezentanţilor, cu ambasadori şi oficiali de la Casa Albă mărturisind despre trocul dorit de Trump cu Kievul, nu au produs perturbări în tabăra republicană, fie că e vorba de Congres, fie că e vorba de sondaje. În timp ce democraţii îl vor plecat pe Donald Trump de la Casa Albă chiar înainte de încheierea primului mandat, în ianuarie 2021, republicanii se opun total unui astfel de demers. Ori republicanii deţin controlul în singurul for responsabil de proces în cazul punerii sub acuzare a unui preşedinte american. Ţinând cont de aceste date, procedura destituirii ar urma să se oprească în Senat cu o decizie în favoarea lui Trump.

Mână în mână

La rândul său, miliardarul republican de la Casa Albă nu încetează se denunţe „o vânătoare de vrăjitoare“ şi o procedură „ruşinoasă“. Pe de altă parte, el speră că, într-un final, toată această poveste îl va ajuta pe plan electoral. Iar, un alt fapt nefiresc, oamenii săi lucrează împreună în acest caz cu republicanii din Senat.

„Mă coordonez în toate punctele cu avocatul Casei Albe“, a recunoscut, fără niciun fel de reţinere, vineri, şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell. „Nu va exista nicio diferenţă între poziţia preşedintelui şi poziţia noastră“, a precizat el.

„Iată, deci, majoritatea din Senat şi juriul care anunţă că va lucra mână în mână cu avocatul apărării!“, a protestat Jerry Nadler, subliniind că republicanii încalcă astfel jurământul de a respecta Constituţia.

O membră a echipei apărării a replicat susţinând că Donald Trump nu a avut „dreptul la un proces just în Cameră“. „El merită să fie audiat“, a insistat Pam Bondi la postul Fox News.

„Procedura destituirii preşedintelui a fost concepută ca un exerciţiu eminamente politic“, a declarat la rândul său senatorul republican Ted Cruz într-o tentativă de a nu permite dramatizarea acuzaţiilor legate de coordonarea dintre Casa Albă şi Senat.

Rămâne de văzut cât timp va dura procesul în Senat şi cine vor fi martorii. Donald Trump intenţionează să folosească acest for ca o tribună de la care să îşi pledeze cauza.

Dar unii dintre aliaţii săi, precum senatorul Lindsey Graham, îl sfătuiesc „să nu transforme (procesul din Senat, n. red.) în circ“ şi să treacă rapid la altceva. „Nu am nevoie să ascult mulţi martori“, a spus el la CBS, afirmând totodată că este pregătit să voteze pentru achitarea preşedintelui.

Puşi în faţa perspectivei achitării lui Trump, democraţii sunt de părere totuşi că procedura nu a fost în van. „Nu este un eşec, nu în sensul datoriei noastre constituţionale“, a dat asigurări Adam Schiff, acuzându-i pe republicani că „îl pun pe preşedinte deasupra jurământului depus“ la preluarea mandatului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite