SUA și Marea Britanie au vizat ţinte ale rebelilor houthi în Yemen VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA și Marea Britanie au efectuat o nouă rundă de lovituri împotriva Houthis în încercarea de a opri grupul rebelilor de a ataca navele din sudul Mării Roșii, relatează The Guardian. 

FOTO: Captură Video
FOTO: Captură Video

Într-o declarație comună a celor două țări s-a afirmat că au efectuat „o rundă suplimentară de lovituri necesare” împotriva a opt ținte houthi, cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei.

Numărul de ținte este considerabil mai mic decât cele 60 care au fost lovite în primele raiduri aeriene asupra Yemenului efectuate de cele două țări în urmă cu 10 zile, în timp ce efectul lor și numărul de victime provocate este incert.

Oficialii americani au informat că atacurile celor două țări au loc cu ajutorul avioanelor de luptă și al rachetelor de croazieră lansate de pe nave, în timp ce pe rețelele de socializare au apărut primele imagini și rapoarte despre exploziile din jurul capitalei Sana'a, controlată de Houthi.

Bombardamentul a avut loc cu puțin timp înainte de miezul nopții, ora Yemenului, potrivit Comandamentului Central al SUA, care acoperă Orientul Mijlociu. Țintele au inclus lansatoare de rachete, sisteme de apărare aeriană, radare și instalații de depozitare a armelor sub pământ, a adăugat acesta.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că patru avioane RAF Typhoon au bombardat ținte la două situri militare din apropierea aerodromului din Sana'a, despre care s-a spus că a fost folosit pentru a lansa atacuri asupra navelor din Marea Roșie.

Grant Shapps, ministrul britanic al apărării, a declarat: „Împreună cu partenerii noștri americani, am efectuat o nouă rundă de lovituri în autoapărare. Având ca scop degradarea capacităților Houthi, această acțiune va da o nouă lovitură stocurilor limitate ale acestora și capacității lor de a amenința comerțul global”.

Nu au existat rapoarte imediate privind victime, dar Ministerul britanic al Apărării a declarat că a fost aplicată o „analiză foarte riguroasă” în planificarea loviturilor pentru a minimiza orice risc de victime civile și a adăugat că bombardamentele au avut loc pe timp de noapte, în parte din acest motiv.

Deoarece atacurile au fost întreprinse în legitimă apărare, în urma atacurilor Houthi asupra navelor de război americane și britanice în urmă cu aproape două săptămâni, guvernul britanic nu a cerut aprobarea parlamentului pentru acțiunea militară. Se înțelege că liderul laburist Sir Keir Starmer nu a fost consultat înainte de operațiunea de luni.

Mohammed Albukhaiti, un membru al consiliului de conducere al Houthi, a insistat că grupul rebel va continua să sfideze Occidentul, deși nu era clar cât de multe daune au fost aduse capacității sale militare de către ultima rundă de atacuri.

„Agresiunea americano-britanică nu va face decât să sporească determinarea poporului yemenit de a-și îndeplini responsabilitățile morale și umanitare față de cei oprimați din Gaza. Războiul de astăzi este între Yemen, care se luptă pentru a opri crimele de genocid, și coaliția americano-britanică pentru a sprijini și proteja autorii acestora”, a declarat el.

Mai devreme în cursul serii, Joe Biden a vorbit cu Rishi Sunak despre criza de la Marea Roșie, subliniind necesitatea de a continua „perturbarea și degradarea” capacităților militare houthi, o referire aparentă la o acțiune militară.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele american a discutat luni cu premierul britanic despre situație, în urma atacurilor continue ale Houthi asupra navelor care tranzitează Marea Roșie și Golful Aden în ultima săptămână.

„Au vorbit despre ceea ce se întâmplă în Marea Roșie și despre necesitatea unei abordări multilaterale internaționale continue pentru a întrerupe și degrada capacitățile Houthi”, a declarat Kirby reporterilor de la Washington, într-o aparentă referire la o acțiune militară.

Marea Britanie a precizat că Sunak și Biden au vorbit seara, ora Regatului Unit, unde au discutat, de asemenea, despre războiul din Gaza și despre finanțarea pentru Ucraina. Potrivit relatării britanice, „liderii au condamnat creșterea  atacurilor violente ale Houthi” și au declarat că vor continua să lupte prin presiuni diplomatice asupra Iranului pentru a înceta sprijinul acordat grupului yemenit și, „dacă este necesar, prin acțiuni militare specifice pentru a degrada capacitățile Houthi”.

Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite pentru a lansa 150 de rachete asupra a zeci de ținte houthi din Yemen în urmă cu 10 zile, în încercarea de a opri o serie de atacuri ale grupului rebel, care datează de la jumătatea lunii octombrie, asupra navelor care trec prin regiunea Mării Roșii. Zilele următoare au urmat bombardamente americane mai limitate.

Însă atacurile conduse de SUA nu au reușit să elimine amenințarea Houthi, iar săptămâna trecută au fost raportate trei atacuri asupra navelor comerciale în trei zile, în timp ce Houthis și-au semnalat hotărârea de a rezista. Gruparea rebelă afirmă că, prin atacurile sale asupra căii navigabile, vizează Israelul și aliații săi occidentali în sprijinul palestinienilor din Gaza.

Anterior, mișcarea Houthi a afirmat luni că forțele sale au lansat un atac cu rachete asupra cargoului militar american Ocean Jazz în Golful Aden - dar acest lucru a fost negat de SUA.

La scurt timp după aceea, a cincea flotă americană, staționată în Orientul Mijlociu, a declarat că rapoartele potrivit cărora Ocean Jazz ar fi fost atacat cu succes sunt „evident false”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite